Rusia încearcă să revină în Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite după ce a fost expulzată în aprilie anul trecut, după ce a invadat Ucraina, relatează CNN.

Adunarea Generala ONUFoto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Rusia este listată pe site-ul ONU drept candidată la alegerile membrilor Consiliului pentru Drepturile Omului pentru mandatul 2024-2026, care urmează să aibă loc pe 10 octombrie.

Calitatea de membru se bazează pe o distribuție geografică echitabilă, cu două locuri vacante în grupul regional al Statelor Europei de Est, potrivit Națiunilor Unite. Rusia, împreună cu Albania și Bulgaria, și-au anunțat până acum candidatura pentru acea regiune.

Potrivit documentului de poziție al Rusiei, obținut CNN, Rusia consideră Consiliul pentru Drepturile Omului un „organism cheie în sistemele Națiunilor Unite”.

Documentul de poziție, pe care Rusia îl distribuie membrilor ONU pentru a obține sprijin, afirmă că Rusia „crede că este important să prevină tendința crescândă de a transforma Consiliul pentru Drepturile Omului în instrumentul care servește voințelor politice ale unui grup de țări care pedepsesc guvernele non-loiale pentru politica lor independentă internă și externă.”

„Dacă va fi aleasă, Federația Rusă se va concentra pe această problemă. Vom promova cu fermitate principiile de cooperare și consolidare a dialogului constructiv reciproc respectuos în cadrul Consiliului pentru a găsi soluții adecvate pentru problemele legate de drepturile omului”, se arată în documentul de poziție.

Adunarea generală a Națiunilor Unite

a votat pe 7 aprilie 2022 suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Rusia a anunţat că decizia a fost ”ilegală” şi ”motivată politic”.