Dronele-kamikaze Shahed folosite de ruși sunt pline de componente electronice fabricate în țări occidentale, se afirmă într-un document secret trimis de Ucraina aliaților săi externi, în care Kievul solicită rachete cu rază lungă pe care să le folosească pentru a lovi unitățile unde sunt fabricate dronele, în Iran, Siria și Rusia, potrivit The Guardian.

Obuzier Giatsint-S al armatei ruse în acțiune pe frontul din LuganskFoto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

07:35Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

  • O nouă înregistrare video cu amiralul rus Viktor Sokolov îl arată pe acesta cum este intervievat de un reporter despre atacul de săptămâna trecută de la Sevastopol, în care se presupune că ar fi fost ucis, oferind cea mai puternică dovadă până acum că este în viață, potrivit CNN.
  • Luptătorii care au luptat anterior în Ucraina pentru grupul de mercenari ruși Wagner s-au întors pe câmpul de luptă din estul țării, potrivit armatei ucrainene
  • Cazul sutelor de mercenari cubanezi care luptă pentru Rusia în Ucraina: ce spune ambasadorul rus la Havana
  • „Drone pentru Rusia: SUA sancționează firmele iraniene, chineze, turcești și din Emiratele Arabe Unite
  • VIDEO Un avion militar cu mercenari Wagner la bord s-a prăbușit în Mali după ce a ratat aterizarea
  • Cehia a decis să achiziţioneze 24 de avioane de luptă F-35
  • Reconstrucția Ucrainei nu poate aștepta, spune un oficial american / Costul va fi substanțial
  • Cel puțin trei jurnaliști ruși pro-război au primit săptămâna trecută capete de porc tăiate, relatează Moscow Times.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 581, LIVETEXT:

01:30 Volodimir Zelenski spune, în mesajul video de miercuri seară, că Rusia bombardează în aceste zile orașele Herson, Berîslav şi alte localități din regiune cu o brutalitate aparte. „Ţintind case, ferme, magazine şi infrastructură. Este o teroare deliberată din partea ocupantului”, afirmă el.

01:12 Cipru a pierdut peste 1 miliard de euro din cauza aderării la sancțiunile împotriva Rusiei, a declarat ambasadorul Rusiei în această țară, Murat Ziazikov, într-un interviu acordat publicaţiei "Rossiiskaia Gazeta".

Diplomatul rus a subliniat că Cipru a fost vizitat cu 800.000 de turiști ruși mai puţin din cauza închiderii cerurilor aeronavelor rusești, iar turismul este una dintre principalele surse de venit pentru bugetul țării.

00:43„Drone pentru Rusia: SUA sancționează firmele iraniene, chineze, turcești și din Emiratele Arabe Unite

Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva unei companii iraniene, precum și a unor companii din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite pentru că ar fi sprijinit programul iranian de drone de „atac unidirecțional” prin furnizarea de componente critice, potrivit CNN.

00:25Cazul sutelor de mercenari cubanezi care luptă pentru Rusia în Ucraina: ce spune ambasadorul rus la Havana

Întrebat în repetate rânduri, miercuri, de către CNN, cum au ajuns sute de cubanezi să lupte pentru Rusia în războiul declanșat în Ucraina, ambasadorul rus la Havana, Victor Koronelli, a declarat că cele două țări sunt în contact și comunică pe această temă.

23:52Premierul canadian Justin Trudeau a prezentat miercuri scuze după ce fostul preşedinte al Camerei Comunelor a elogiat un veteran nazist în timpul unei sesiuni la care a fost prezent şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

23:39Eforturile continuă pentru a ajunge la un nou acord privind coridorul Mării Negre, afirmă un oficial ONU

Decizia Ucrainei de a crea un canal de transport maritim pentru exporturile de cereale este un pas pozitiv pentru securitatea alimentară globală, deși continuă eforturile pentru a se ajunge la un nou acord privind un coridor mai larg al Mării Negre, a declarat un oficial de top al ONU în domeniul comerțului.

23:19 Bulgaria aprobă trimiterea de arme suplimentare în Ucraina

În cadrul unei ședințe cu ușile închise, politicienii au votat cu 141-40, cu trei abțineri, în favoarea furnizării către Ucraina de rachete sol-aer defecte pentru sistemul de apărare aeriană S-300 de producție rusească, a raportat agenția de știri de stat BTA.

O nouă înregistrare ar dovedi că amiralul rus Viktor Sokolov este în viață

22:52Maghiarii critică din nou modificările legii minorităţilor din Ucraina

​Legea minorităţilor modificată în zilele trecute de parlamentul ucrainean nu asigură nici în continuare drepturile constituţionale ale minorităţilor naţionale din Ucraina şi nu restabileşte drepturile anterioare ale acestora, spune Uniunea Culturală Maghiară din Ucraina Subcarpatică.

22:14O nouă înregistrare video ar dovedi că amiralul rus Viktor Sokolov este în viață

O nouă înregistrare video cu amiralul rus Viktor Sokolov îl arată pe acesta cum este intervievat de un reporter despre atacul de săptămâna trecută de la Sevastopol, în care se presupune că ar fi fost ucis, oferind cea mai puternică dovadă până acum că este în viață, potrivit CNN.

21:26Ucraina numește trei viceminiștri ai apărării după scandalurile de corupție

Noul ministru ucrainean al apărării a numit trei adjuncți, după ce șase au fost demiși luna aceasta.

Rustem Umerov a preluat funcția de conducere la Ministerul Apărării în urmă cu trei săptămâni, după ce predecesorul său, Oleksii Reznikov, a fost demis în urma unei serii de scandaluri de corupție.

21:07Reconstrucția Ucrainei nu poate aștepta, spune un oficial american / Costul va fi substanțial

Reconstrucția Ucrainei nu poate aștepta sfârșitul conflictului și trebuie să înceapă acum, a susținut miercuri, la Bruxelles, Penny Pritzker, reprezentantul special al SUA pentru reconstrucția economică a Ucrainei, potrivit AFP.

„Efortul pe termen lung de a revigora economia Ucrainei trebuie să aibă loc acum, trebuie să înceapă acum, chiar și în mijlocul războiului și luptelor continue”, a declarat Pritzker jurnaliștilor la Bruxelles.

Foști luptători Wagner s-au întors în Bahmut

20:51Alertă de raid aerian emisă în Crimeea - guvernator local

O alertă de raid aerian a fost emisă în orașul Sevastopol din Crimeea, a declarat guvernatorul regiunii, instalat de Rusia, Mihail Razvozhaiev.

Traficul pe podul principal care leagă partea continentală a Rusiei de Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, a fost suspendat temporar, a declarat operatorul acestuia.

Ucraina a intensificat atacurile asupra Crimeei în ultimele săptămâni și a susținut că l-a ucis pe comandantul flotei rusești din Marea Neagră într-un atac asupra Sevastopolului săptămâna trecută.

20:37 „Mă simt ca un star rock obosit”: Navalnîi a fost transferat într-o cameră cu o singură celulă

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a declarat că va primi „cea mai strictă pedeapsă posibilă” după ce a pierdut apelul împotriva unei noi pedepse de 19 ani de închisoare și că se simte ca un „star rock obosit, în pragul depresiei”.

19:55Foști luptători Wagner s-au întors în Bahmut, dar nu vor influența operațiunile

Luptătorii care au luptat anterior în Ucraina pentru grupul de mercenari ruși Wagner s-au întors pe câmpul de luptă din estul țării, potrivit armatei ucrainene, citate de CNN.

Serhii Șerevatii, comandantul adjunct al comunicațiilor pentru trupele ucrainene din est, a declarat că luptătorii Wagner care s-au întors în Ucraina lucrează acum pentru Ministerul rus al Apărării sau pentru structurile afiliate acestuia și s-au alăturat ca indivizi, nu ca unitate.

Un avion militar cu mercenari Wagner la bord s-a prăbușit în Mali

19:31Cehia a decis să achiziţioneze 24 de avioane de luptă F-35

18:50Cel puțin trei jurnaliști ruși pro-război au primit săptămâna trecută capete de porc tăiate, relatează Moscow Times.

Printre jurnaliștii care au primit capetele de porc se numără editorialistul din presa de stat Timofey Sergeitsev - care anul trecut a publicat un articol în care îndemna la uciderea civililor ucraineni - expertul militar Konstantin Sivkov și fotoreporterul agenției de știri Tass Mikhail Tereshchenko. Toți trei au susținut anterior că au primit amenințări cu moartea.

Presa relatează că, după ce Tereshchenko a primit un cap de porc de la un curier în data de 19 septembrie, autoritățile l-au percheziționat pe curier și au descoperit alte patru pungi cu capete de porc tăiate. Nu a fost anunțat niciun suspect, precizează sursa citată.

18:17 „Pescuitul din România se află în cel mai greu moment din ultimii 30 de ani”. Potrivit președintelui Organizaţiei de pescari de la Marea Neagră, Laurenţiu Mirea, o problemă o reprezintă prezenţa minelor în Marea Neagră, el precizând că pescarilor le este frică să mai iasă din cauza acestora şi nici pescuitul noaptea nu mai poate fi făcut în aceste condiţii.

18:00VIDEO Un avion militar cu mercenari Wagner la bord s-a prăbușit în Mali după ce a ratat aterizarea

17:33 Kremlinul cere la rândul său judecarea veteranului ucrainean Iaroslav Hunka, aplaudat în Parlamentul Canadei

„Autorităţile canadiene sunt obligate să aducă în faţa justiţiei sau să predea acest criminal celor care vor să facă dreptate. Este clar că este vorba despre un nazist”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Kremlinul i-a amintit lui Hillary Clinton de o gafă „foarte grăitoare”

17:19Șeful administrației militare a orașului ucrainean Herson (sud) a îndemnat locuitorii să se adăpostească după ce au fost raportate explozii în oraș.

„Armata rusă bombardează orașul de pe malul stâng (al Niprului) ocupat temporar”, a transmis Roman Mrochko pe Telegram. „Adăpostiți-vă în locuri mai sigure! Aveți grijă de voi și de cei dragi!”

16:00 Rusia îi acuză pe aliații occidentali ai Ucrainei că au contribuit la planificarea și desfășurarea atacului cu rachete de săptămâna trecută asupra cartierului general al flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol (Crimeea).

„Nu există nicio îndoială că atacul a fost planificat în avans folosind resurse de informații occidentale, sateliți și avioane de recunoaștere ale NATO și a fost pus în aplicare la sfatul agențiilor de securitate americane și britanice și în strânsă coordonare cu acestea”, a afirmat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unei conferințe de presă. (Sky News)

15:53Kremlinul i-a amintit miercuri fostului secretar de stat american Hillary Clinton de o gafă „foarte grăitoare” făcută în timpul mandatului ei după ce aceasta l-a ironizat marți pe președintele rus Vladimir Putin.

15:14 Președintele rus Vladimir Putin va purta discuții cu președintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, pe 28 septembrie, când liderul african este programat să viziteze Rusia, a anunțat Kremlinul.

15:01 Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din lume, a anunțat miercuri că se va retrage din Rusia, pe fondul temerilor legate de o eventuală urmărire penală din partea autorităților americane.

„Recunoaștem că operarea în Rusia nu este compatibilă cu strategia de conformitate a Binance", a declarat Noah Perlman, un purtător de cuvânt al companiei. Binance își va vinde toate operațiunile din Rusia către CommEX, o platformă de schimb de criptomonede lansată oficial marți.

Ucraina propune sancționarea diamantelor rusești

14:42 Autoritățile ucrainene au declarat miercuri că au evacuat toți copiii din mai multe orașe și sate aflate în apropierea liniei frontului din regiunea Zaporojie, punctul central al contraofensivei împotriva armatei ruse.

„Am dus la bun sfârșit sarcina stabilită de guvernul ucrainean" și „am evacuat toți copiii cu familiile lor" din localitățile Gouliaipole, Preobrajenka, Iegorivka, Stepnoguirsk și Novopavlivka, a declarat viceguvernatorul Evghen Myronenko la televiziune.

Potrivit presei ucrainene, un total de 59 de copii au fost evacuați. Evacuarea acestor localități a fost anunțată în luna august, autoritățile invocând o situație de securitate „dificilă". (AFP)

14:18 Aproape 50 de companii rusești implicate în extracția, prelucrarea și vânzarea de diamante ar putea fi supuse unor sancțiuni occidentale, conform unei propuneri a autorităților ucrainene.

O mare parte dintre companiile care ar urma să fie afectate de restricții economice au legături cu Alrosa, care controlează peste 90% din producția de diamante din Rusia, care acoperă o treime din piața mondială.

Alrosa se află deja sub un regim de sancțiuni aplicat, printre altele, de SUA, Canada, Regatul Unit și Noua Zeelandă. În 2022, Rusia a exportat diamante în valoare de peste 3,8 miliarde de dolari.

Unele țări din coaliția de sancțiuni occidentale au interzis importul de diamante rusești, dar interdicția se aplică doar diamantelor brute. După ce sunt prelucrate în țări din lumea a treia, în principal India și China, diamantele rusești primesc statutul de „mixte" și pot fi livrate liber pe piețele țărilor din G7. (The Guardian)

13:44 Kremlinul a susținut miercuri că exploziile subacvatice care au avariat gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au fost organizate de Statele Unite și Marea Britanie.

„Ei sunt implicați, într-un fel sau altul, în acest atac terorist", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la o întrebare despre exploziile din septembrie 2022, fără a furniza vreo dovadă în acest sens.

Primele F-16 olandeze vor ajunge anul viitor în Ucraina

13:38 Rusia a început să construiască legături feroviare către orașele ocupate din regiunea Donețk, potrivit unui oficial ucrainean citat de Kyiv Independent.

Rusia a demarat construcția de legături feroviare directe cu orașele ucrainene ocupate Mariupol, Volnovakha și Donețk, ceea ce ar putea diminua dependența logistică a Moscovei de Podul Kerci din Crimeea, a afirmat miercuri Petro Andriușcenko, consilier al primarului exilat al orașului Melitopol.

Oficialul a precizat că, dacă aceste eforturi vor avea succes, Rusia va conecta linia de cale ferată Mariupol-Aslanove-Kalchyk-Volnovakha din Ucraina ocupată cu orașele rusești Taganrog și Rostov pe Don.

13:29 Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte cinci au fost rănite în Ucraina în ultima zi în urma atacurilor rusești, au declarat miercuri oficiali ucraineni. Atacurile au avariat, de asemenea, clădiri rezidențiale și infrastructură, potrivit acestora.

12:00 Olanda intenționează să trimită primul lot de avioane de luptă F-16 în Ucraina în 2024, potrivit ministrului apărării, Kajsa Ollongren. Într-un interviu acordat MSNBC, ea a explicat că această inițiativă este posibilă în condițiile în care Olanda trece la avioanele F-35 - o schimbare care are loc și în Norvegia și Danemarca.

Calendarul de livrare depinde de pregătirea piloților ucraineni, care se așteaptă să dureze între șase și opt luni, mai puțin decât formarea piloților olandezi. Ea a adăugat că este în curs de înființare un centru de pregătire în România și că se încearcă ca acesta să fie lansat cât mai curând posibil. (Sky News)

11:31 Polonia: Discuțiile cu Ucraina pe tema importurilor de cereale sunt pe calea cea bună

Deripaska: Rusia a rezistat sancțiunilor deoarece este prea „atractivă” pentru restul lumii

11:09 Femeile medic din cadrul forțelor armate ucrainene vor putea călători în străinătate, a precizat marți Ministerul Sănătății, clarificând declarațiile anterioare ale unui oficial care afirmase că acestea ar avea nevoie de o autorizație specială pentru a părăsi țara.

Într-un comunicat de marți, Ministerul Sănătății a precizat că nu au existat modificări ale regulilor pentru femeile ucrainene care călătoresc în străinătate, inclusiv pentru cele „cu înregistrare militară".

"Înregistrarea militară nu este același lucru cu mobilizarea. Sistemul de înregistrare este folosit doar pentru a rezuma datele privind rezerva disponibilă de medici în stat", a explicat ministerul. (CNN)

10:57 Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a estimat că economia rusă va crește cu 1,5% în acest an, după ce anterior anticipase o scădere de o amploare echivalentă, deoarece Rusia s-a dovedit mai rezistentă decât se aștepta la sancțiunile occidentale.

Veniturile Moscovei au fost susținute, mai mult decât se aștepta, „de creșterea prețului petrolului și de capacitatea Rusiei de a compensa impactul plafonului (impus de Occident asupra prețului țițeiului) prin exporturi către noi piețe", în principal China și India, a precizat miercuri BERD, într-un raport de prognoză.

„La momentul ultimei noastre previziuni, ne așteptam ca sancțiunile - în special plafonarea prețului petrolului - să fie mai eficiente pentru a limita activitatea Rusiei", a continuat instituția într-un comunicat citat de AFP.

10:36Oligarhul rus Oleg Deripaska, un critic neobișnuit de dur al războiului din Ucraina în pofida apropierii sale de președintele Vladimir Putin, spune acum că Rusia a rezistat sancțiunilor occidentale deoarece este prea „atractivă” pentru restul lumii.

Rușii au reușit să distrugă una din armele grele trimise de Germania

10:09 Norvegia a promis 1 miliard de coroane norvegiene (92 de milioane de dolari) pentru ajutoare umanitare care să ajute Ucraina să treacă peste o nouă iarnă de război, a anunțat marți Oslo.

Finanțarea „este canalizată prin intermediul ONU, inclusiv prin Fondul umanitar pentru Ucraina, și prin intermediul Crucii Roșiiie și Semilunii Roșii", a precizat guvernul.

Sprijinul va fi acordat societății civile din Ucraina și „celor mai vulnerabile persoane, copiilor, refugiaților și persoanelor strămutate în interiorul țării, ajutând la asigurarea accesului acestora la adăpost, hrană, apă și canalizare, educație, asistență medicală și sprijin psihosocial, precum și la protecție împotriva violenței sexuale și de gen", se arată într-un comunicat citat de CNN.

09:55FOTO Prima confirmare vizuală: Rușii au reușit să distrugă una din armele grele trimise de Germania în Ucraina

09:27 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 320 de soldați, 3 tancuri, 4 alte blindate de luptă, 38 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 2 echipamente speciale și 29 de diferite vehicule.

Dronele Shahed sunt pline de componente fabricate în Europa

09:15 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării

  • „Este foarte probabil ca, de la jumătatea lunii septembrie 2023, Rusia să fi angajat pentru prima dată în luptă elemente ale noii sale Armate de Forțe Întrunite 25 (CAA 25). Formațiunea a început să fie mutată în Ucraina la sfârșitul lunii august 2023.
  • Unități din două dintre componentele de manevră ale 25 CAA, Divizia 67 de pușcași mecanizați și Brigada 164 separată de pușcași mecanizați, ar lupta pe front într-un sector situat la vest de Severodonetsk și Kremina, de-a lungul graniței dintre regiunile Donețk și Lugansk.
  • De la începutul invaziei, Rusia a menținut doar rareori neangajată o grupare de mărimea unei armate care ar putea sta la baza unei noi ofensive majore.
  • Având în vedere că, aparent, elemente din CAA 25 sunt desfășurate pentru a întări liniile suprasolicitate, o nouă ofensivă coordonată a Rusiei este mai puțin probabilă în următoarele săptămâni.”

08:21 Dronele kamikaze iraniene Shahed sunt pline de componente europene, potrivit unui document secret trimis de Kiev aliaților săi occidentali, în care face apel la rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca centrele de producție din Rusia, Iran și Siria.

Într-un document de 47 de pagini transmis de guvernul ucrainean guvernelor G7 în august, se afirmă că în ultimele trei luni au avut loc peste 600 de raiduri asupra orașelor cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot (UAV) care conțineau tehnologie occidentală.

Potrivit raportului, obținut de The Guardian, 52 de componente electronice fabricate de companii occidentale au fost găsite în drone Shahed-131 și 57 în modelul Shahed-136, care are o autonomie de zbor de 2.000 km și o viteză de croazieră de 180 km/h.

Cinci companii europene, inclusiv o filială poloneză a unei multinaționale britanice, sunt menționate ca fiind producătorii componentelor identificate.„Printre producători se numără companii cu sediul în țări din coaliția care a impus sancțiuni Moscovei sancțiuni: Statele Unite, Elveția, Olanda, Germania, Canada, Japonia și Polonia", se afirmă în document.

Traficul rutier a fost suspendat pe podul Kerci

07:43 Înainte de alegerile parlamentare ce vor avea loc sâmbătă, care ar putea determina dacă Slovacia se apropie sau nu de Moscova, alegătorii din această țară sunt inundați cu dezinformări atât din interiorul țării, cât și din străinătate, în special din Rusia.

Analiștii arată cu degetul spre trei partide care fac afirmații false antiucrainene și pro-ruse: partidul de stânga Smer-SD al fostului premier Robert Fico, partidul naționalist Republika și Partidul Național Slovac (SNS).

Fico este favorit pentru a deveni noul șef al guvernului și, potrivit sondajelor de opinie, atât Republika, cât și SNS sunt așteptate să obțină suficiente voturi pentru a obține locuri în parlament. (AFP)

07:34Traficul rutier a fost suspendat miercuri dimineață pe podul Crimeei, au anunțat autoritățile ruse pe aplicația de mesagerie Telegram. O astfel de măsură este luată de obicei din cauza atacurilor cu drone sau rachete ale Ucrainei.

00:56Germania va intensifica controalele la frontierele cu Polonia și Cehia, afirmă un ministru. Germania a primit aproximativ 1 milion de refugiați ucraineni în ultimul an, iar cererile de azil care nu au legătură cu Ucraina au crescut brusc.

00:18 „Ghinion, Vladimir, tu ai căutat-o”: Hillary Clinton, fost secretar de stat, l-a ironizat marți pe președintele rus Vladimir Putin, făcând referire la extinderea NATO după ce Rusia a invadat Ucraina.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------