Luptătorii care au luptat anterior în Ucraina pentru grupul de mercenari ruși Wagner s-au întors pe câmpul de luptă din estul țării, potrivit armatei ucrainene, citate de CNN.

Mercenar Wagner în BahmutFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Serhii Șerevatii, comandantul adjunct al comunicațiilor pentru trupele ucrainene din est, a declarat că luptătorii Wagner care s-au întors în Ucraina lucrează acum pentru Ministerul rus al Apărării sau pentru structurile afiliate acestuia și s-au alăturat ca indivizi, nu ca unitate.

„Începând de acum, există câteva sute dintre ei în direcția noastră, pe frontul de est, în diferite zone”, a declarat miercuri Șerevatii pentru CNN.

Dar el a încercat să minimalizeze semnificația întoarcerii lor, spunând că forțele rusești din Ucraina „sunt lipsite de personalul necesar, așa că orice om este bun pentru ei”.

Soldații ucraineni care iau parte la ofensiva din apropierea orașului asediat Bahmut au declarat, de asemenea, pentru CNN că Wagner s-a întors în zonă.

„Wagner este și el aici”, a declarat marți un operator de dronă cu indicativul Groove pentru CNN, aflat la sol în estul Ucrainei.

„S-au întors, și-au schimbat rapid comandanții și s-au întors aici”, a spus el.

Groove a spus că prezența grupului este în parte menită să compenseze lipsa de personal de partea rusă.

Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că luptătorii Wagner au semnat contracte cu ministerul rus al apărării „astupând pentru o perioadă scurtă de timp gaura rusească în direcția Bahmut”.

Podoliak, de asemenea, a ținut să nu dramatizeze revenirea foștilor mercenari. „Nu uitați: PMC Wagner nu mai există”, a scris Podoliak miercuri pe X, fostul Twitter.

Generalul ucrainean care conduce contraofensiva din sud, Oleksandr Tarnavsky, a declarat săptămâna trecută pentru CNN că luptătorii Wagner continuă să apară „ici și colo” pe liniile de front din țară.

____