Evgheni Prigojin a afirmat sâmbătă că a cucerit cartierul general al armatei ruse din Rostov fără să tragă niciun foc de armă şi că are sprijinul populaţiei, relatează AFP şi Reuters.

membri ai grupului Wagner in RostovFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Potrivit imaginilor care circulă pe rețelele de socializare oamenii din Rostov par să se apropie de mercenari pentru a le mulțumi și dau mâna cu ei.

Mai mult, un alt clip video arată oameni care le duc luptătorilor apă și mâncare.

De ce ne susţine ţara? Pentru că facem un marş al dreptăţii”, subliniază el.

Prigojin a fost acuzat sâmbătă de către preşedintele rus Vladimir Putin de ”trădare”.

”Noi am intrat în Rostov şi, fără să tragem un singur foc, am preluat sediul cartierului general”, subliniază Prigojin.

După o noapte de confuzie și haos, comandantul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că se află în cartierul general al armatei ruse din Rostov pe Don, susținând că luptătorii săi dețin controlul asupra facilităților militare ruse din oraș.

Zona este extrem de importantă din punct de vedere strategic pentru Moscova și criza ar putea avea efecte de amploare asupra conflictului din Ucraina.

Rostov pe Don este cel mai mare oraș din sudul Rusiei și este capitala regiunii Rostov, care se învecinează cu părțile din estul Ucrainei unde se desfășoară războiul. Orașul șituat la 100 de kilometri de granița cu Ucraina găzduiește comandamentul militar rusesc din sud, a cărui Armată a 58-a luptă împotriva contraofensivei Kievului în sudul Ucrainei.

Rostov găzduiește, de asemenea, centrul de comandă al grupului comun de forțe rus din Ucraina în ansamblul său, fiind astfel un centru logistic critic pentru armata rusă.