Kremlinul i-a amintit miercuri fostului secretar de stat american Hillary Clinton de o gafă „foarte grăitoare” făcută în timpul mandatului ei după ce aceasta l-a ironizat marți pe președintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Hillary Clinton alaturi de Serghei Lavrov si butonul „buclucas” in 2009Foto: Anonymous / AP - The Associated Press / Profimedia

Hillary Clinton a ținut marți un scurt discurs la Departamentul de stat de la Washington, unde a fost prezentat portretul ei oficial în timpul unei ceremonii la care aceasta a fost însoțită de soțul ei, fostul președinte Bill Clinton, și actualul secretar de stat al Statelor Unite, Antony Blinken.

„Ghinion, Vladimir, tu ai căutat-o”, a spus ea cu referire la decizia Finlandei și a Suediei de a cere intrarea în NATO după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut.

Amintindu-și de subiectul extinderii NATO în perioada în care a fost șefa diplomației americane, Hillary Clinton a remarcat că acesta „a fost un adevărat punct de dispută. Și am spus întotdeauna că nimeni nu este forțat să se alăture NATO, că oamenii aleg și vor să se alăture NATO”.

Întrebat miercuri despre comentariile lui Clinton, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că aceasta este cunoscută în Rusia pentru tentativele ei „de a întoarce toate lucrurile cu fundul în sus”, dar mai ales pentru o gafă din 2009 când i-a făcut cadou ministrului de externe Serghei Lavrov un buton simbolic pentru „resetarea” relațiilor dintre Washington și Moscova.

Gafa pe care Kremlinul a ținut-o minte 14 ani

Însă o greșeală a funcționarilor de la Departamentul de stat american a făcut ca pe butonul respectiv să scrie „supraîncărcare” în loc de „resetare”. Relațiile dintre cele două țări erau tensionate la momentul respectiv din cauza invaziei ruse în Georgia cu un an înainte.

Amintind de gafă, Peskov a declarat miercuri că „este clar că aceasta nu a fost probabil o greșeală intenționată, dar a fost foarte grăitoare”.

După ce a primit butonul Lavrov i-a atras atenția lui Clinton de greșeală, dar a spus că îl va pune oricum pe biroul său.

„Este probabil necesar să îi amintim doamnei Clinton de numeroasele valuri de expansiune ale NATO și apropierea infrastructurii alianței militare de granițele noastre”, a mai declarat acum Dmitri Peskov.

Urmărește ultimele evoluții din a 581-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.