Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova cu 57,75% din voturi, în timp ce Igor Dodon a obținut 42,25%, după numărarea tuturor buletinelor de vot din secțiile de votare. Numărul de alegători care au votat în străinătate în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este un record, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban. În mai multe oraşe din Europa, cetăţeni moldoveni nu au mai putut votat din cauza epuizării numărului de buletine de vot.
18.50: Pavel Filip vrea alegeri parlamentare anticipate în toamna anului următor și un guvern al „unității naționale”11.43 Dodon o felicită pe Maia Sandu, dar anunță că va contesta rezultatul alegerilor: Urmează altă partidă, care poate fi și mai interesantă11.38 Iohannis va face o vizită în Republica Moldova, la invitația președintelui ales Maia Sandu
11.25 Cine este Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova: Economistă cu studii la Harvard, fost consilier la Banca Mondială
10.04 Candidatul pro-european Maia Sandu câștigă. Alegerile din Moldova, un referendum privind direcția în care se îndreaptă țara-----
După procesarea tuturor proceselor-verbale, Maia Sandu câștigă turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu 57,75%, ce înseamnă 943.486 de voturi. Președintele în exercițiu Igor Dodon a obținut 42,25% (690.139 de voturi).
Maia Sandu (48 de ani) a devenit astfel prima femeie președinte din istoria țării.
Maia Sandu a ieșit învingătoare în majoritarea raioanelor, acestea fiind: Ialoveni, Nisporeni, Strășeni, Telenești, Criuleni, Orhei, Călărași, Hâncești, Cantemir, Cimișlia, Leova, Ștefan-Vodă, Căușeni, Ungheni, Anenii Noi, Rezina, Cahul, Sângerei, scrie
deschide.md. De asemenea, potrivit Comisiei Electorale Centrale, Maia Sandu a obținut 92,94% din totalul voturilor exprimate în cele 139 de secţii de votare din străinătate.
Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 52,69%, respectiv 1.644.510 alegători s-au prezentat la urne.
Prezență record la vot în străinătatePotrivit vicepreşedintelui Comisiei Electorale Centrale, în cele 139 de secţii de votare deschise în străinătate şi-au exprimat dreptul de vot 262.739 cetăţeni din Republica Moldova.
"Pentru prima dată în Republica Moldova, un număr atât de impunător au votat peste hotarele ţării, alegătorii care fie s-au stabilit cu traiul, fie îşi asigură bucata de pâine peste hotarele ţării. Astfel, în 139 secţii deschise peste hotare şi-au realizat dreptul de vot 262.739 alegători, ceea ce reprezintă, cum am zis, cel mai mare număr de la organizarea secţiilor de votare peste hotare", a precizat Şarban, citat de Agerpres.
El şi-a manifestat regretul faţă de situaţiile apărute în mai multe oraşe din Europa, în contextul în care mai mulţi cetăţeni moldoveni nu au mai putut vota din cauza epuizării numărului de buletine de vot.
"Această situaţie, această problemă ar trebui şi trebuie să ne determine să întreprindem măsurile necesare ca pentru viitor să nu se mai repete asemenea situaţii", a adăugat vicepreşedintele CEC.
Şarban a precizat că în şapte secţii de votare din străinătate s-au terminat buletinele de vot cu mult timp înainte de închiderea oficială a programului de vot.
Iliescu cred ca a avut cosmaruri noaptea asta.
Acum sa vedem daca Guvernul Roman si cel Moldeovean au puterea de a se uni prin autostrazi, gazoducte , poduri si schimb de know how.
Dupa ce Moldova va creste economic putem vorbi de uniune.
Sunt muncitori, inteligenti, se adapteaza repede oriunde, gasim aceste trasaturi la foarte multi romani plecati din Romania sau R.Moldova.
Milioane de romani si sute de mii de basarabeni raman puternic legati de tara, prin familie, rude, planuri de viitor, transfera miliarde de euro pentru cei de acasa si stau la cozi imense ca sa poata vota in alegeri romanesti.
Trebuie asigurata logistica electorala necesara pt a se evita cazurile amintite in articol, poate chiar dezvoltand mai atent o forma de vot "la distanta", alta decat "prin posta" (foarte rar folosita pt ca e nesigura).
Spre deosebire de USA (care probabil are motive sa regrete tinand cont de efectul asupra increderii in alegeri corecte) in Europa nu se admite votul "prin posta" decat foarte limitat.
Doar 16 state membre UE (din 27) permit votul "prin posta" si cel mai adesea doar pentru cetatenii lor din "diaspora".
Romania e printre cele 16 state si permite acest tip de vot doar pentru romanii din Diaspora, cu conditia pre-inregistrarii la consulate cu date clare de identificare (CNP, adresa fixa, etc).
Foarte putini romani sau europeni utilizeaza votul "prin posta", il considera o potentiala frauda sau un vot care nu e sigur ca va fi corect contabilizat.
Acum cateva zile, ministrul de Interne al Frantei a declarat ca nici nu se pune problema ca republica franceza sa implementeze un sistem de vot "prin posta" ca in USA.
Romanii basarabeni au procedat foarte bine ca s-au mobilizat "in persoana" la vot, a contat nu doar la rezultatul final ci si ca imagine, ca simbol.
A fost impresionant sa vezi ca in plina pandemie oamenii au acceptat riscurile si au avut rabdare chiar si cand vremea nu a fost blanda cu ei, aratand ca le pasa de tara si de viitor.
Succes dnei Maia Sandu, bravo romanilor basarabeni !
Asa cum trupele tariste ajunse la Paris in urma campaniei de alungare a lui Napoleon au vazut cum arata un stat scapat de feudalism si au pus germenii revolutiei anti-tariste (ulterior confiscata de bolsevicii lui Lenin), tot asa si oamenii astia au vazut ce inseamna o tara civilizata si o societate libera. Pe ei nimic nu ii va mai convinge sa mai aplece urechea la toate gogoritele care li se toarna in mass-media de la rasarit.
La fel a fost si cu Ceausescu in Romania, poporul nu s-ar fi rasculat niciodata daca ar fi avut mancare in magazine.
Felicitări!
https://www.youtube.com/watch?v=o6GrBFHzNpQ
Ca sa schimbi ceva in conditiile din Basarabia de azi, iti trebuie inca 1000 ca dumneata in guvern si parlament,iar in administratia tarii 1 milion ca cei care te-au votat din diaspora. In Romania au trebuit 30 de ani sa dea afara jigodii ca: Dragnea, Iordache, Serban, Nicolicea, Oprisan, Udrea, clanul prahovean Cosma, banditi ca Sova si Ghita sau secaturi mutante ca Ponta etc...Si stii ce? Astia nu sunt decat varful icebergului...
Iti dorim noroc si cam atat...