Serviciul de informații al armatei ucrainene a publicat un interviu cu bărbatul despre care spune că este un pilot rus ce a dezertat împreună cu elicopterul său Mi-8 luna trecută, relatează CNN.

Elicopter Mi-8 AMTShFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia Images

Serviciul ucrainean afirmă că militarul se numește Maxim Kuzminov, acesta explicând în cadrul interviului cum a plănuit să dezerteze:

„Am contactat serviciile de informații ucrainene, le-am explicat situația mea, după care ei mi-au oferit această posibilitate: 'Vino, îți garantăm siguranța, îți garantăm noi documente, îți garantăm o compensație financiară'”.

Pilotul rus afirmă că a pus la punct ulterior celelalte detalii împreună cu agenții de informații ucraineni, inclusiv un traseu de zbor.

Cu privire la dezertarea raportată de presa ucraineană pe 23 august, Kuzminov a afirmat că „mi-am dat seama că sunt în apropierea graniței. Mi-am transmis poziția și am zis: 'Haide să încercăm, nu sunt departe'”.

El a spus că, după ce a luat decizia finală de a dezerta, a zburat la o altitudine extrem de mică și că a păstrat tăcere radio deplină.

„Nimeni nu a înțeles deloc ce se întâmplă cu mine... Am zburat [în Ucraina], am aterizat, ei s-au întâlnit cu mine, mi-au explicat totul”, a mai spus acesta.

Serviciile ucrainene arată capturarea unui elicopter rusesc

Interviul face parte dintr-un material mai amplu publicat de serviciul ucrainean de informații privind capturarea elicopterului.

Kuzminov nu a făcut nicio referire la ceilalți membri ai echipajului elicopterului Mi-8 AMTSh. Ukraîinska Pravda nota pe 23 august, citând surse din armata ucraineană, că, drept urmare a „operațiunii speciale” care a dus la dezertarea pilotului rus, alți doi militari aflați la bordul elicopterului au fost uciși, ceea ce sugerează că aceștia au încercat să opună rezistență.

Nu este în întregime clar dacă aceasta este versiunea reală a evenimentelor.

Kuzminov a mai spus în interviul publicat acum că nu a vrut să contribuie la crimele comise de Rusia în Ucraina și i-a îndemnat și pe alți militari ruși să dezerteze.

„Se va avea grijă de voi pentru restul vieții voastre. Vi se va oferi un loc de muncă, indiferent ce faceți”, a dat asigurări el.

Pilotul rus a dezertat cu un elicopter „Terminator”

CNN notează că nu a reușit să confirme independent identitatea pilotului, dar că surse din Rusia ar fi găsit conturile de pe social media ale bărbatului, concluzionând că este un pilot de atac din cadrul Regimentului 319 de Elicoptere alocat Districtului Militar Est.

Se crede că acesta a dezertat cu un elicopter Mi-8 AMTSh, o variantă modernizată a modelului original care este folosită de trupele aeropurtate ruse pentru operațiuni de asalt aerian. Poreclite „Terminator” elicopterele AMTSh au intrat în dotarea forțelor armate ruse în 2009.

Ucraina a oferit încă din data de 8 martie a anului trecut, la scurt timp după începerea invaziei rusești, o recompensă de un milion de dolari și 500.000 de dolari pentru fiecare pilot rus care se predă cu avionul, respectiv elicopterul său.

Acesta ar fi primul caz în care un pilot rus a decis să accepte oferta. Presa ucraineană a scris anterior că familia sa ar fi fost adusă în siguranță în Ucraina înainte ca acesta să dezerteze.

Urmărește ultimele evoluții din a 558-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.