Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat vineri că fluxul de ajutoare umanitare pentru Fâșia Gaza ar putea fi oprit în câteva zile, în contextul în care trupele israeliene își continuă ofensiva terestră împotriva luptătorilor palestinieni în supra-aglomeratul oraș Rafah, un coridor cheie pentru proviziile destinate acestei enclave amenințate de foamete, scrie Reuters.

Un tanc al armatei israeliene intră în orașul Rafah din Fâșia Gaza, pe 7 mai 2024.Foto: Israel Defense Forces / AP / Profimedia

Tancurile israeliene au ocupat principalul drum care desparte jumătățile estică și vestică ale Rafah, încercuind efectiv partea estică a orașului, într-un asalt care a determinat Washingtonul să blocheze o parte din ajutorul militar acordat aliatului său.

Locuitorii au descris vineri explozii aproape constante și tiruri de armă la est și nord-est de orașul situat la marginea sudică a Fâșiei Gaza, lupte intense desfășurându-se între forțele israeliene și militanții din Hamas și Jihadul Islamic.

Hamas a afirmat că a întins o ambuscadă tancurilor israeliene în apropierea unei moschei din estul orașului, semn că israelienii au pătruns și avansat mai mulți kilometri în Rafah.

Israelul a ordonat civililor să părăsească partea de est a Rafah, forțând zeci de mii de oameni să caute adăpost în afara orașului, care a fost anterior ultimul refugiu pentru mai bine de un milion de persoane care au fugit din alte părți ale enclavei în timpul războiului.

Israelul spune că nu poate câștiga războiul fără a ataca Rafah, pentru a elimina miile de luptători Hamas despre care crede că se adăpostesc acolo. Hamas susţine că va lupta cu armata israeliană pentru a se apăra.

Aprovizionarea era deja deficitară, iar operațiunile de trimitere a ajutoarelor umanitare ar putea fi oprite în câteva zile, pe măsură ce se epuizează stocurile de combustibil și alimente, au anunțat agențiile umanitare din cadrul Națiunilor Unite.

„Timp de cinci zile, niciun pic de combustibil și practic niciun fel de ajutor umanitar nu au intrat în Fâșia Gaza, iar noi am ajuns până la «fundul butoiului»”, a declarat coordonatorul principal al operațiunilor de urgență ale UNICEF în Fâșia Gaza, Hamish Young.

Agențiile umanitare spun că luptele au pus deja în pericol sute de mii de civili deja strămutați.

„Nu eşti în siguranţă, niciun loc din Rafah nu este sigur şi obuzele au aterizat peste tot de ieri”, a declarat Abu Hassan, în vârstă de 50 de ani, care locuieşte într-o zonă din vestul Rafah, prin intermediul unei aplicaţii de chat.

„Încerc să plec dar nu-mi pot permite 2.000 de shekeli ca să cumpăr un cort pentru familia mea. Există o mişcare în creştere a populaţiei spre ieşirea din Rafah chiar din zonele de vest, deşi acestea nu au fost desemnate zone roşii de către ocupaţie”, a mai spus el pentru Reuters.

„Armata loveşte întreg Rafahul, nu numai estul, cu obuze şi lovituri aeriene”, a adăugat bărbatul.

„Situația s-a deteriorat dramatic în Rafah”, spune un medic britanic

Tancurile israeliene au izolat deja partea de est a Rafah dinspre sud, ocupând și închizând singura trecere dintre enclavă și Egipt. Un avans înregistrat vineri pe drumul Salahuddin, care taie în două Fâșia Gaza, a completat încercuirea „zonei roșii”, din care soldații israelieni le-au ordonat locuitorilor să iasă.

„Pe parcursul ultimelor trei zile, situația s-a deteriorat incredibil de dramatic în Rafah”, a declarat James Smith, un medic de urgență britanic care lucrează ca voluntar la Spitalul European, aflat la nord de Rafah.

„Numărul de bombardamente aeriene a crescut. Numărul loviturilor de artilerie a crescut și am auzit că echipamente militare grele, tancuri și așa mai departe, au fost pe străzile din estul Rafah și au fost, de asemenea, la punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul”, a spus el, într-un mesaj vocal transmis către Reuters de către un coleg.

„Niciun convoi de ajutor umanitar nu a putut să treacă în Gaza dinspre sud în ultimele două zile. Nu a intrat niciun strop de combustibil și deja ONU face planuri pentru cel mai rău scenariu, raționalizând combustibilul doar pentru activitățile esențiale”, a precizat Smith.

Armata israeliană a anunțat că forțele sale din estul orașului Rafah au localizat mai multe puțuri de tunel, iar trupele de la sol, susținute de un atac aerian, au avut schimburi de focuri cu grupuri de luptători Hamas, ucigând mai mulți dintre aceștia.

Armata israeliană a precizat că avioanele sale au lovit mai multe locații de unde au fost trase rachete și mortiere spre Israel în ultimele zile, inclusiv către punctul de trecere Kerem Shalmon.

Netanyahu: „Vom lupta cu unghiile”

Perspectiva unui asalt major asupra Rafah în această săptămână a creat una dintre cele mai mari fisuri din ultimii zeci de ani între Israel şi cel mai apropiat aliat al său, SUA, care a blocat transporturi de arme către Israel pentru prima dată de la începerea războiului.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul va „lupta cu unghiile” dacă va trebui să o facă. Într-un interviu acordat unei televiziuni americane, el a spus că speră că Israelul va depăși dezacordurile cu președintele Joe Biden.

Ofensiva israeliană de la Rafah a blocat livrările de ajutoare prin ambele puncte de control din sudul Gaza - inclusiv prin singurul punct de trecere dinspre Egipt și prin cel din apropiere, Kerem Shalom, dinspre Israel. Israelul a anunțat că a redeschis Kerem Shalom, dar agențiile umanitare spun că nu au reușit să livreze provizii.

În Ierusalimul de Est, principala agenție a ONU pentru palestinieni, UNRWA, a închis vineri un complex după ce demonstranții israelieni au incediat zone din jurul acestuia.

Negocierile privind încetarea focului au fost, de asemenea, întrerupte joi, fără a se ajunge la un acord privind încetarea luptelor și eliberarea ostaticilor capturați în atacurile Hamas din 7 octombrie anul trecut.

La începutul săptămânii, Hamas a anunțat că a fost de acord cu o propunere înaintată de mediatorii din Qatar și Egipt, care fusese acceptată anterior de Israel. Israelul a transmis că propunerea Hamas conține elemente pe care nu le poate accepta.

Citiți și: