Comunitatea internațională a sărit în ajutorul Turciei și Siriei trimițând ajutoare și echipe de salvatori care caută, în condiții dificile, de iarnă, eventuali supraviețuitori în urma cutremurului devastator cu magnitudinea de 7,8 grade produs luni și urmat de sute de replici puternice. Ultimele bilanțuri arată că numărul morților a depășit 12.000 în Turcia și Siria.

Provincia Hatay din Turcia, devastată de cele două cutremureFoto: Ercin Erturk / AFP / Profimedia

Desfășurarea evenimentelor de miercuri privind urmările cutremurelor devastatoare din Turcia, LIVETEXT:

22:00Bilanțul persoanelor ucise de cutremurele din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 12.049, relatează The Guardian.

Apărarea civilă siriană a declarat pe Twitter că numărul victimelor a crescut la 1.730 de morți și la peste 2.850 de răniți. Anterior, Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a declarat că bilanțul din țara sa a crescut la 9.057.

21:30Siria solicită sprijinul UE pentru prima dată după cutremur

Siria a cerut pentru prima dată asistență din partea Uniunii Europene, la două zile după ce un cutremur devastator a ucis peste 11.000 de persoane în această țară și în Turcia vecină, a anunțat miercuri Comisia Europeană, potrivit AFP.

21:20Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că pierderile de vieți omenești în urma cutremurului din Turcia și Siria, care a ucis peste 11.500 de oameni, sunt „cu adevărat uluitoare, șocante”, relatează Reuters.

21:00Turcia lucrează la deschiderea a încă două puncte de frontieră cu Siria pentru ajutor în caz de cutremur - ministrul de externe

Turcia lucrează la deschiderea a încă două puncte de frontieră cu Siria pentru a permite fluxul de ajutor umanitar către vecinul său afectat de cutremur, a declarat miercuri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters.

Vorbind cu reporterii, Cavusoglu a declarat că daunele de pe partea siriană a drumului care duce la punctul de frontieră Cilvegozu, deschisă doar pentru ajutor umanitar ca parte a autorizației Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, cauzează dificultăți în răspunsul la cutremur.

20:38 Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile

Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile, într-o măsură fără precedent, şi a anunţat că toate tranzacţiile care au avut loc miercuri vor fi anulate, în urma celor două cutremure devastatoare care au lovit luni Turcia şi Siria, potrivit Reuters.

20:30Cutremurul din Turcia și Siria: UE va organiza o conferință a donatorilor în martie

Uniunea Europeană va organiza o conferință a donatorilor la începutul lunii martie pentru a mobiliza fonduri internaționale pentru a ajuta Turcia și Siria, afectate de un cutremur devastator, a anunțat miercuri președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, potrivit AFP

"Ne aflăm într-o cursă contra cronometru pentru a salva vieți împreună (...) Turcia și Siria pot conta pe UE", a scris ea pe Twitter.

19:57Reportaj AFP: Fluxul de camioane cu sicrie sufocă cimitirul Yesilkent, la sud de Gaziantep / Între durere, revoltă și resemnare

Cimitirul Yesilkent reunește toate victimele din localitățile învecinate, puternic afectate sau chiar total devastate de cutremurul de luni, care a lovit sud-estul Turciei, provocând moartea a peste 8.000 de persoane, scrie AFP.

19:33„Căștile albe” spun că de sub dărâmăturile din Siria încă se aud „strigăte de ajutor”

„Căștile albe”, un grup care coordonează operațiunile de căutare și salvare în anumite părți ale Siriei, a lansat un nou apel pentru ajutor în această după-amiază, scrie Sky News.

Într-un mesaj postat pe Twitter, grupul a spus că voluntarii „încă aud strigătele și gemetele celor prinși sub dărâmături care cer ajutor” la două zile după cutremure.

Acesta a adăugat că încă mai sunt mii de victime de găsit.

19:22 În urmă cu 12 ani, Abdel-Karim Abu Jalhoum a fugit de războiul și sărăcia de pe teritoriul palestinian Gaza, căutând adăpost și siguranță în Turcia. Luni, cutremurul masiv care a devastat părți din Turcia și Siria l-a ucis pe el și întreaga sa familie, relatează Reuters.

18:42Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat că trimite echipe de experţi şi zboruri cu materiale medicale către Turcia şi Siria după cutremurul devastator de luni, conform Reuters.

OMS va trimite o delegaţie la nivel înalt pentru a-şi coordona răspunsul precum şi trei zboruri cu materiale medicale, dintre care unul este deja în drum spre Istanbul, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

18:35Poliția turcă a anunțat că a reținut cel puțin 18 persoane și a arestat alte cinci pentru mesaje pe rețelele sociale descrise drept „postări provocatoare”, scrie The Guardian.

18:00Platforma Twitter a fost restricţionată miercuri în Turcia pentru principalii furnizori de telefonie mobilă, pe măsură ce criticile pe rețeaua socială au crescut cu privire la intervenția întârziată a guvernului în urma cutremurului devastator de luni, urmat de sute de replici, scrie The Guardian, citând AFP.

17:35Bilanțul persoanelor decedate în Turcia și Siria a urcat la 11.700 de persoane. Actualizarea vine după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că bilanțul din țara sa a crescut la 9.057 de morți.

17:30Trei persoane au fost salvate până la acest moment de salvatorii români trimiși în Turcia, ultima în cursul nopții și în prezent se lucrează de câteva ore pentru salvarea unui copil de 16 ani, care este încă în viață, dar este prins sub dărâmături, a anunțat miercuri secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

17:17Associated Press scrie că salvatorii au folosit macarale montate pe camioane pentru a ridica plăci uriașe de beton dintr-un bloc de apartamente prăbușit în orașul turc Adana, unde se crede că aproape 60 de persoane au rămas prinse sub dărâmături, conform The Guardian. Rude și prieteni ai celor dispăruți au făcut focuri în fața blocurilor prăbușite, așteptând vești despre cei căutați de zeci de ore.

16:43Marea Britanie a anunțat miercuri că va oferi mai mult sprijin, inclusiv corturi și pături, pentru supraviețuitorii aflați în condiții de îngheț în Turcia și Siria după cutremurul de luni, scrie Reuters. „Prioritatea noastră este să ne asigurăm, în coordonare cu guvernul turc, ONU și cu partenerii internaționali, că sprijinul va ajunge la cei care au cea mai mare nevoiei”, a declarat secretarul de externe James Cleverly.

16:21Noi imagini emoționante vin din Antakya, unul dintre cele mai afectate orașe din Turcia în urma cutremurului de luni urmat de sute de replici, și suprind un băiețel prins sub zidul unei clădiri dărâmate, scrie Sky News.

15:21 Până în prezent, 21 de cetățeni români din Turcia au fost repatriați cu sprijinul MAPN și de asemenea în cursul zilei de astăzi un grup de alți 5 români s-a repatriat printr-un zbor de linie, cu sprijinul ambasadei României de la Ankara, a anunțat miercuri ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

14:49Ultimul bilanț din Siria arată că cel puțin 2.662 de persoane au murit în urma cutremurului. Ministrul Sănătăţii din Siria a anunțat, conform agenţiei de presă Sana, că 1.262 de persoane și-au pierdut viața în zonele controlate de guvern. La rândul său, organizația „Căștile Albe”, implicată în operațiunile de căutare și salvare în zonele controlate de rebeli din Sira, a anunțat 1.400 de morți. Asta înseamnă că bilanțul morților în Siria și Turcia a urcat la 11.236 (8.574 de persoane decedate în Turcia).

14:26În timp ce echipele de urgență continuă să caute oameni prinși sub dărâmături în Turcia și Siria, Papa Francisc cere comunității internaționale să continue să sprijine eforturile de salvare. „Mă rog pentru ei cu emoție și am vrut să spun că sunt aproape de acești oameni, de familiile victimelor și de toți cei care suferă din cauza acestui dezastru”, a spus el, conform Sky News.

13:52Siria a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE, la trei zile de la cutremurele devastatoare, a anunţat miercuri comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, citat de Reuters. „Împărtăşim această solicitare cu statele membre ale UE şi le încurajăm să ofere asistenţa cerută”, a declarat comisarul european.

13:40Președintele Tayyip Erdogan, care a vizitat miercuri sudul Turciei pentru a vedea distrugerile, a fost primit cu revoltă în unele zone calamitate, oamenii reproșându-i reacția întârziată a autorităților sau faptul că nu au unde să doarmă sau nu au primit hrană.

Erdogan a recunoscut unele probleme legate de răspunsul inițial al guvernului la cutremurul care a zguduit sudul țării, dar a susținut că lucrurile intră pe făgașul normal, conform Reuters.

Aflat în provincia Kahramanmaras, lângă epicentrul cutremurului, cu sirenele ambulanțelor în fundal, Erdogan a spus că au existat probleme cu drumurile și aeroporturile, dar că totul se îmbunătățește pe zi ce trece. „În prima zi am avut unele probleme, dar ieri și astăzi situația a fost sub control”, a spus el.

El a promis că în termen de un an Guvernul va construi locuințe pentru cei rămași fără case în cele 10 provincii afectate și i-a îndemnat pe cetățeni să țină cont doar de comunicarea oficială venită din partea autorităților și să ignore „provocatorii”. Erdogan, care este la putere în Turcia de 20 de ani și candidează pentru un nou mandat, a mai anunțat că fiecare familie afectată va primi un ajutor financiar de câte 10.000 de lire turceşti (494 de euro).

13:30Bilanțul persoanelor decedate în urma cutremurelor a urcat la peste 11.000 în Turcia și Siria, în timp ce eforturile de salvare continuă, pentru a treia zi la rând, conform Reuters.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că ultimul bilanț indică 8.574 de decese în Turcia. Astfel, cel puțin 11.104 de oameni și-au pierdut viața în urma cutremurelor din Turcia și Siria.

Este de așteptat ca bilanțul victimelor să continue să crească, sute de clădiri prăbușite din multe orașe devenind morminte pentru oamenii care dormeau în case când a avut loc cutremurul dimineața devreme, scrie Reuters.

În orașul turc Antakya, zeci de cadavre, unele acoperite cu pături și cearșafuri, iar altele aflate în saci, erau aliniate în fața unui spital.

12:55Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Turciei în urma cutremurului devastator de luni.

12:17Imagini difuzate miercuri de postul turc de televiziune NTV arată membri ai serviciilor de urgenţă din provincia Kahramanmara transportând o femeie pe o targă până la ambulanţă.

Femeia, în vârstă de 58 de ani, ar fi fost salvată de sub dărâmăturile unui hotel prăbuşit, unde ar fi stat timp de 52 de ore.

12:13Imagini suprinse din dronă arată amploarea dezastrului într-un oraș din Turcia, la două zile de la cutremurul devastator cu magnitudinea de 7,8, urmat de sute de replici puternici, conform The Guardian.

11:33 Echipele de salvare care căutau în continuare miercuri supravieţuitori în Turcia şi Siria sunt presate de timp, la două zile după cutremurul devastator al cărui bilanţ nu încetează să crească, depăşind acum 9.500 de morţi, transmit AFP și Agerpres.

Vremea nefavorabilă le complică misiunea salvatorilor, iar ministrul de interne turc a prevenit marţi că următoarele 48 de ore vor fi „cruciale” pentru găsirea de supravieţuitori.

Şoseaua care duce spre oraşul Antakya (vechea Antiohia), în provincia turcă Hatay deosebit de afectată, este aglomerată cu camioane cu ajutoare, utilaje de şantiere şi ambulanţe ce fac slalom printre maşinile particularilor care se refugiază.

10:24Peste 1.000 de oameni locuiesc într-o tabără de corturi improvizată în grabă în Sanliurfa, unul dintre orașele cele mai afectate de cutremurul din Turcia, conform Sky News.

Un supraviețuitor a declarat pentru Sky News că el și familia sa au petrecut două zile în condiții de ploaie și îngheț înainte de a ajunge la adăposturile improvizate.

El și cei cinci copii ai săi mici se numără printre cei 25 de oameni care dorm pe jos într-un mic cort alb, în ​​timp ce replicile continuă în zonă. Spune că „nu a mai rămas nimic în picioare” în orașul său natal: „Ne-a fost groază să rămânem acolo, a fost totul devastat. Toată lumea este prea speriată să intre în blocuri și case. Nimeni nu ar avea curaj”.

09:45Echipa de salvatori români care acţionează în Antakia a salvat un bărbat de sub dărâmături şi intervine în prezent pentru recuperarea unui adolescent, făcând un culoar către locul în care acesta este blocat, a anunțat miercuri IGSU.

Conform sursei citate, pe parcursul nopţii echipei dn România i-a fost repartizată o nouă zonă de intervenţie în partea de nord-vest a oraşului Antakya, iar salvatorii au reușit să scoată un bărbat de aproximativ 40 ani, care avea un picior prins sub o grindă de beton . Victima a fost recuperată în viaţă, în jurul orei 05.45 (ora locală). În aceeași locație au mai fost identificate, până în prezent, două persoane decedate.

La acest moment, salvatorii români intervin pentru recuperarea unui adolescent de aproximativ 16 ani, prins sub dărâmături. Membrii echipajului încearcă să creeze un culoar pentru a ajunge la el. Din informaţiile primite, în acelaşi loc ar fi cel puţin două persoane decedate, conform IGSU.

09:02Ultimele bilanțuri arată că cel puțin 8.764 de oameni au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade și a sutelor de replici din Turcia și Siria, bilanțul crescând cu aproximativ 900 de decese, conform Sky News.

Autoritatea de gestionare a dezastrelor din Turcia a anunțat că s-au înregistrat 6.234 de decese în țară, iar 37.000 de persoane au fost rănite.

De asemenea, echipa de salvare „Căștile Albe” a anunțat că peste 1.280 de persoane au murit în zonele controlate de insurgenți din Siria, iar alte 2.600 au fost rănite. În zonele controlate de guvern, numărul morților a crescut la 1.250, a declarat ministrul sirian al sănătății.

09:00O fetiță a fost salvată după mai bine de 40 de orela Idlib, potrivit Căștilor Albe

08:55Administrația talibană din Afganistan va trimite un ajutor de aproximativ 165.000 de dolari Turciei și Siriei, potrivit unui comunicat al ministerului de externe.

08:41Comitetul Național pentru Situații de Urgență, convocat de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă, a decis suplimentarea acordării de asistență internațională pentru Turcia. Astfel, s-a hotărât:

  • Mobilizarea și trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
  • Aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistență umanitară internațională.
  • Abilitarea Ministerului Apărării Naționale de a desfășura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilități, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.
  • Alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa și 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD București (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofițeri de legătură din cadrul DSU.

08:29La aproape două zile după cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei, salvatorii au scos un băiat de trei ani, Arif Kaan, de sub dărâmăturile unui bloc de apartamente prăbușit din Kahramanmaras, un oraș nu departe de epicentru, transmite France24.

Prins între plăci de beton și bare de metal răsucite, echipele de urgență au întins o pătură peste corpul lui pentru a-l proteja de temperaturile negative de afară. Tatăl băiatului, Ertugrul Kisi, el însuși salvat mai devreme, plângea în timp ce fiul său era eliberat și urcat într-o ambulanță.

Câteva ore mai târziu, salvatorii au mai salvat o fetți de 10 ani, Betul Edis, dintre dărâmăturile casei în care locuia din orașul Adiyaman. În mijlocul aplauzelor privitorilor, bunicul ei a sărutat-o și i-a vorbit în șoaptă în timp ce era urcată într-o ambulanță.

08:21 Patru australieni sunt în continuare dați dispăruți, potrivit Departamentului de Afaceri Externe al Australiei oferă asistență consulară familiilor celor aproximativ 40 de australieni și familiilor lor care se aflau în zonă.

08:17Bilanțul victimelor cutremurului devastator din Siria a depășit 2.500 de morți, potrivit presei de stat siriene și a unui serviciu de salvare care operează în nord-vestul țării, controlat de insurgenți, potrivit Reuters.

Echipa de salvare Căștile Albe a anunțat pe Twitter că bilanțul victimelor din zonele controlate de insurgenți a crescut la peste 1.280 de morți și peste 2.600 de răniți.

„Este de așteptat ca numărul să crească semnificativ din cauza prezenței a sute de familii sub dărâmături, la mai mult de 50 de ore de la cutremur", au scris Căștile Albe.

În cursul nopții, ministrul sirian al sănătății a declarat că numărul morților în părțile țării controlate de guvern a crescut la 1.250, a relatat postul de știri de stat al-Ikhbariya pe canalul de Telegram. Numărul răniților a ajuns 2.054, a precizat el.

08:05În Turcia, furia crește față de ceea ce oamenii descriu drept un răspuns lent și inadecvat al autorităților, relatează corespondenții ziarului The Guardian; salvatorii au lucrat toată noaptea, căutând printre dărâmăturile clădirilor prăbușite, în condițiilde îngheț, cu drumuri distruse și infrastructură precară, care îngreunează căutările

07:48Doi copii zac sub o placă de beton de 36 de ore, în timp ce salvatorii îi asigură că îi vor salva. „Scoate-mă de aici și fac orice pentru tine”, șoptește copilul mai mare. „Voi fi servitorul tău”,

scrie CNN

07:23O femeie pe nume Nurgul Atay a declarat pentru Associated Press că putea auzi vocea mamei sale sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite din orașul turc Antakya, capitala provinciei Hatay. Dar salvatorii nu aveau echipamentul necesar pentru a o salva. „Dacă am putea ridica placa de beton, am putea ajunge la ea”, a spus ea. „Mama mea are 70 de ani, nu va putea rezista mult timp.”

07:15Aproximativ 5.775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni. În Siria, 2.270 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets, care ţin bilanţul deceselor în regiunile controlate de guvernul de la Damasc, respectiv în cele controlate de opoziţie.

07:00Emiratele Arabe Unite (EAU) au promis marţi un ajutor de 100 de milioane de dolari victimelor cutremurelor care au ucis mii de oameni în sud-estul Turciei şi în Siria, informează AFP.

Arabia Saudită, care a întrerupt relaţiile cu regimul de la Damasc din 2012, a anunţat înfiinţarea unui pod aerian pentru a ajuta populaţia din cele două ţări afectată de seisme.

Emiratele Arabe Unite (EAU) au promis marţi un ajutor de 100 de milioane de dolari victimelor cutremurelor care au ucis mii de oameni în sud-estul Turciei şi în Siria, informează AFP.

Arabia Saudită, care a întrerupt relaţiile cu regimul de la Damasc din 2012, a anunţat înfiinţarea unui pod aerian pentru a ajuta populaţia din cele două ţări afectată de seisme.

Preşedintele emiratez, şeicul Mohammed bin Zayed, a ordonat "mobilizarea a 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de cutremurele din Siria şi Turcia", a anunţat agenţia oficială de presă WAM. Jumătate din sumă va merge către populaţia afectată de seism din Siria, conform sursei citate.

Premierul EAU anunţase cu o zi înainte trimiterea unui ajutor umanitar de urgenţă, evaluat la 50 de milioane de dirhami (13,6 milioane de dolari).

06:50Echipa de salvare a cutremurului din China, care a sosit în Turcia, este formată din 82 de membri, a adus 20 de tone de rechizite și echipamente medicale și de alt tip de salvare, precum și patru câini de căutare și salvare, potrivit CCTV.

00:35Un incendiu uriaş care s-a extins la zeci de containere continua să ardă marţi seara pentru a doua zi consecutiv în portul Iskenderun din sudul Turciei, în apropierea graniţei cu Siria, consecinţă a violentului cutremur de luni.

00:05Bilanțul morților a depășit 7.800

Ultimul bilanț al victimelor indică 5.894 de decese confirmate în Turcia și 1.932 în Siria, 7.826 în total, potrivit The Guardian.

22:55Franţa va trimite un spital de campanie şi 83 de salvatori suplimentari în Turcia

Acest spital mobil „va fi autonom pentru minim 15 zile şi va putea asigura, pe lângă alte îngrijiri mai uşoare, 10 până la 15 intervenţii chirurgicale pe zi”, au precizat într-un comunicat pompierii din Gard, sudul Franţei.

Structura de aproape 2.000 m2 dispune de o sală de naşteri, două blocuri operatorii, un laborator, o farmacie, o cameră de sterilizare şi o unitate de resuscitare, precum şi de săli de primire şi tratare a răniţilor, potrivit sursei citate, care precizează că desfăşurarea acestui spital ar putea fi prelungită dacă este necesar.

Totodată, o echipă de 83 de salvatori va pleca „joi sau vineri”, aducând aproximativ 60 de tone de echipament.

Echipa va coopera cu guvernul local, ambasada din Turcia, Organizația Națiunilor Unite și alte agenții în misiuni, inclusiv înființarea unui comandament temporar, efectuarea de căutare și salvare a personalului și furnizarea de asistență medicală, a spus CCTV.

Separat, echipele de salvare ale societății civile cu cel puțin 52 de membri din mai multe provincii din China, inclusiv Zhejiang, Jiangsu, Jiangxi și Guangdong, se îndreaptă către zonele afectate de cutremur din Turcia pentru a efectua lucrările de salvare, a informat CCTV.

China s-a angajat deja să acorde Turciei o primă tranșă de 40 de milioane de yuani (5,9 milioane de dolari) în ajutor de urgență.