Principala agenție ONU pentru sprijinirea palestinienilor (UNRWA) și-a închis sediul din Ierusalimul de Est după ce mai mulți localnici israelieni au incendiat zone din jurul complexului, a transmis agenția citată de Reuters.

Soldati israelieni in fata unei cladiri evacuate a UNRWA, agentia ONU pentru palestinieni, din Fasia GazaFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Philippe Lazzarini, șeful UNRWA, a scris într-o postare pe X că a decis închiderea complexului până când securitatea corespunzătoare nu este restabilită. El a subliniat că este al doilea incident cu care se confruntă în mai puțin de o săptămână.

„Este o evoluție revoltătoare. Din nou, viețile angajaților ONU au fost puse serios în pericol”, a declarat Lazzarini.

„Este responsabilitatea statului Israel ca putere ocupantă să se asigure că personalul și facilitățile ONU sunt protejate tot timpul”, a completat liderul agenției ONU.

Poliția israeliană a deschis o investigație privind incendiul din pertimetrul complexului UNRWA. „Ancheta preliminară sugerează un act comis de persoane minore care nu au vârsta necesară pentru a răspunde penal”, a precizat UNRWA.

Lazzarini a spus că personalul era prezent în complex la momentul incidentului, dar nu au existat victime. Cu toate acestea, zonele exterioare au fost avariate de incendiu, care a fost stins de personal.

Lazzarini a spus că grupuri de israelieni au organizat proteste regulate în afara complexului UNRWA în ultimele două luni și au fost aruncate pietre în personalul și clădirile din complex săptămâna aceasta.

În imaginile distribuite de Lazzarini, fum poate fi văzut ridicându-se lângă clădirile de la marginea complexului. O mulțime însoțită de bărbați înarmați scanda în afara complexului „Arde Națiunile Unite”, a spus Lazzarini.

UNRWA este responsibilă de situația refugiaților palestinienilor care au fugit sau au fost obligați să-și părăsească locuințele în timpul războului din 1948 sau în timpul creării statului Israel. Agenția a fost privită mereu cu ostilitate în Israel.

După atacul Hamas din 7 octombrie și declanșarea războiului din Gaza, oficialii israelieni au cerut în repetate rânduri închiderea agenției pe care o acuză de complicitate cu Hamas, o acuzație pe care Națiunile Unite o respinge puternic.

Israelul consideră Ierusalimul drept capitala ei indivizibilă, inclusiv cu părțile estice pe care le-a capturat în războiul din 1967, în timp ce palestinienii îl văd drept viitoarea capitală a unui stat palestinian independent.