Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe a afirmat că drone rusești au căzut și s-au detonat pe teritoriu românesc în timpul atacului de azi-noapte din zona Dunării, transmite Reuters. Miniștrii Apărării și de Externe de la București au infirmat aceste informații, însă Kievul insistă, spunând că are „dovezi fotografice”.

Atac asupra porturilor ucrainene de la DunăreFoto: WillWest News / Profimedia

19:27„Ministerul Apărării a negat faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional şi a făcut-o în cunoştinţă de cauză pentru că (...) suntem prezenţi prin tot ce înseamnă capabilităţi menite să avertizeze şi să monitorizeze situaţia din zonă, motiv pentru care informaţiile pe care noi le dăm sunt sub semnul acurateţei şi al corectitudinii din toate punctele de vedere", a punctat ministrul Apărării într-un interviu pentru Agerpres.

19:15 Ministerul Afacerilor Externe de la București spune, într-un comunicat de presă transmis luni seară privind vizita oficială pe care Luminița Odobescu a făcut-o luni la Berlin, că în discuțiile cu omologul german Annalena Baerbock oficialul român „a reiterat condamnarea fermă a atacurilor Federaţiei Ruse împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile, inclusiv a porturilor ucrainene de pe Dunăre, în apropierea frontierei cu România”.

„Cu referire la atacurile din cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, a arătat că mijloacele utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României. A informat că Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic, conform planurilor naționale și aliate”, arată Ministerul român de Externe.

16:40 Ucraina are dovezi că drone rusești au „lovit” România, spune ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, citat de Reuters.

Kuleba a spus că Kievul are „dovezi fotografice” care arată că drone rusești au lovit teritoriul României în timpul atacului aerian lansat de ruși peste noapte asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre: „Este inutil să nege, există dovezi fotografice”.

Ministrul ucrainean de Externe a făcut aceste declarații după o conferință de presă la Kiev, scrie Reuters, notând că autoritățile de la București au negat.

Luminița Odobescu: „Desigur, există riscul de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”

16:35Și ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a negat că drone rusești ar fi lovit teritoriul României, conform The Guardian.

  • „Teritoriul României nu a fost lovit de drone sau de resturi de drone în urma atacului de peste noapte asupra unui port ucrainean de peste Dunăre.
  • Desigur, există un risc pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de granițele noastre”, a declarat Luminița Odobescu, aflată într-o vizită la Berlin, scrie The Guardian.

  • „Am văzut că Rusia continuă cu cinism să atace infrastructura civilă, nepermițând Ucrainei să-și exporte cerealele. Desigur, există riscul de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”, a adăugat oficialul român.

12:30Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României, transmite instituția într-un comunicat de presă.

  • „Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României.
  • Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.
  • Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”.

Ucraina susține că drone rusești au căzut și explodat pe teritoriul României

„Potrivit serviciului ucrainean de pază a frontierei de stat, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Izmail, (drone) Shahed rusești au căzut și au explodat pe teritoriul României", a scris pe Facebook oficialul ucrainean citat de Reuters, Oleg Nikolenko.

„Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rachetelor rusești reprezintă o amenințare uriașă nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO", a mai spus el.

Nikolenko a publicat o fotografie care arată flăcările unei explozii pe malul opus al fluviului Dunărea. O sursă din industria ucraineană a declarat pentru Reuters că două drone rusești au căzut pe malul românesc al Dunării.

Rușii au atacat portul Izmail timp de trei ore și jumătate peste noapte

Un nou atac rusesc cu drone, ce a durat trei ore și jumătate, a avut loc în noaptea de duminică spre luni asupra portului Izmail din regiunea ucraineană Odesa. Loviturile au provocat pagube importante la nivelul infrastructurii, iar resturile de drone au incendiat mai multe clădiri, a declarat guvernatorul regiunii.

Aproximativ 17 drone au fost doborâte, dar unele și-au atins țintele, a spus guvernatorul Oleh Kiper pe Telegram. El a adăugat că, potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime sau răniți.

În mai multe așezări din zona extinsă a portului Izmail au fost avariate depozite și unități de producție, precum și mașini și echipamente agricole, a precizat Kiper.

A doua noapte de atacuri rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre

Noul atac vine la doar o zi după ce rușii au atacat celălalt mare port ucrainean de pe Dunăre, Reni.

Ministrul român Apărării, Angel Tîlvăr, a reacționat duminică după ultimele atacuri masive cu drone lansate de ruși asupra regiunii Odesa, el spunând că acestea au vizat și infrastructura Podului Reni de la Dunăre, aflat la 13 kilometri de Galați, dar că „în niciun moment nu au existat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”. Exploziile s-au auzit inclusiv la Galați, conform presei locale.

Directorul Căpităniei Zonale Galați, Vlăduț Brînză, a spus duminică, în privința atacurilor rusești cu dronă din porturile Odesa că a fost sunat la prima oră de către cei care erau de serviciu la Căpitănia Galați, fiind anunțat că au fost 4-5 explozii, dintre care 3 s-au resimțit prin vibrații, similar unui cutremur.

Ministerul rus al Apărării a susținut că un val de drone rusești a lovit cu succes depozitele de combustibil din portul Reni folosite de armata ucraineană.

Reni și Izmail au fost atacate în mod repetat de drone rusești în ultimele săptămâni.

„Teroriștii ruși continuă să atace infrastructura portuară în speranța de a provoca o criză alimentară și foamete în lume", a acuzat șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak.