Papa Francisc a admis luni că afirmațiile pe care le-a făcut recent despre Rusia, văzute de mulți drept o susținere a imperialismului rusesc, au fost neinspirate, suveranul pontif afirmând că a vrut să le amintească tinerilor catolici din Rusia despre moștenirea lor culturală, nu politică, relatează Reuters.

Papa Francisc la sosirea in ItaliaFoto: VATICAN MEDIA / IPA / PA Images / Profimedia

Vorbind reporterilor italieni după ce avionul cu care s-a întors la Roma din Mongolia, Francisc a spus de asemenea că vrea să asigure China, cu care Vaticanul are relații dificile, că Biserica Catolică nu are motive ascunse și că nu ar trebui să fie privită ca o putere străină.

În ceea ce privește comentariile despre Rusia, papa Francisc a declarat că „nu m-am gândit la imperialism când am spus ce am spus”.

„Poate nu a fost cel mai bun mod de a formula lucrurile, dar vorbind despre măreața Rusie, nu gândeam atât de mult geografic, ci cultural”, a explicat el, menționându-l în acest sens pe Feodor Dostoievski, unul dintre autorii săi favoriți.

„A fost un comentariu spontan care mi-a venit în minte deoarece eu am studiat (n.r. istoria rusă) la școală”, a explicat el și referința la Petru cel Mare și Ecaterina a II-a.

„Cultura rusă este una de o asemenea frumusețe, asemenea profunzime. Ea nu ar trebui anulată din cauza problemelor politice. Au fost ani politici întunecați în Rusia dar moștenirea este acolo, disponibilă tuturor”, a insistat suveranul pontif luni.

Comentariile papei Francisc care au ridicat semne de întrebare

Suveranul pontif a fost aspru criticat din mai multe părți după ce la sfârșitul lunii trecute le-a transmis tinerilor catolici ruși să-și aducă aminte că sunt moștenitorii țarilor precum Petru cel Mare.

„Sunteți moștenitori ai marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a regilor, marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei a II-a, a marelui imperiu rus, cult, atâta cultură, atâta umanitate. Sunteți moștenitorii marii mame Rusia. Mergeți înainte”, a afirmat, printre altele, liderul Bisericii Catolice.

Atât Petru cel Mare cât și Ecaterina a II-a au extins Imperiul Rus, încorporând în acesta inclusiv părți ale teritoriului ucrainean de astăzi. Guvernul ucrainean a catalogat comentariile făcute de papa Francisc într-un discurs video transmis tinerilor catolici strânși la Sankt Petersburg săptămâna trecută ca fiind „profund regretabile”.

Vaticanul a ieșit ulterior cu precizări, afirmând că nu a fost intenția suveranului pontif de a glorifica în vreun fel imperialismul rusesc.

„Papa a intenționat să îi încurajeze pe tineri să păstreze și promoveze tot ce este pozitiv în marea moștenire culturală și spirituală rusă, și cu siguranță nu a dorit să exulte logica imperialistă și figuri de stat, (pe care el) le-a menționat pentru a indica unele perioade istorice de referință”, a declarat marțea trecută Matteo Bruni, un purtător de cuvânt al Vaticanului.

Kremlinul a lăudat comentariile „foarte, foarte mulțumitoare” făcute de papa Francisc

În pofida clarificărilor aduse de Vatican, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov l-a lăudat săptămâna trecută pe papa Francisc din cauza comentariilor sale.

„Suveranul pontif cunoaște istoria Rusiei iar acesta este un lucru foarte bun. Ea are rădăcini adânci iar moștenirea noastră nu se limitează la Petru (cel Mare) sau Ecaterina, este mult mai veche”, a declarat el.

În mod tradițional rușii își revendică originile într-un grup de principate medievale formate în jurul Kievului, acestea fiind cunoscute sub denumirea colectivă de Rusia Kieveană. Președintele Vladimir Putin a declarat de mai multe ori după ce a declanșat războiul din Ucraina că această țară nu are o tradiție a unei statalități propri și că rușii și ucrainenii sunt un singur popor.

Istoricii și academicienii occidentali arată că aceste afirmații ale sale sunt false și o mostră de revizionism istoric în favoarea Moscovei. Dmitri Peskov a invocat însă marțea trecută „statul rus, grupurile de activiști, școlile și universitățile”, despre care a spus că „poartă mai departe acum această moștenire tineretului nostru, amintindu-le de ea”.

„Iar faptul că suveranul pontif este în unison cu aceste eforturi este foarte, foarte mulțumitor”, a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.