Întrebat în repetate rânduri, miercuri, de către CNN, cum au ajuns sute de cubanezi să lupte pentru Rusia în războiul declanșat în Ucraina, ambasadorul rus la Havana, Victor Koronelli, a declarat că cele două țări sunt în contact și comunică pe această temă.

Război în Ucraina: steag rusesc arborat de forțele rusești în MariupolFoto: AP / AP / Profimedia

„Organele competente sunt la lucru și sunt în contact atât din partea Rusiei, cât și din partea Cubei”, a spus ambasadorul, adăugând că „nu știe câți cubanezi sunt acolo, nu am această informație”.

Este pentru prima dată când un oficial rus comentează acuzațiile potrivit cărora sute de mercenari cubanezi au fost recrutați să lupte în invazia lansată de ruși în Ucraina.

Ambasadorul rus Victor Koronelli a făcut declarațiile miercuri, la o „ceremonie de apreciere” în cadrul căreia Rusia a donat 672 de tone de ulei de gătit Cubei, care se confruntă cu cea mai gravă criză economică pe care insula condusă de comuniști a cunoscut-o în ultimele decenii.

Oficialii de la Havana au luat apărarea vechiului lor aliat Rusia în privința războiului împotriva Ucrainei, dar autoritățile au anunțat luna aceasta că au arestat 17 cubanezi care au încălcat legile țării încercând să lupte pentru Rusia ca mercenari plătiți și pentru presupus trafic de persoane.

Unele dintre rudele cubanezilor care s-au dus să lupte pentru Rusia susțin însă că aceștia au fost păcăliți să se alăture efortului de război al Moscovei cu promisiuni privind sume de bani, cetățenie rusă și asigurări că nu vor fi trimiși pe front.

____