Rusia l-a acuzat pe șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, că a făcut apel vineri la o revoltă armată, după ce a susținut, fără a furniza dovezi, că liderii militari ai Rusiei au ucis 2.000 dintre luptătorii săi și a promis că va opri ceea ce el a numit „răul”, relatează Reuters.

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari ruşi WagnerFoto: Handout / AFP / Profimedia

În timp ce o confruntare de lungă durată între el și Ministerul Apărării pare să ajungă la un punct culminant, ministerul a declarat că acuzațiile lui Prigojin „nu sunt adevărate, ci o provocare informațională”.

Prigojin a spus că acțiunile sale nu au echivalat cu o lovitură de stat militară, însă serviciul de securitate FSB al Rusiei a deschis un dosar penal împotriva lui sub acuzația că a făcut apel la o revoltă armată, a scris vineri agenția de presă TASS, citând Comitetul Național Antiterorism.

Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin a fost informat și că „se iau măsurile necesare”.

Confruntarea, ale cărei multe detalii au rămas neclare, a părut cea mai mare criză internă cu care s-a confruntat Putin de când a trimis mii de militari în Ucraina în februarie anul trecut, în ceea ce el a numit „o operațiune militară specială”.

Prigojin îi acuză de luni de zile în mod deschis pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe generalul de top al Rusiei, Valeri Gherasimov, de incompetență de rang și de a refuza sprijinul luptătorilor Wagner cu muniție.

Prigojin a declarat că invadarea Ucrainei s-a bazat pe minciuni

Anterior, Fondatorul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat vineri că raționamentele Kremlinului pentru invadarea Ucrainei s-au bazat pe minciunile inventate de adversarul său, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

  • „Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun pe 24 februarie... Ministerul Apărării încearcă să înșele societatea și pe președinte și să ne spună o poveste despre cum a fost o agresiune nebună din Ucraina și că plănuiau să ne atace cu întregul NATO”, a spus Prigojin, numind versiunea oficială „o poveste frumoasă”.
  • „A fost nevoie de război... pentru ca Șoigu să poată deveni mareșal... pentru a putea obține o a doua medalie de „Erou” [al Rusiei]. Războiul nu a fost necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei”.

El a spus că Moscova ar fi putut ajunge la un acord cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de război, iar conflictul a fost un dezastru pentru Rusia și că zeci de mii de vieți au fost sacrificate inutil, inclusiv membri din cele mai capabile forțe din Rusia.

Înfățișându-i pe ofițerii superiori ca pe niște proști care se îndoapă cu vodcă și coniac și caviar, el a susținut că efortul de război al Rusiei era împiedicat de corupție.

„Facem baie în propriul nostru sânge”, a spus el. „Timpul se scurge repede”.

Urmărește ultimele evoluții din a 485-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.