Statele membre ale Uniunii Europene au decis marti sa acorde Albaniei statutul de candidat la aderare, dar negocierile vor fi lungi si vor necesita importante reforme judiciare, a anuntat Comisia Europeana, citata de AFP.

Decizia a fost luata la capatul unei reuniuni a ministrilor de externe, la Luxemburg si are nevoie de aprobarea sefilor de stat si de guvern in summitul european de joi si vineri.

Comisia Europeana a recomandat acordarea statutului de candidat pentru Albania cu scopul de a incuraja progresele realizate de aceasta mica tara balcanica in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate, precum si pentru crearea unui stat de drept.

Dupa ce numarul de membri al UE a crescut de la 15 la 28 in zece ani, procesul de extindere s-a incetinit simtitor. Serbia a demarat in ianuarie negocieri de aderare dar perspectivele sunt foarte nesigure pentru alte tari aspirante precum Muntenegru, Macedonia, Kosovo sau Bosnia-Hertegovina.

Turcia a obtinut statutul de candidat in decembrie 1999 iar negocierile au inceput in 2004.

In cadrul summitului din 27 iunie, liderii europeni vor finaliza semnarea acordului de asociere cu Ucraina si vor semna acorduri cu Georgia si Moldova.