Platforma Twitter a fost restricţionată miercuri în Turcia pentru principalii furnizori de telefonie mobilă, pe măsură ce criticile pe rețeaua socială au crescut cu privire la intervenția întârziată a guvernului în urma cutremurului devastator de luni, urmat de sute de replici, scrie The Guardian, citând AFP.

Recep Tayyip Erdogan, președintele TurcieiFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Netblocks, care monitorizează conectivitatea pe tot globul, a anunțat că datele reţelei în timp real arată o restricţionare pentru principalii furnizori de internet.

  • „Datele reţelei în timp real arată că Twitter a fost restricţionată în Turcia. Filtrarea se aplică pe furnizorii de internet majori şi survine pe măsură ce publicul apelează la serviciu după seria de cutremure devastatoare", a comunicat Netblocks.

AFP a scris că platforma „a devenit inaccesibilă pentru principalii furnizori de telefonie mobilă turcă”, miercuri, pe măsură ce criticile online au crescut cu privire la răspunsul guvernului în urma cutremurului devastator.

Furia crește în rândul oamenilor din Turcia, din cauza percepției că guvernul a intervenit cu întârziere pentru a-i ajuta pe cei afectați, potrivit BBC.

Erdogan a vizitat miercuri sudul Turciei pentru a vedea distrugerile și a fost primit cu revoltă în unele zone calamitate, oamenii reproșându-i reacția întârziată a autorităților sau faptul că nu au unde să doarmă sau nu au primit hrană.

Erdogan a recunoscut unele probleme legate de răspunsul inițial al guvernului la cutremurul care a zguduit sudul țării, dar a susținut că lucrurile intră pe făgașul normal, conform Reuters.

Aflat în provincia Kahramanmaras, lângă epicentrul cutremurului, cu sirenele ambulanțelor în fundal, Erdogan a spus că au existat probleme cu drumurile și aeroporturile, dar că totul se îmbunătățește pe zi ce trece. „În prima zi am avut unele probleme, dar ieri și astăzi situația a fost sub control”, a spus el.

El a promis că în termen de un an Guvernul va construi locuințe pentru cei rămași fără case în cele 10 provincii afectate și i-a îndemnat pe cetățeni să țină cont doar de comunicarea oficială venită din partea autorităților și să ignore „provocatorii”. Erdogan, care este la putere în Turcia de 20 de ani și candidează pentru un nou mandat, a mai anunțat că fiecare familie afectată va primi un ajutor financiar de câte 10.000 de lire turceşti (494 de euro).

Ultimul bilanț anunțat de Erdogan indică 9.057 de morți în urma cutremurului de luni cu magnitudinea de 7,8, urmat de sute de replici.