Președintele ales al Rep. Moldova, Maia Sandu, a declarat luni, după anunțarea rezultatelor finale, că este nevoie de curaj pentru consolidarea instituțiilor statului, astfel încât acestea să se ridice deasupra intereselor de grup.

Maia SanduFoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

”Avem nevoie de curaj și de implicare avem nevoie de spirit patriotic pozitiv (...) Peste ani vreau ca Moldova să nu mai fie asociată cu sărăcia, corupția și emigrarea”, a declarat Maia Sandu, la prima ieșire publică după finalizarea numărării voturilor.

Ea a mai spus că, imediat după preluarea mandatului, va convoca consultări cu principalele partide pentru a discuta problemele urgente de pe agenda publică și a avertizat că urmează patru ani grei.

Ea le-a mulțumit cetățenilor pentru prezența masivă la vot, inclusiv celor din diaspora.

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova cu 57,75% din voturi, în timp ce Igor Dodon a obținut 42,25%, după numărarea tuturor buletinelor de vot din secțiile de votare.

Numărul de alegători care au votat în străinătate în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este un record, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban. În mai multe oraşe din Europa, cetăţeni moldoveni nu au mai putut vota din cauza epuizării numărului de buletine de vot.