Kremlinul a cerut miercuri judecarea fostului soldat ucrainean care a luptat alături de nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial, dar care a fost onorat săptămâna trecută în Parlamentul canadian, ceea ce a dus la deschiderea unei anchete în Polonia în vederea unei posibile extrădări.

Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

„Autorităţile canadiene sunt obligate să aducă în faţa justiţiei sau să predea acest criminal celor care vor să facă dreptate. Este clar că este vorba despre un nazist”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor France-Presse și Agerpres.

Kremlinul a afirmat de asemenea că demisia preşedintelui Camerei Comunelor a Canadei, Antony Rota, reprezintă o măsură insuficientă după ce întregul Parlament a aplaudat un fost soldat nazist, relatează Reuters.

Dmitri Peskov a subliniat că Parlamentul Canadei trebuie să condamne public nazismul.

În timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Ottawa săptămâna trecută, Anthony Rota l-a prezentat în cursul unei ceremonii în Camera Comunelor pe Iaroslav Hunka, imigrant ucrainean în vârstă de 98 de ani, ca fiind „un veteran ucraineano-canadian din Al Doilea Război Mondial care s-a luptat pentru independenţa Ucrainei împotriva ruşilor” şi „un erou ucrainean şi un erou canadian”.

Or, aceste afirmaţii „ignoră faptul că Hunka a servit în divizia 14 Waffen Grenadier a SS, unitate militară nazistă ale cărei crime împotriva umanităţii din timpul Holocaustului sunt bine documentate”, a denunţat duminică asociaţia de apărare a comunităţii evreieşti din Canada, Prietenii Centrului Simon Wiesenthal (FSWC), care a solicitat scuze.

Anthony Rota şi-a anunţat marţi demisia după scandalul provocat de această situaţie.

Scandalul este comentat pe larg de autorităţile şi mass-media oficiale ruse, care prezintă ofensiva din Ucraina drept o luptă împotriva presupuşilor neonazişti la putere, sprijiniţi de Occident.

Ministrul polonez al educaţiei a anunţat marţi seară că a cerut o anchetă pentru a verifica dacă veteranul ucrainean care a luptat cu naziştii, omagiat în Parlamentul canadian, nu a comis infracţiuni în Polonia, în vederea unei eventuale extrădări a acestuia.

„Având în vedere evenimentele scandaloase care au avut loc în parlamentul canadian (...), am luat măsuri în vederea unei posibile extrădări a acestui bărbat în Polonia”, a scris Przemyslaw Czarnek pe X (vechiul Twitter).

Într-o scrisoare publicată tot pe X, ministrul i-a cerut preşedintelui Institutului pentru Memoria Naţională IPN, responsabil cu investigarea crimelor naziste şi comuniste, să „verifice urgent în documente dacă Iaroslav Hunka nu este căutat pentru crime împotriva poporului polonez şi a polonezilor de origine evreiască”, caracteristicile acestor infracţiuni constituind un motiv pentru a solicita extrădarea sa.

Citește pe acest subiect:

Zelenski la Ottawa: O invitaţie controversată pune guvernul canadian într-o situaţie incomodă

Scandalul canadian care dă apă la moară discursului lui Putin. Președintelui Camerei Comunelor i se cere demisia

Rusia amenință că „acțiunile ostile” ale Canadei nu vor rămâne fără răspuns

Președintele Parlamentului canadian demisionează după omagiul adus unui fost soldat nazist

Polonia vrea să ceară extrădarea din Canada a veteranului ucrainean Iaroslav Hunka