Președintele Camerei Comunelor din Canada și-a anunțat marți demisia, în urma scandalului provocat de omagiul adus unui veteran ucrainean care a luptat alături de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

Yaroslav Hunka asteapta in Camera Comunelor din Canada sosirea lui Volodimir ZelenskiFoto: Doyle Patrick/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Mă ridic cu inima strânsă pentru a-i informa pe deputați de demisia mea din funcția de președinte al Camerei Comunelor”, a declarat Anthony Rota în fața Parlamentului, vorbind despre „regretul său profund pentru greșeala făcută”.

Tot marți, ministrul canadian de externe Melanie Joly a declarat marți că președintele Camerei Comunelor ar trebui să demisioneze, dar acesta a refuzat inițial.

Vinerea trecută, în timpul unei vizite a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rota l-a numit pe acest veteran un erou de război, un imigrant ucrainean.

Dar s-a constatat că fostul soldat Yaroslav Hunka, în vârstă de 98 de ani, care a fost ovaționat de parlamentari de două ori, a servit într-una dintre unitățile SS Waffen ale lui Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia a numit incidentul drept scandalos.