Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, venit joi într-o nouă vizită surpriză la Kiev, a declarat că trupele ucrainene „câştigă teren puţin câte puţin” în contraofensiva împotriva armatei ruse, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că aderarea ţării sale la NATO este doar o chestiune de timp, relatează Reuters şi AFP. La Kiev se află joi și ministrul francez al apărării, care a mers cu o delegație importantă de industriași din domeniul apărării, precum și ministrul britanic al apărării.

Volodimir Zelenski si Jens StoltenbergFoto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Astăzi, forţele voastre avansează. Se confruntă cu lupte crâncene, dar câştigă teren puţin câte puţin. Ucrainenii luptă pentru familiile lor şi pentru libertatea lor, în timp ce Moscova luptă pentru iluziile sale imperialiste”, a spus Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună cu Zelenski.

Ce spune șeful NATO despre atacurile cu drone de la frontiera cu România

Stoltenberg a anunţat că statele NATO au încheiate în prezent contracte-cadru cuprinzătoare cu companiile producătoare de armament în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru muniţii esenţiale, din care comenzile ferme însumează un miliard de euro.

Potrivit lui Stoltenberg, aceste contracte le vor permite statelor NATO să-şi completeze stocurile golite de ajutorul militar oferit Ucrainei şi de asemenea să continue să furnizeze armatei ucrainene muniţii, esenţiale în războiul cu Rusia.

Șeful NATO a condamnat atacurile ruseşti cu drone la frontiera Ucrainei cu România. Stoltenberg a spus că nu există nicio dovadă că atacurile cu drone căzute peste graniţă ar fi fost un atac deliberat asupra României, dar le-a catalogat drept „nesăbuite şi destabilizatoare”.

La rândul său, Zelenski a insistat ca statele NATO să ofere Ucrainei mai multe sisteme antiaeriene, având în vedere teama privind o nouă campanie de bombardamente ruseşti asupra infrastructurilor energetice ucrainene odată cu apropierea iernii.

„Ucraina este acum mai aproape de NATO ca niciodată”

De asemenea, preşedintele ucrainean s-a arătat convins că ţara sa va adera la NATO. „Este doar o chestiune de timp până când Ucraina va fi de jure membră a Alianţei. Facem totul pentru a aduce cât mai aproape acest moment”, a afirmat Zelenski.

La rândul său, Stoltenberg a spus că „Ucraina este acum mai aproape de NATO ca niciodată”.

Armata ucraineană îşi continuă în provinciile Zaporojie şi Doneţk din sud şi est contraofensiva lansată în luna iunie şi prin care încearcă să atingă Marea Azov pentru a izola terestru trupele ruse din Crimeea, în timp ce armata rusă atacă mai către nord.

În pofida unor înaintări recente în Zaporojie, contraofensiva lansată de Ucraina nu a condus deocamdată la câştiguri teritoriale notabile. Potrivit unui bilanţ efectuat pe 19 septembrie de Centrul Belfer pentru afaceri internaţionale din cadrul Harvard Kennedy School, citat de Reuters, în ultima lună Rusia a câştigat 35 de mile pătrate de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a eliberat 19 mile pătrate din teritoriul ocupat de armata rusă. (Sursa: Agerpres)