​3 persoane au fost salvate până la acest moment de salvatorii români trimiși în Turcia, ultima în cursul nopții și în prezent se lucrează de câteva ore pentru salvarea unui copil de 16 ani, care este încă în viață, dar este prins sub dărâmături, a anunțat miercuri secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Raed ArafatFoto: AGERPRES

Raed Arafat a prezentat miercuri la finalul ședinței de Guvern situația intervenției echipei de salvatori trimise în Turcia.

  • „După ce a avut loc cutremurul, în mai puțin de 12 ore de când am fost acceptați de autoritățile din Turcia am avut prima echipa transportată prin intermediul MAPN, o echipă de 59 de salavatori care includeau și 2 medici și 2 asistenți, echipe canine, inclusiv din partea ONG-urilor cu care colaborăm.
  • Până la acest moment au 3 persoane salvate. Ultima a fost salvată în cursul noptii și lucrează de ore ca să scoată un copil de 16 ani, care este încă în viață, dar e sub dărâmături.
  • Așteptăm din moment în moment să ne anunțe și sper să reușească să-l scoată. Au întâmpinat probleme după replici care au avut loc, una dintre aceste replici a făcut ca copilul să fie presat mai mult de structurile care sunt deasupra lui.
  • Încă este în viață, au făcut cumva ca să-i ușureze situația dar încă lucrează ca să-l scoată de sub dărâmături. Este o cursă contra-cronometru.”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, ieri seara după o solicitare suplimentară venită din partea autorităților din Turcia s-a decis sa trimitem încă o echipă.

  • „În cursul nopții a fost pregătită o nouă echipă. Vorbim de o echipă de 57 de persoane, care include 2 ofițeri de la DSU, salvatorii de la pompierii din București, 2 medici și 2 asistenți de la SMURD București și 3 câini cu responsabilii lor de la ONG-ul cu care colaborâm - Clubul Câinilor utilitari și a Salvamontului.
  • Cu asta înseamnă că vom avea primii 4 câini, plus cei 3 trimiși astăzi, vom avea 2 echipe care totalizează aproape 120 de persoane care vor lucra contra-cronometru pentru salvarea de vieți acolo. Au plecat deja persoanele cu primele avioane puse la dispoziție.”, a spus acesta.

Ajutorul european în Turcia: Aproximativ 5.000 de salvatori și 200 de câini

Acesta a spus că sunt foarte multe echipe și țări implicate pentru ajutor.

  • „Din discuțiile avute cu colegii de la protecția civilă europeană, sunt foarte multe echipe și țări implicate, la acest moment în Turcia, cel puțin din partea echipelor oferite prin Mecanismul de Protecție Civilă europeană sunt aproximativ 5.000 de salvatori și 200 de câini.
  • Și mai sunt multe alte țări din afara spațiului european, care au venit la ajutor precum Iordania, Israel și alte țări care s-au deplasat acolo cu echipe de salvare.”, a precizat șeful DSU.

Acesta a mai spus că la nivelul protecției civile europene s-a postat solicitarea de sprijin a Siriei și sunt mai multe țări care se gândesc cum pot să ajute.

  • „Aici mai degrabă ne concentrăm pe partea de sprijin umanitar și vom anunța în următoarele 2 zile care va fi acțiunea noastră și ce vom oferi. este deja discutat dar aici trebuie să stabilim inclusiv modalitatea de transport și cantitățile. Sprijinul va fi mai mult umanitar.”, a mai declarat Raed Arafat.

O listă cu necesități a fost deja transmisă de Siria. Arafat a spus că este foarte greu să trimiți echipe de sprijin în mai multe țări deodată și că pentru Siria sprijinul din partea României va fi mai degrabă sub formă de ajutor umanitar așa cum fac și alte state.