Președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs televizat în care l-a acuzat de trădare pe Evgheni Prigojin, după ce liderul mercenarilor a preluat contolul aspra comandamentului militar din Rostov pe Don și cere schimbarea șefilor din armata rusă. Liderul de la Kremlin a declarat că va apăra poporul rus și patria, răspunsul său va fi dur în fața unor ambiții ale unor „forțe endemice” pe care le acuză că au „băgat un cuțit în spate”.

Vladimir PutinFoto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia

10:00 Putin a început discursul. Principalele declarații ale liderului de la Kremlin:

  • Trebuie să făcem totul pentru a opri această mișcare
  • Aceasta este trădare
  • E ca un cuțit în spate
  • Intrigile și toate celelalte au adus la un neliniște masivă iar tragedia acestuia război a făcut ca rușii să cadă victime ale acestuia
  • Ne vom apăra patria, inclusiv pentru a trece peste obstacole
  • Este vorba despre ambiția unor forțe endemice. Eroii care au eliberat zone ocupate din Ucraina încearcă să restabilească dominația asupra lor.
  • Aceasta răsmerița internă este o lovitură pentru poporul nostru
  • Ca președinte și comandant suprem fac tot ce se poate pentru a respinge acest atac
  • Cei care au trădat Rusia, mă adresez tututor celor implicați, să nu își asume participarea la niciun conflict armat. Vom apăra cu siguranță întregul teritoriu

Șeful mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a declarat că vrea să înlăture conducerea Ministerului rus al Apărării din cauza presupusei incompetențe a acestuia și a postat videoclipuri cu el și luptătorii săi în orașul Rostov din sudul Rusiei, unde armata rusă are unul dintre cartierele sale generale.

Liderul grupării paramilitare Wagner a afirmat că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom, din acest centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă, într-o declarație adresată luptătorilor mercenari din Grupul Wagner, că au fost „înșelați și târâți într-o activitate criminală" de către șeful Wagner, Evgheni Prigojin.

Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul i-a îndemnat pe luptătorii Wagner să ia legătura cu reprezentanții săi și cu cei ai serviciilor de aplicare a legii și a promis că le va garanta securitatea.

Comitetul antiterorist al Rusiei a declarat sâmbătă că impune un regim antiterorist în Moscova și în regiunea înconjurătoare, pe fondul revoltei grupului de mercenari Wagner, a relatat agenția de presă de stat RIA.