Trupele ucrainene au ținut piept miercuri atacurilor hotărâte ale forțelor rusești care încercau să recupereze pozițiile pierdute pe frontul de est, au declarat oficiali militari, în timp ce, pe de altă parte, unii analiștii au sugerat că forțele Kievului fac progrese pe teatrul de operațiuni din sud. „Continuăm să respingem atacurile intense ale inamicului în apropiere de Klishchiivka și Andriivka. Inamicul continuă să ia cu asalt aceste poziții cu speranța de a recuceri pozițiile pierdute, dar fără succes”, a spus Ilia Yevlash, un purtător de cuvânt al grupului de forțe din estul Ucrainei.

Soldați ucraineni pe frontul din KupyanskFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

 • Vladimir Putin a promulgat joi o lege prin care stabileşte ca data de 30 septembrie să fie marcată de acum oficial ca „Ziua reunificării” cu Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Rusia acum un an.
 • Ungaria cere să îi fie deblocate fondurile europene pentru a debloca la rândul ei ajutorul financiar al UE pentru Ucraina
 • Racheta care în noiembrie 2022 a omorât doi civili în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, era ucraineană, şi nu rusă, a confirmat joi ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, potrivit AFP.
 • Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit joi la Kremlin cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, în plină controversă legată de fiul acestuia, Adam Kadîrov, care a bătut recent un deţinut.
 • NATO desfăşoară avioane AWACS în Lituania pentru a monitoriza activităţile militare rusești în apropierea frontierei Alianţei
 • Egiptul cumpără 170.000 de tone de grâu din România şi Bulgaria, în pofida scăderii preţurilor de către Rusia
 • Statele Unite, principalul furnizor de gaze al Franței în 2022 / Ce pondere mai are Rusia?

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 581, LIVETEXT:

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul transmis joi seară: „Vom face totul pentru a implementa primul punct din formula noastră de pace - securitate nucleară şi a radiaţiilor”

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina va face totul pentru a asigura implementarea punctului din Formula de Pace referitor la securitatea nucleară şi a radiaţiilor. „Şi pentru a asigura eliberarea completă a centralei noastre nuclearelectrice de la Zaporojie de ocupanţii ruşi şi a proteja Ucraina şi toată Europa de şantajul privind radiaţiile al Rusiei”, adaugă el.

00:49 Oficial ucrainean: Bătrânul Orwell ar fi pur și simplu uimit de realitatea din Mariupol

Aproximativ 40 de stâlpi cu sisteme de supraveghere au fost montați de forțele de ocupație rusești în Mariupol pentru a spiona locuitorii, potrivit unui oficial ucrainean., citat de Sky News.

Convorbirile telefonice ale cetățenilor și traficul pe internet sunt monitorizate de aceste echipamente, a declarat Petro Andriușcenko, consilier al primarului exilat al orașului.

00:04Franța și Ucraina discută despre un ajutor pentru apărarea antiaeriană, pe fondul temerilor legate de loviturile rusești de iarnă

Ministrul francez al forțelor armate și Volodimir Zelenski au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei înaintea unei potențiale campanii rusești de lovituri de iarnă.

Sebastien Lecornu și președintele ucrainean au analizat, de asemenea, posibilitățile de producție comună de arme. Franța va "continua să ajute Ucraina atât cât este necesar", a declarat Lecornu, dar nu a oferit detalii despre armele care ar putea fi furnizate.

23:28Pentagonul: Paralizia bugetară a SUA va afecta pregătirea piloților ucraineni cu F-16

„Shutdown-ul” guvernului american ar afecta programul de pregătire a piloților ucraineni și a altor categorii de personal pe avioane de luptă F-16, a relatat Yevropeiska Pravda, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Oficialul ar fi declarat, în timpul unei conferințe de presă, că o "închidere este cel mai rău scenariu care i se poate întâmpla Departamentului (Apărării)" în ceea ce privește pregătirea echipajelor ucrainene pe avioanele F-16. În timp ce personalul militar continuă să își îndeplinească sarcinile chiar și în timpul închiderii, lucrătorii civili sunt de obicei concediați pentru această perioadă, a explicat Singh.

23:07Atacurile rusești au ucis cinci persoane și au rănit cel puțin șase în regiunile Herson și Donețk, potrivit unor oficiali ucraineni.

Artileria a lovit o zonă rezidențială din Herson, ucigând trei femei care se aflau pe stradă în acel moment, a declarat Ihor Klymenko, ministrul afacerilor interne.

În estul Ucrainei, doi bărbați, în vârstă de 47 și 54 de ani, au fost uciși în atacurile de la Krasnohorivka, a declarat biroul procurorului regional din Donețk.

NATO desfăşoară avioane AWACS în Lituania

22:55Tancuri în regiunea Donețk

Militari ucraineni puternic camuflați execută un exercițiu militar în regiunea Donețk, în timp ce alții încarcă obuze într-un tanc, potrivit imaginilor Sky News.

Volodimir Zelenski s-a referit pe scurt într-o postare pe Telegram ieri la "avansul nostru în sectorul Donețk", dar nu a oferit detalii .

22:25NATO desfăşoară avioane AWACS în Lituania pentru a monitoriza activităţile militare rusești în apropierea frontierei Alianţei

22:02 Egiptul cumpără 170.000 de tone de grâu din România şi Bulgaria, în pofida scăderii preţurilor de către Rusia

21:27 Ungaria cere să îi fie deblocate fondurile europene pentru a debloca la rândul ei ajutorul financiar al UE pentru Ucraina

Ungaria nu va accepta ca Uniunea Europeană să ofere Ucrainei noi ajutoare financiare din bugetul comunitar atât timp cât Comisia Europeană îi menţine blocate fondurile europene, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.

20:41Polonia neagă că elicopterele sale au intrat în spațiul aerian al Belarusului

În ultima oră, Belarusul a acuzat o aeronavă poloneză că a traversat „în mod repetat” frontiera sa în această după-amiază.

„Comandamentul operațional neagă fără echivoc aceste rapoarte”, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional al Forțelor Armate. „Niciunul dintre elicopterele poloneze nu a traversat spațiul aerian al Belarusului”.

Putin decretează 30 septembrie „Ziua reunificării” cu regiunile anexate

20:20 Statele Unite, principalul furnizor de gaze al Franței în 2022 / Ce pondere mai are Rusia?

Statele Unite au devenit principalul furnizor de gaze al Franței în 2022, anul în care a început războiul din Ucraina, în fața Norvegiei și a Rusiei, de la care Franța se aprovizionează în proporție de 15%, potrivit cifrelor cheie din energie publicate joi și citate de AFP.

19:52Putin decretează 30 septembrie drept „Ziua reunificării” cu regiunile anexate în Ucraina

Vladimir Putin a promulgat joi o lege prin care stabileşte ca data de 30 septembrie să fie marcată de acum oficial ca „Ziua reunificării” cu Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Rusia acum un an.

19:19UE a extins cu un an, până în martie 2025, dreptul refugiaților din Ucraina de a rămâne în statele membre, pe măsură ce războiul Rusiei împotriva țării lor continuă, scrie The Guardian, citând AFP.

UE a implementat o directivă de protecție temporară la câteva zile după invazia Moscovei, în februarie 2022, pentru a permite milioanelor de oameni care fug din Ucraina să rămână în statele membre, unde au acces la piața muncii, asistență medicală și educație. Măsura era stabilită până în martie 2024.

„UE va sprijini poporul ucrainean atâta timp cât va fi nevoie. Prelungirea statutului de protecție oferă certitudine celor peste patru milioane de refugiați care au găsit un adăpost sigur în UE. Războiul Rusiei împotriva vecinului său a continuat fără niciun semn de atenuare timp de 19 luni, Moscova lansând lovituri asupra infrastructurii civile din toată Ucraina”, a declarat ministrul spaniol de Interne Fernando Grande-Marlaska, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE.

18:50Racheta care în noiembrie 2022 a omorât doi civili în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, era ucraineană, şi nu rusă, a confirmat joi ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, potrivit AFP.

Stoltenberg: „Ucraina este acum mai aproape de NATO ca niciodată”

17:35Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit joi la Kremlin cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, în plină controversă legată de fiul acestuia, Adam Kadîrov, care a bătut recent un deţinut.

Liderul cecen i-a spus lui Putin că luptătorii săi „au moralul ridicat” şi că „în fiecare zi iau prizonieri şi distrug echipamente”. „Niciun tanc Abrams nu ne sperie”, a susținut Kadîrov.

16:25În conferința de presă susținută joi la Kiev alături de Jens Stoltenberg, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat convins că ţara sa va adera la NATO. „Este doar o chestiune de timp până când Ucraina va fi de jure membră a Alianţei. Facem totul pentru a aduce cât mai aproape acest moment”, a afirmat Zelenski.

La rândul său, Stoltenberg a spus că „Ucraina este acum mai aproape de NATO ca niciodată”.

15:49 Vladimir Putin a declarat joi că alegerile desfășurate în această lună în părțile din Ucraina aflate sub control rusesc au marcat un pas spre integrarea deplină a acestora în Rusia.

Voturile din regiunile „anexate” Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie - toate aflate parțial sub controlul Rusiei. În urmă cu un an, Rusia a declarat că anexează cele patru regiuni, într-un act condamnat ca ilegal de majoritatea țărilor ONU.

„Acesta este, bineînțeles, un eveniment semnificativ, un pas important spre intrarea deplină a noilor regiuni în spațiul unic legal, statal al marii noastre țări", a declarat Putin la o reuniune a guvernatorilor nou aleși,făcând referire la alegerile recente și spunând că acestea au fost corecte. (Reuters)

15:28 În cadrul conferinței de presă comune cu Zelenski, Stoltenberg, a declarat că „fiecare metru pe care forțele ucrainene îl recuperează este un metru pe care Rusia îl pierde. Și există un contrast puternic: Ucrainenii luptă pentru familiile lor, pentru viitorul lor, pentru libertatea lor. Moscova luptă pentru iluzii imperiale”.

Zelenski a subliniat nevoia Ucrainei pentru multă apărare aeriană împotriva atacurilor rusești, spunând că Moscova a folosit peste 40 de drone Shahed în lovituri asupra Ucrainei doar noaptea trecută.

„Și așa se întâmplă aproape în fiecare noapte. În condițiile unor atacuri atât de intense împotriva ucrainenilor, împotriva orașelor noastre, a porturilor - care sunt importante pentru securitatea alimentară globală - avem nevoie de o creștere corespunzătoare a presiunii asupra Rusiei și de o creștere corespunzătoare a scutului nostru aerian”, a adăugat el. (The Guardian)

Șeful NATO: Trupele ucrainene „câștigă treptat teren"

15:06 Germania nu ar trebui să se teamă că Kazahstanul va încerca să ajute Rusia să ocolească sancțiunile occidentale, a declarat joi președintele kazah Tokayev, după discuțiile cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

Tokayev a spus că Kazahstanul a continuat să ceară discuții între Rusia și Ucraina pentru a pune capăt războiului, aflat acum în a 20-a lună, și că nu are nicio îngrijorare cu privire la faptul că Moscova îi amenință propria integritate teritorială.

Imensul stat ex-sovietic din Asia Centrală împarte o graniță lungă cu Rusia și are mulți etnici ruși în cadrul populației sale. (Reuters)

14:50 NATO a încheiat contracte-cadru pentru muniție - esențială pentru Ucraina - în valoare de 2,4 miliarde de euro, inclusiv comenzi ferme de 1 miliard de euro, a spus Jens Stoltenberg la Kiev.

14:01 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită la Kiev, neanunțată public până acum, a declarat că forțele ucrainene „câștigă treptat teren" în contraofensiva lor împotriva forțelor ruse.

Vorbind la o conferință de presă comună cuVolodimir Zelenskiy, Stoltenberg a mai spus că trupele rusești luptă pentru „iluziile imperiale" ale Moscovei. (Reuters)

Cheltuielile militare rusești vor crește cu 70% anul viitor

13:37 Rezilienţa pe mare are o componentă civilă importantă, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, făcând referire la transportul cerealelor ucrainene în Marea Neagră.

„Vom folosi fiecare ocazie să condamnăm ferm, în cei mai duri termeni, atacul împotriva independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, iar poziţia noastră legată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu se va schimba", a spus şefa diplomaţiei române n deschiderea Forumului Euro-Atlantic de Rezilienţă

Odobescu a declarat că „războiul a dezvăluit scopul strategic al Rusiei de a avea Marea Neagră în sfera sa de influenţă, nu doar ca spaţiu prin care ajunge în alte regiuni, ci şi ca mijloc de a-şi menţine statutul de putere mondială". (Agerpres)

13:20 Bombardamentele rusești au avariat miercuri seara târziu o centrală termică din sudul Ucrainei, a anunțat joi operatorul rețelei naționale ucrainene, potrivit Reuters.

Compania de stat Ukrenergo nu a oferit detalii despre locația centralei sau despre amploarea pagubelor. „Ieri seară, o centrală termică din regiunea sudică a fost avariată în urma unor bombardamente masive inamice", se spune în comunicat.

13:16 Cheltuielile militare rusești vor crește cu aproape 70% în 2024, potrivit unui document al Ministerului de Finanțe publicat joi, o creștere care ilustrează angajamentul Moscovei de a continua intervenția militară în Ucraina, în ciuda costurilor umane și economice.

Potrivit documentului, cheltuielile pentru apărare vor crește cu 68% în 2024 față de anul precedent, ajungând la 10.800 de miliarde de ruble (106 miliarde de euro la cursul de schimb de astăzi). (AFP)

Germania a aprobat societatea mixtă Rheinmetall - UDI

12:41 Oficiul pentru concurență din Germania a autorizat joi formarea unei societăți mixte între firma germană de apărare Rheinmetall și compania de stat Ukrainian Defense Industry (UDI).

Societatea mixtă va avea sediul la Kiev și va activa în domeniul întreținerii vehiculelor militare din această țară, astfel încât nu prezintă suprapuneri concurențiale cu Germania, a precizat Oficiul.

Rheinmetall este producător de echipamente militare, inclusiv de tancuri de luptă principale Leopard și de vehicule de luptă de infanterie Puma. UDI este o companie ucraineană de stat din sectorul apărării, cu aproximativ 67.000 de angajați.

12:07Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a descris vizita omologului său britanic Grant Shapps la Kiev drept una „importantă".

„Le-am mulțumit prietenilor noștri britanici pentru sprijinul neclintit acordat Ucrainei. L-a informat [pe [Shapps] despre situația actuală de pe câmpul de luptă și nevoile stringente. Accent pe apărarea aeriană, artilerie, sisteme antidronă. Vine iarna, dar suntem pregătiți. Mai puternici împreună”, a scris el pe Facebook.

De menționat că la Kiev se află și ministrul francez al apărării, care a venit cu o delegație importantă de industriași din domeniul apărării.

12:02 Grupul Gazprombank a convenit să cumpere cele 14 centre comerciale MEGA din Rusia ale proprietarului IKEA, Ingka Group, pentru un preț nedezvăluit, au anunțat joi cele două companii, aceasta fiind cea mai recentă ieșire din afacerile din Rusia a unei companii occidentale în urma conflictului din Ucraina.

Deși lanțul de mobilă IKEA a oprit toate operațiunile de vânzare cu amănuntul și de producție din Rusia imediat după februarie 2022, Ingka a menținut deschise centrele comerciale separate MEGA, argumentând că acestea ofereau nevoi de bază pentru consumatori, cum ar fi haine, produse alimentare și farmaceutice.

Noua estimare a pierderilor rusești

11:21 Un efect secundar al conflictului actual a fost efortul tot mai mare al Rusiei de a-și asigura susținere internațională în rândul națiunilor mai puțin puternice, notează Sky News.

Multe dintre țările curtate de regimul Vladimir Putin se află în Africa, iar vizita la Moscova a liderului Sudanului de Sud este cel mai recent exemplu în acest sens.

Președintele Salva Kiir poartă astăzi discuții cu Vladimir Putin, după ce a sosit ieri la Moscova. Oficialii sud-sudanezi spun că întâlnirea va acoperi planurile de dezvoltare a relațiilor bilaterale, alături de probleme regionale și internaționale.

11:16 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 330 de soldați, 4 tancuri, 12 alte blindate, 38 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 1 sistem antiaerian, 2 echipamente speciale și 23 de diferite vehicule.

10:13 Noul ministru britanic al apărării, Grant Shapps, s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski în cadrul unei vizite surpriză în Ucraina, a anunțat joi biroul liderului de la Kiev.

„O întâlnire semnificativă cu secretarul de stat pentru apărare Grant Shapps. Vă mulțumim pentru importantul sprijin financiar, de apărare și umanitar pentru Ucraina! Cooperarea noastră în domeniul militar sporește semnificativ capacitățile soldaților ucraineni pe câmpul de luptă."", a scris Zelenski joi pe Telegram.

Nu este clar la acest moment când anume s-au întâlnit Zelenski și Shapps, notează CNN.

Trupele ucrainene au avansat puțin pe fronturile din Bahmut și Zaporojie

09:41 Forțele ucrainene au avansat puțin în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare.

Imagini geolocalizate publicate marți indică faptul că forțele ucrainene au avansat în apropiere de Orihovo-Vasylivka (10 km nord-vest de Bahmut). Alte imagini geolocalizate indică faptul că forțele rusești probabil nu mai controlează o linie de tranșee de aproximativ un kilometru de lungime la vest de Verbove (16 km sud-est de Orihiv).

Absența forțelor rusești în această linie de tranșee ar putea facilita noi avansuri ucrainene în această zonă, deoarece această linie de tranșee nu mai reprezintă un obstacol semnificativ pentru forțele ucrainene.

Comandantul grupului de forțe ucrainene Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a declarat că „vor fi vești bune" în direcția operațională Zaporojie și a menționat că forțele ucrainene avansează constant, dar nu a oferit informații suplimentare.

09:22 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării:

 • „Forțele aerospațiale ruse (VKS) au pierdut aproximativ 90 de avioane în luptă după februarie 2022. De asemenea, a zburat cu unele dintre tipurile sale de aeronave de luptă mult mai intens decât în timp de pace.
 • Toate aeronavele au o durată de viață planificată, exprimată în ore de zbor. Este foarte probabil ca, odată cu această utilizare suplimentară pe timp de război, Rusia să epuizeze durata de viață a multor dintre aeronavele sale mult mai repede decât planificase VKS.
 • Nevoia de întreținere suplimentară este complicată de o lipsă de piese de schimb din cauza cererii în creștere și a sancțiunilor internaționale.
 • VKS își menține capacitatea de a crește ritmul misiunilor deasupra Ucrainei ocupate. Cu toate acestea, deoarece războiul continuă mult mai mult decât a planificat inițial Ministerul rus al Apărării, este probabil ca uzura aeronavele să fi redus viabilitatea puterii aeriene tactice pe termen lung a VKS.”

Greenpeace: AIEA nu recunoaște că nu poate monitoriza centrala Zaporojie

08:49 Autoritățile internaționale de reglementare sunt incapabile să monitorizeze în mod corespunzător siguranța la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, potrivit unui dosar întocmit de Greenpeace și trimis joi guvernelor occidentale.

Grupul pentru protecția mediului concluzionează că Agenția Internațională pentru Energie Atomică are prea puțini inspectori la cea mai mare centrală nucleară din Europa - patru - și că există prea multe restricții impuse asupra drepturilor lor de acces.

Organizația susține că AIEA „nu este în măsură să îndeplinească cerințele mandatului său", dar nu este pregătită să recunoască acest lucru în public și, prin urmare, încălcări ale principiilor de siguranță de către Rusia nu sunt semnalate. (The Guardian)

08:24 Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a sosit joi la Kiev însoțit de o delegație din domeniul apărării pentru a discuta despre evoluția ajutorului francez pentru Ucraina și despre parteneriate industriale într-un conflict care se anunță de durată, transmite AFP.

În cursul vizitei sale, ministrul urmează să se întâlnească cu omologul său Rustem Oumerov și cu ministrul pentru industrii strategice Oleksandr Kamychine.

Reprezentanții a aproximativ douăzeci de companii franceze specializate în producția de vehicule blindate, artilerie, drone, tehnologie cibernetică și deminare urmează să discute și să semneze parteneriate cu industria ucraineană. Unul dintre obiective este dezvoltarea producției locale de piese de schimb pentru întreținerea echipamentelor furnizate de Franța.

Atac masiv” cu drone în regiunile Odesa și Nokolaev

07:48Cum a luat Turcia locul Rusiei pe piața gazelor din UE, cu girul lui Putin / România va importa și ea gaze din Turcia, prin intermediul OMV Petrom

07:45 Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus miercuri seară peste treizeci de drone în urma unui atac rusesc în regiunile Odesa și Nikolaev din sudul țării, a declarat o purtătoare de cuvânt.

00:42 „Drone pentru Rusia”: SUA sancționează firmele iraniene, chineze, turcești și din Emiratele Arabe Unite

00:23Cazul sutelor de mercenari cubanezi care luptă pentru Rusia în Ucraina: ce spune ambasadorul rus la Havana

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------