În urmă cu 12 ani, Abdel-Karim Abu Jalhoum a fugit de războiul și sărăcia de pe teritoriul palestinian Gaza, căutând adăpost și siguranță în Turcia. Luni, cutremurul masiv care a devastat părți din Turcia și Siria l-a ucis pe el și întreaga sa familie, relatează Reuters.

Familia il plange pe Abdul Karim Abu Jalhoum, care a murit alaturi de sotie si copii in cutremurul din Turcia, dupa ce a fugit de razboiul din GazaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministerul palestinian de externe a declarat că Abu Jalhoum, soția sa Fatima și cei patru copii ai lor se numără printre cei 70 de palestinieni care au fost găsiți morți. Numărul total al morților în cutremurele devastatoare din Turcia și Siria au depășit pragul de 11.000.

„Fratele meu a plecat în Turcia să caute o viață mai bună departe de războaiele și blocadele de aici, din Gaza”, a declarat pentru Reuters fratele lui Abu Jalhoum, Ramzy, în vârstă de 43 de ani, în timp ce rudele și vecinii se adunau miercuri la casa familiei din orașul Beit Lahia, din nordul Fâșiei Gaza pentru a aduce omagiu.

"Am pierdut familia. O familie întreagă a fost ștearsă de la starea civilă", a spus el.

Acum șase luni, cei șase membri ai familiei s-au mutat într-un nou apartament

Abu Jalhoum lucrase ca șofer de taxi în Gaza, dar a plecat în 2010 în Turcia. Acolo, el a lucrat într-o fabrică de lemn din Antakya, iar Fatima și copiii lor i s-au alăturat odată ce s-a stabilit.

În Antakya, viața era promițătoare pentru tatăl în vârstă de 50 de ani, Fatima în vârstă de 33 de ani și copiii lor, Noura, 16 ani, Bara, 11 ani, Kenzi, 9 și Mohammad, copilul lor de 3 ani, care s-a născut în Turcia. În urmă cu șase luni, se mutaseră într-un apartament nou, potrivit familiei.

În orele de după cutremur, familia extinsă a încercat cu disperare să îi contacteze, sunând pe toți cei care puteau oferi orice informație. Marți, ei au recunoscut familia într-o fotografie care îi înfățișează îngropați sub dărâmături, fără viață.

În imagine, Abu Jalhoum este văzut îmbrățișându-și copiii, aparent încercând să-i protejeze cu propriul său corp în timp ce casa lor s-a prăbușit peste ei.

Nu există cifre exacte cu privire la câți palestinieni trăiesc în Turcia, dar mulți, în special din Gaza, s-au mutat în ultimii ani în Turcia, fugind de un teritoriu dens populat, care a fost martorul a dese războaie care au lăsat economia în ruine.

Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare UNRWA estimează că în Siria trăiesc aproximativ 438.000 de refugiați palestinieni.

Autoritatea Palestiniană, care are o putere limitată în Cisiordania ocupată de Israel, a declarat că a trimis o misiune de salvare în zonele afectate.

La casa familiei din Beit Lahia, mama lui Abu Jalhoum, Wedad, s-a rugat ca trupurile lor să fie returnate acasă pentru înmormântare.

„Nu mi-am văzut fiul și nici pe copiii lui de 12 ani”, a spus mama plângând, îmbrăcată în negru și înconjurată de vecini.

„Îmi vreau copiii, vreau să-i văd și să-mi iau rămas bun”.