Pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video cu momentul în care două rachete lovesc podul Chongar care leagă părțile controlate de Rusia din regiunea Herson de peninsula Crimeea, o lovitură care a stârnit furia oficialilor ruși.

Momentul in care rachetele lovesc podul considerat „Poarta catre Crimeea”Foto: WillWest News / Profimedia Images

Autoritățile de ocupație ruse din ambele regiuni aflate în sudul Ucrainei au anunțat joi dimineața că ucrainenii au lovit cu rachete podul Chongar, supranumit „poarta către Crimeea”, forțând redirecționarea traficului pe o altă rută. Vladimir Saldo, așa-zisul guvernator numit de ruși la conducerea teritoriilor pe care le controlează în regiunea Herson, a declarat că șoseaua a fost avariată, dar că nu au fost înregistrate victime.

El a declarat că este probabil ca rachete Storm Shadow să fi fost folosite pentru atac.

Judecând după forma rachetelor și viteza cu care acestea se deplasează, înregistrarea video apărută joi noaptea pe rețelele de socializare pare să confirme că podul a fost lovit într-adevăr de rachete Storm Shadow pe care Ucraina le-a primit din partea Marii Britanii luna trecută.

De altfel, tot joi noaptea pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video separată, care arată cum un sistem de apărarea aeriană cu rază scurtă Pantsir al armatei ruse ratează doborârea unei rachete Storm Shadow, în pofida faptului că sistemul a „fixat” racheta în colimatorul său și a lansat imediat o rachetă de intercepție.

Nu este însă clar dacă înregistrarea respectivă a surprins tocmai tentativa de a doborî una dintre rachetele care au lovit podul Chongar, un stop cadru pe filmare chiar înaintea impactului arătând că în atac au fost implicate cel puțin două:

Amenințările Rusiei după lovirea „porții către Crimeea”

„Guvernatorul” Vladimir Saldo, care s-a deplasat joi să inspecteze pagubele produse „Porții către Crimeea” în urma atacului, a susținut joi că lovitura nu are niciun efect asupra evoluției „operațiunii militare speciale” a Rusiei.

El a continuat însă cu amenințări, potrivit unui clip video postat online, transmițând un „salut incendiar” în care a vorbit despre „coordonatele podurilor din regiunea Odesa, în Giurgiuleștiul moldovean, ce a fost parte din Ucraina, pe Dunăre, dar cedat de regimul Iușcenko”.

El a făcut referire la un mic schimb de teritoriu între R. Moldova și Ucraina din 1999.

„Coordonatele lui sunt cunoscute. Așa că va fi un răspuns foarte serios curând”, a amenințat el.

„Astfel de declarații sunt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova”, a transmis joi după-amiaza ministerul de externe al Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău anunțat că îl „va convoca, în regim de urgență, pe șeful misiunii diplomatice a Rusiei la Chișinău, solicitându-i explicații corespunzătoare”.

România a denunțat la rândul ei afirmații „inacceptabile” ale marionetelor Moscovei

La scurt timp după comunicatul remis de MAE moldovean, ministerul de externe de la București a calificat la rândul său drept „inacceptabile” declarațiile așa-zisului guvernator instalat de ruși în zonele ocupate din regiunea ucraineană Herson.

„România condamnă ferm declarațiile așa-zisului 'reprezentant' al Rusiei în Herson, regiunea ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova, care vizează și o parte a teritoriului României, membru NATO, sunt inacceptabile”, a transmis ministerul român de externe pe Twitter.

„Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, a adăugat acesta. Mesajul a fost postat, tot pe Twitter, și de premierul Marcel Ciolacu.

Urmărește ultimele evoluții din a 485-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.