Un incendiu uriaş care s-a extins la zeci de containere continua să ardă marţi seara pentru a doua zi consecutiv în portul Iskenderun din sudul Turciei, în apropierea graniţei cu Siria, consecinţă a violentului cutremur de luni, transmit agențiile France-Presse și Agerpres.

Incendiu de proporţii în portul Iskenderun din TurciaFoto: Handout / AFP / Profimedia

Imaginile difuzate de televiziunea turcă arată o coloană uriaşă de fum negru şi dens deasupra containerelor colorate, depozitate pe un chei din acest port la Marea Mediterană.

Dezastrul a început luni după-amiaza târziu, când unul din containere s-a răsturnat peste celelalte sub efectul uneia dintre numeroasele replici ale cutremurului iniţial, cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter.

De atunci s-au făcut multe încercări de a stinge flăcările, inclusiv cu ajutorul unor echipe de pompieri veniţi de la Istanbul, conform unui anunţ al primarului metropolei, Ekrem Imamoglu.

Autorităţile turce au trimis de asemenea o navă de pază de coastă echipată pentru a stinge incendiul, însă flăcările continuă, existând riscul de a creşte nivelul poluării în zonă.

Într-un comunicat publicat marţi, Sealand, o filială a companiei maritime daneze Maersk, a declarat că „seismul a provocat daune semnificative infrastructurii logistice şi de transport din districtul Pazarcik, la Kahramanmaras, epicentrul cutremurului, inclusiv în portul Iskenderun” din provincia învecinată Hatay. Sealand a mai informat în legătură cu suspendarea tuturor operaţiunilor în acest port.

Provincia Hatay, situată la graniţa cu Siria, este una din zonele cele mai afectate de cutremurul care a ucis marţi seară peste 7.000 de persoane în cele două ţări.​