Lungmetrajul Marti, dupa Craciun, regizat de Radu Muntean, este marele castigator al Festivalul de Film de la Gijon (Spania), incheiat sambata. Pelicula a obtinut trei dintre cele mai importante premii, printre care si cel pentru cel mai bun film, scrie mediafax, citand site-ului evenimentului.

Marti dupa CraciunFoto: Hotnews

Marti, dupa Craciun este o drama din a carei distributie fac parte Mirela Oprisor, Mimi Branescu, Maria Popistasu, Sasa Paul-Szel, Dragos Bucur si Victor Rebengiuc. Pelicula a primit critici extrem de favorabile in LA Times, Variety si Liberation si a fost rasplatita cu aplauze la proiectia de presa din cadrul Festivalului de la Cannes.

Marti, dupa Craciun a obtinut la Gijon premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun actor in rol principal (Mimi Branescu) si cea mai buna actrita in rol principal (ex-aequo Mirela Oprisor si Maria Popistasu). Filmul Marti, dupa Craciun, din distributia caruia mai fac parte Dragos Bucur, Adrian Vancica, Victor Rebengiuc si Silvia Nastase, a fost selectat la Festivalul de la Cannes din acest an, in competitia Un Certain Regard.

Romania a fost reprezentata la Festivalul de la Gijon de patru productii. In competitia oficiala de lungmetraje a mai rulat Aurora, de Cristi Puiu, care a primit la gala de sambata premiul pentru regie artistica, acordat lui Vali Ighigheanu si Andreei Popa.

De asemenea, o mentiune speciala a fost acordata scurtmetrajului romanesc Fotografia, de Victor Dragomir, un tanar absolvent UNATC "I.L. Caragiale" Bucuresti. Scurtmetrajul Fotografia, cu Serban Pavlu, Victor Rebengiuc, Razvan Oprea si Luminita Gheorghiu, a fost prezentat in premiera mondiala in cadrul festivalului spaniol.

Tot la cea de-a 48-a editia a Festivalului de Film de la Gijon (FICXixon), in cadrul sectiunii Rellumes, a rulat filmul Morgen (in regia lui Marian Crisan).

La editia din 2009 a evenimentului, regizorul Bobby Paunescu a primit premiul FIPRESCI pentru filmul Francesca.