Președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus vineri posibilitatea de a discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin, dacă s-ar întâlni sau dacă ar apărea contextul, relatează AFP. Asta după ce Macron ar fi vrut să participe la summitul BRICS ce urmează să aibă loc în luna august în Africa de Sud, însă Rusia nu a fost așa de încântată de idee.

Emmanuel MacronFoto: Kira Hofmann / imago stock and people / Profimedia

„Desigur, răspund”, a dat asigurări Macron, întrebat ce ar face dacă ar fi sunat mâine de Putin.

„Dacă mă sună să propună ceva, voi răspunde, pentru că Franța a fost mereu o putere care a facilitat și mediat”.

Cu toate acestea, Macron a nuanțat, spunând că „reluarea dialogului este posibilă doar dacă există respect pentru dreptul internațional, care este singurul care ne permite să trăim în pace”.

Macron a mai spus că el însuși „nu are niciun motiv să-l sune astăzi” pe Vladimir Putin, în plină contraofensiva ucraineană. „Va veni timpul, sper, pentru negocieri în condițiile Ucrainei”.

Ministrul francez al externelor, Catherine Colonna, a declarat în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o în Africa de Sud cu ocazia unei vizite oficiale, că Emmanuel Macron și-ar dori să primească o invitație la summitul BRICS din luna august.

Ideea nu a fost „îmbrățișată” de Rusia.

Președintele francez Emmanuel Macron ar fi un invitat nepotrivit la următorul summit al BRICS, a declarat joi ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, acesta lansând totodată noi critici la adresa țărilor pe care Rusia le consideră ostile față de ea.

„În mod clar, liderii unor state care urmează o politică atât de ostilă și inacceptabilă față de noi, discutând cu atâta emfază și convingere că Rusia ar trebui izolată pe scena internațională, și care împărtășesc linia NATO cu privire la provocarea unei înfrângeri strategice asupra noastră - un asemenea lider ar fi un invitat nepotrivit la BRICS”.

„Iar noi nu ne ascundem această abordare a noastră, le-am spus-o colegilor noștri din Africa de Sud. Ne așteptăm ca punctul nostru de vedere să fie acceptat pe deplin”, a mai spus adjunctul lui Serghei Lavrov.