Poliția turcă a anunțat că a reținut cel puțin 18 persoane și a arestat alte cinci pentru mesaje pe rețelele sociale descrise drept „postări provocatoare”, scrie The Guardian.

Politie TurciaFoto: Uygar Ozel / Zuma Press / Profimedia

Anterior, Netblocks, care monitorizează conectivitatea pe tot globul, a anunțat că Twitter a fost restricționat „pentru mai mulți furnizori de internet” din Turcia, adăugând că această țară are „o istorie extinsă de restricții pe rețelele sociale în timpul urgențelor naționale și incidentelor de securitate”.

AFP a scris că platforma „a devenit inaccesibilă pentru principalii furnizori de telefonie mobilă turcă”, miercuri, pe măsură ce criticile online au crescut cu privire la răspunsul guvernului în urma cutremurului devastator.

Erdogan a vizitat miercuri sudul Turciei pentru a vedea distrugerile și a fost primit cu revoltă în unele zone calamitate, oamenii reproșându-i reacția întârziată a autorităților sau faptul că nu au unde să doarmă sau nu au primit hrană.

El a condamnat criticile la adresa eforturilor de salvare ale guvernului, calificate de multe voci ca fiind inadecvate și întârziate.

„Este un moment pentru unitate și solidaritate. Într-o perioadă ca aceasta, nu pot admite că sunt oameni care desfășoară campanii negative pentru interes politic”, a spus Erdoğan.

„Desigur, există neajunsuri. Condițiile sunt evidente. Nu a fost posibil să fim pregătiți pentru un astfel de dezastru, dar nu vom lăsa pe niciunul dintre cetățenii noștri fără ajutor”, a spus Erdogan, subliniind că la amploarea distrugerilor cauzate de cutremur s-au adăugat și condițiile meteorologice dificile.

Ultimul bilanț anunțat de Erdogan indică 9.057 de morți în urma cutremurului de luni cu magnitudinea de 7,8, urmat de sute de replici.