Pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video a prăbuşirii unui avion de transport de tip Iliuşin 76 (Il-76) aparţinând armatei din Mali, la bordul căruia se aflau mercenari din cadrul grupării paramilitare ruse Wagner, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

Avionul a explodat dupa ce a ratat aterizareaFoto: WillWest News / Profimedia Images

Înregistrarea surprinde un avion de tip Il-76 de fabricaţie rusă care aterizează, fără a reuși însă să se oprească, iese de pe pistă, dispare într-un nor de praf şi apoi explodează.

Avionul aparţinea armatei din Mali şi avea la bord militari din gruparea paramilitară rusă Wagner, au declarat duminică surse militare și salvatori pentru AFP.

Junta militară nu a făcut niciun anunț legat de accident, însă bilanţul uman şi material este grav, potrivit unor surse aeroportuare şi diplomatice care au oferit comentarii pentru agenția de presă franceză sub condiția anonimatului.

„Avionul care s-a prăbuşit aparţine armatei Mali şi confirm că aeronava se afla în misiune la Gao, împreună cu parteneri”, a declarat AFP un comandant militar. „Duminică, anchetatori au revenit pe teren. Sâmbătă seara, răniţi albi au fost transportaţi cu alt avion către o destinaţie necunoscută”, a dat asigurări o sursă de la autoritatea aeroportuară.

„La sosirea supravieţuitorilor, ieri, la Gao, erau aproape numai militari ruşi din Wagner”, a declarat o sursă apropiată pompierilor.

Mali spune că nu are mercenari Wagner pe teritoriul său, ci doar „instructori” militari ruși

Cauza accidentului este necunoscută, însă un purtător de cuvânt al armatei germane, prezentă în continuare la Gao în cadrul Misiunii ONU în Mali (MINUSMA), a declarat că avionul respectiv era un „model Iliuşin 76 de construcţie rusă”.

Aeroportul militar din Gao este folosit atât de către armata din Mali, cât şi de către partenerii săi ruşi şi MINUSMA.

Junta aflată la putere în Mali a dat afară din ţară Forţa antijihadistă franceză în 2022 şi Forţa ONU în 2023, întorcându-se militar şi politic către Rusia. Ea spune că a apelat la serviciile unor „instructori” în cadrul unei cooperări bilaterale cu Rusia şi dezminte prezenţa Wagner.

Prezența „wagneriților” în Mali este însă recunoscută de toţi ceilalţi actori care activează în țara africană.

Această prăbuşire intervine într-un context tot mai tensionat între diverşi actori înarmaţi din regiune şi armata din Mali. Regiunile Tombouctou, unde se află orașul supranumit „Atena Africii”, şi Gao sunt, din august, teatrul unei succesiuni de atacuri vizând poziţii ale armatei şi împotriva unor civili.

Armata şi grupuri armate îşi dispută controlul teritoriului, în contextul în care MINUSMA se retrage din Mali.