Turcia a admis că Suedia și Finlanda au urmat pași concreți pentru a ameliora îngrijorările exprimate de Ankara în legătură cu cererile lor de a intra în NATO și cele 3 părți vor relua discuțiile, a anunțat joi negociatorul șef al delegației suedeze, Oscar Stenstrom, citat de Reuters.

Recep Erdogan alaturi de ministrul sau de Externe, Mevlut CavusogluFoto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

„Vedem că Turcia a admis că atât Suedia cât și Finlanda au urmat pași concreți în această înțelegere, ceea ce este un semn bun”, a declarat oficialul suedez în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la sediul NATO după discuții între cele 3 părți.

El a spus că vor urma noi discuții, dar că deocamdată nu a fost stabilit un calendar pentru viitoarele întâlniri între reprezentanții celor 3 țări.

Noua evoluție vine după ce presa din Turcia a scris pe 24 ianuarie, citând surse diplomatice familiare cu situația, că Ankara a amânat pe termen nedefinit reluarea negocierilor cu cele două țări privind intrarea lor în NATO în condițiile în care o întâlnire era programată pentru luna februarie.

Informația a fost confirmată două zile mai târziu de către ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, care a declarat că organizarea unei întâlniri trilaterale cu cele două țări nordice „nu are sens” după protestul de la Stockholm în timpul căruia a fost ars un exemplar al Coranului.

Turcia blochează din luna mai a anului trecut aderarea Suediei şi pe cea a Finlandei la NATO, reproşându-le celor două ţări că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care Ankara îi consideră terorişti, îndeosebi pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pe aliaţii acestora din nordul Siriei şi din Irak.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO, blocată de Turcia și Ungaria

Turcia și Ungaria sunt singurele state dintre cele 30 de țări membre ale NATO care nu au ratificat aderarea țărilor nordice la alianță, în pofida asigurărilor date de premierul Viktor Orban în acest sens în privința țării sale.

O delegație a Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a declarat în timpul unei vizite de săptămâna aceasta în Finlanda că nu poate preciza când aderarea celor două state nordice la NATO va fi ratificată de către Budapesta.

Csaba Hende, președintele adjunct al legislativului de la Budapesta și șeful delegației Fidesz, a afirmat după o întâlnire la Helsinki cu legiuitori finlandezi că „acesta este un început promițător, care însă nu sugerează când va fi luată o decizie și care va fi aceasta”.

El a spus că încă trebuie să depună eforturi pentru a-și convinge unii colegi din parlament, menționând că „lucrez la a avea o majoritate în spate (privind ratificările)”.

Fidesz are o majoritate de două treimi în parlamentul de la Budapesta după alegerile legislative care au avut loc în aprilie anul trecut.

Matti Vanhanen, președintele parlamentului de la Helsinki, a declarat miercuri că delegația ungară nu a prezentat niciun fel de condiții pentru ratificarea aderării Finlandei la NATO.

„Ei au admis pe deplin că Finlanda întrunește criteriile privind apartenența la NATO”, a subliniat oficialul finlandez.

Suedia și Finlanda au semnat protocoalele de aderare la NATO în data de 5 iulie a anului, după ce în mai au depus cererile oficiale de intrare în alianță.