Cehia va achiziţiona 24 de avioane de luptă americane F-35, a anunţat miercuri premierul Petr Fiala, relatează AFP, Reuters şi Agerpres.

Simulator de F-35Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

„Primele F-35 vor fi gata în 2029, iar piloţii noştri vor începe atunci antrenamentele în Statele Unite”, a declarat premierul Fiala pentru presă.

Potrivit acestuia, primele F-35 vor ajunge în Cehia în 2031, iar armata cehă va avea toate cele 24 de avioane până în 2035.

Ministrul apărării, Jana Cernochova, a declarat că preţul total al tranzacţiei se ridică la 150 de miliarde de coroane (6,5 miliarde de dolari).

„Vom plăti circa 106 miliarde de coroane pentru avioane, muniţii, simulatoare, antrenament şi alte elemente până în 2034”, a declarat Cernochova pentru presă.

Restul va fi alocat mai ales pentru achiziţionarea de combustibil, iar aceşti bani vor rămâne astfel la bugetul de stat ceh, a adăugat ea.

Armata cehă foloseşte în prezent avioane de luptă Gripen de fabricaţie suedeză, al căror contact de închiriere va expira în 2027.

„Nu este timp pentru alte soluţii provizorii”, a mai spus ministrul Cernochova.

Şeful guvernului ceh a afirmat că finanţarea este asigurată după decizia guvernului de a aloca pentru apărare 2% din bugetul de stat, în conformitate cu angajamentul faţă de NATO.

„Este important să ne consolidăm legăturile cu aliaţii NATO. Cu acest demers, le spunem că luăm în serios apărarea ţării noastre şi că pot conta pe noi”, a adăugat el.