Prăbușirea lirei sterline, creșterea prețurilor, exod al marilor grupuri internaționale: un Brexit fără acord ar putea constitui cel mai rău scenariu pentru economia britanică, economiștii și companiile temându-se de repercusiuni grele, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iată mai jos care ar putea fi posibilele consecințe asupra economiei Regatului ale acestei ipoteze care va fi supusă miercuri seară deputaților britanici, inventariate de agenția internațională de știri.

  • Contracție

Economiștii se așteaptă ca activitatea să traverseze o perioada de incertitudine, unii evocând chiar o recesiune din cauza șocului asupra cheltuielilor gospodăriilor și a investițiilor companiilor.

Guvernatorul Băncii Angliei (BoE) Mark Carney nu a exclus o contractare temporară a produsului intern brut.

În cel mai rău caz, BoE estimează o urcare rapidă a inflației la 6,5% și a șomajului la 7,5%, alături de o prăbușire a prețului imobiliarelor rezidențiale de 30%.

  • Piețele financiare

În cel mai negru scenariu, Banca Angliei prevede o prăbușire a lirei sterline cu 25%.

În fața riscului unei crize financiare, BoE a cerut băncilor să majoreze fondurile care pot fi mobilizate rapid, suma acestora depășind în prezent 1.000 de miliarde de lire, în total.

  • Taxe vamale

Regatul se va confrunta cu revenirea taxelor vamale și a tracasărilor administrative la granițele cu UE, cu schimburi comerciale sub regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Pentru a contracara orice incidență economic, guvernul a anunțat că va reduce drastic drepturile vamale pe care le impune la importuri și nu va impune controale vamale la granița cu Irlanda.

Sunt de temut însă cozi monstruoase în porturile britanice. Controale mai ferme riscă să creeze de asemenea haos în gara londoneză Saint-Pancras pentru călătorii Eurostar.

  • Consum

Prețurilor unor bunuri ar putea crește sensibil ca reacție la instroducerea de taxe vamale și la scumpirea importurilor generată de căderea lirei.

Raioanele magazinelor ar putea fi mai goale pe fondul dificultății aducerii produselor de pe continent, în special legume și fructe proaspete.

  • Industria transporturilor

Sectorul auto va fi cel mai expus în cazul unui Brexit fără acord, care va deregla lanțurile de aprovizionare și ar putea determina o serie de mari constructori să părăsească Regatul.

Japonezii de la Nissan au anunțat deja că renunță să mai producă un crossover în țară. Concurentul său Honda a luat decizia radicală de a închide în 2021 uzina sa britanică, chiar dacă nu a evocat Brexitul.

Toyota a amenințat că va părăsi Marea Britanie, în timp ce gigantul aeronautic Airbus a evocat decizii "foarte dureroase".