Oligarhul rus Oleg Deripaska, un critic neobișnuit de dur al războiului din Ucraina în pofida apropierii sale de președintele Vladimir Putin, spune acum că Rusia a rezistat sancțiunilor occidentale deoarece este prea „atractivă” pentru restul lumii, relatează Reuters.

Oleg Deripaska alaturi de Vladimir Putin intr-o vizita de lucru din 2014Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Comentariile sale vin în contextul în care Putin pregătește economia rusă pentru un război de cursă lungă în Ucraina, fiind așteptat ca PIB-ul Rusiei să aibă o creștere de 2,8% anul acesta și 2,3% în 2024, în pofida numeroaselor pachete de sancțiuni adoptate împotriva Moscovei de Occident și partenerii săi.

„Am fost surprins că afacerile private au fost atât de flexibile. Am fost mai mult sau mai puțin sigur că până la 30% din economie se va prăbuși, dar a fost mult mai puțin”, a declarat Deripaska într-un interviu publicat marți de Financial Times.

Oligarhul în vârstă de 55 de ani pune situația pe seama faptului că resursele naturale vaste ale Rusiei sunt prea atractive pentru ca relațiile comerciale cu ea să fie abandonate de multe țări din jurul lumii, inclusiv China.

„Să crezi că sancțiunile vor opri [războiul] sau crea o schimbare de regim sau ceva care să ne aducă mai aproape de încheierea conflictului... Nu. Trebuie să avem o altă soluție”, a mai declarat el pentru FT.

Oleg Deripaska, unul dintre primii critici ai războiului din Ucraina

Comentariile sale de acum sunt cu atât mai surprinzătoare întrucât în urmă cu doar câteva luni, în martie 2023, Deripaska afirma la un forum economic organizat în Siberia că statul rus s-ar putea trezi fără bani chiar de anul viitor și are nevoie de investiții străine.

Deripaska și Mihail Fridman au fost primii oligarhi ruși care au criticat declanșarea războiului din Ucraina, Deripaska subliniind încă din data de 27 februarie a anului trecut că „pacea este foarte importantă” pentru mediul de afaceri.

La începutul lui martie 2022 Deripaska a lansat un nou apel la pace, adăugând că „întreaga lume va fi diferită, iar Rusia va fi diferită” în urma conflictului din Ucraina.

Apoi, în iunie anul trecut, oligarhul a făcut declarații de o virulență rară pentru un reprezentant al elitei ruse, calificând drept „o eroare colosală” războiul lansat de Putin împotriva Ucrainei.

„Oare este în interesul Rusiei să distrugă Ucraina? Bineînţeles că nu, aceasta ar fi o eroare colosală”, a spus Deripaska într-o conferință de presă susţinută la Moscova. El a repetat de mai multe ori expresia „eroare colosală” şi a vorbit despre „război” în Ucraina, termen a cărui folosire era complet interzisă în Rusia la momentul respectiv.

Oligarhul rus este un apropiat al Kremlinului

Comentariile sale au fost cu atât mai surprinzătoare întrucât Deripaska este considerat un apropiat al Kremlinului, mulți politologi ruși afirmând despre acesta că este industriașul în care președintele Vladimir Putin are cea mai mare încredere.

Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal, a fost într-o perioadă cel mai bogat om din Rusia însă a pierdut acest titlu în urma crizei financiare din 2007-2009, când afacerile sale au avut de suferit mai mult decât cele ale altor oligarhi ruși.

În pofida comentariilor sale anterioare, el a declarat acum pentru Financial Times că s-a îndoit dintotdeauna că sancțiunile, pe care le descrie drept un „instrument al secolului XIX”, vor putea funcționa ca o „armă-minune” într-o lume globalizată.

Magnatul rus al aluminiului spune că sancțiunile nu sunt o „Wunderwaffe”

„M-am îndoit mereu de această Wunderwaffe, după cum obișnuiau să spună germanii, a sancțiunilor - transformarea sistemului financiar în armă pentru a-l folosi ca un fel de instrument de negociere”, a declarat el.

„Da, există cheltuieli cu războiul și toate aceste subvenții și ajutoare guvernamentale dar totuși este o încetinire surprinzător de lentă [a economiei ruse]. Economia privată a găsit calea de a funcționa și cum să facă asta cu succes”, a mai afirmat acesta.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva sa încă din 2018 din cauza suspiciunilor că acesta și alți magnați ruși au finanțat eforturile de influențare a alegerilor americane din 2016.

Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada și Australia l-au trecut la rândul lor pe lista de sancțiuni după începerea războiului din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 581-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.