Parlamentul britanic urmează să voteze joi dacă să ceară o amânare de ultim moment a Brexitului, totul în contextul în care Theresa May pune tot mai multă presiune pe parlamentarii reticenți pentru a-i convinge ca măcar a treia oară (posibil săptămâna viitoare) să voteze în favoarea acordului negociat de ea. Mai mulți lideri ai UE par dispuși să mai acorde timp Regatului Unit, dar în sânul Uniunii crește și exasperarea față de incapacitatea britanicilor de a alege o cale clară de urmat. Pe de altă parte, în legislativul de la Londra au apărut, pe ordinea de zi, patru amendamente care oferă alte opțiuni pentru parlamentari, inclusiv unul privind un nou referendum.

HotNews.roFoto: Hotnews

Evenimentele de joi:

15.56 Purtătorul de cuvânt al laburiștilor, Keith Starmer, a declarat că astăzi nu este ziua potrivită în care să se preseze pentru varianta unui al doilea referendum.

15.24 Ministrul britanic Lidincton a declarat că guvernele și instituțiile din UE sunt exasperate de inabilitatea parlamentului de la Londra de a decide calea de urmat în privința Brexitului

14.50Patru opțiuni noi pentru parlamentul britanic la votul de joi: De la un nou referendum pentru Brexit la o a treia încercare pentru acordul negociat de May

13.50 Ministrul de externe irlandez Simon Coveney a declarat joi că UE ar putea oferi Marii Britanii o amânare a ieșirii din blocul comunitar de 21 de luni, până la sfârșitul anului 2020, lucru ce ar putea duce la o ”regândire fundamentală” a abordării Regatului Unit a acestei probleme.

13.44 Fostul ministru pentru Brexit David Davis spune că acum există un risc real ca Parlamentul britanic să împiedice Brexitul

11.37 Bursele europene au atins, joi, maximele ultimelor 5 luni, după ce parlamentul britanic a respins, miercuri, un Brexit dezordonat. Piețele financiare rămân, însă, precaute, în condițiile în care un alt vot crucial, privind amânarea divorțului, va avea loc joi seară.

11.19 Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus joi că va cere liderilor UE să fie deschiși la ideea acordării Regatului Unit a unei amânări de lungă durată a Brexitului dacă Londra are nevoie de timp pentru a-și regândi strategia de părăsire a Uniunii.

10.27 Goldman Sachs apreciază că există 60% șanse ca acordul lui May să fie aprobat, până la urmă, de Parlament. Ieri, înainte ca legislativul britanic să voteze contra unui acord fără Brexit, estimarea Goldman Sachs era de 33 procente. De asemenea, banca spune că este de părere că există o șansă ”considerabilă” ca Regatul Unit să renunțe la Brexit printr-un al doilea referendum. Șansele subiective al GS în acest sens sunt de 35%. Banca a redus probabilitatea unui Brexit fără acord de la 10% la 5%.

09.51 Cea mai remarcabilă declarație privind Brexitul vine de la un parlamentar conservator, Steve Double, scrie Guardian: ”Este un 'rahat' de acord, care a fost luat și lustruit, și acum este un 'rahat' lustruit. Dar s-ar putea să fie cel mai bun 'rahat' pe care îl avem”.

Remarcabilă și caracterizarea făcută de jurnalistul Tom Peck, de la Independent, situației de miercuri din parlamenul britanic: ”Camera Comunelor a fost ca o urmărire stil Benny Hill, sub influența halucinogenelor, printr-o pictură de Salvador Dali, într-o navă spațială pe un drum infinit”.

09.37 Parlamentarii conservatori vor primi ”mână liberă” la votul pentru moțiunea propusă de guvern pentru o ”scurtă amânare tehnică” a ieșirii din UE, scrie pe Twitter corespondentul BBC pentru Brexit.

----------------

Parlamentul britanic a respins miercuri părăsirea Uniunii Europene fără un acord, slăbind și mai tare poziția premierului Theresa May și pavând drumul pentru un vot care ar putea întârzia Brexitul cel puțin până la sfârșitul lunii iunie, transmite Reuters. După o zi plină de tensiuni, parlamentarii au sfidat guvernul cu un vot de 321 la 278 în favoarea unei moțiuni care exclude sun orice formă un Brexit dezordonat, fără acord. Parlamentul a mers, astfel, mai departe de poziția guvernului, de a menține posibilitatea unui Brexit fără acord la masa negocierilor, o poziție despre care mulți din partidul lui May au spus că este esențială pentru a forța Bruxellesul să facă mai multe concesii față de acordul respins de parlamentari.

Deși moțiunea aprobată miercuri în legislativul de la Londra nu are forță juridică și, până la urmă, nu are capacitatea de a opri un divorț fără acord, are totuși o putere politică importantă, mai ales că a trecut datorită rebelilor din partidul conservator al lui May și din cabinerul ei. May, care insistă că nu se poate exclude total un Brexit fără acord, spune că parlamentarii trebuie să ajungă la o concluzie privind modul de acțiune următor înainte de obținerea unei amânări.

Comisia Europeană a spus în mod repetat că o amânare trebuie justificată, dar declarațiile favorabile din partea Germaniei și Iralndei sugerează că membrii UE consideră viabilă posibilitatea ajungerii la o înțelegere și sunt înclinați să ajute în acest sens.

Guvernul de la Londra susține că acum există două variante: să se convină asupra unui acord și să se încerce obținerea unei mici amânări a Brexitului, sau eșecul unei noi înțelegeri și o întârziere mai mare.

Citește și