Președintele în funcție al Republicii Moldova, Igor Dodon, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria sa în alegerile prezidențiale de duminică, dar spune că va "apăra" votul celor care au votat pentru el prin sesizări și contestații pe care le va face Comisia Electorală Centrală și la instanțe de judecată.

HotNews.roFoto: Hotnews

Igor Dodon susține că la alegerile de duminică au fost fraude precum transportarea organizată a alegătorilor, blocarea cetățenilor, în special în stânga Nistrului, și că va depune sesizări "la organele competente, pentru examinare”, scrie Unimedia.

Actualul președinte a mai spus că este gata să apere votul pe care i-au acordat cetățenii și că va recunoaște înfrângerea doar atunci când instituțiile statului vor valida scrutinul.

"Este doar o etapă care s-a încheiat. Urmează altă partidă, care poate fi și mai interesantă. Republica Moldova este țară parlamentară. Eu inițiez discuții de astăzi cu fiecare fracțiune, pentru a înțelege care sunt viziunile. Avem de adoptat bugetul, politica fiscală, de aceea noi trebuie să evităm o criză politică gravă”, a declarat Igor Dodon.

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova cu 57,75% din voturi, în timp ce Igor Dodon a obținut 42,25%, după numărarea tuturor buletinelor de vot din secțiile de votare.

Maia Sandu (48 de ani) a devenit astfel prima femeie președinte din istoria țării.