Camera Comunelor a adoptat, miercuri seară, un amendament care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit "în orice circumstanţe", deschizând calea pentru un vot de întârziere a Brexit-ului și pentru căutarea unei soluții de ieșire dinceamai gravă criză politică a țării din generații, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Update 00.23: Miniștrii care nu s-au conformat instrucțiunilor și s-au abținut la vot miercuri în parlamentul britanic nu vor fi remaniați, a declarat reporterul The Guardian, Dan Sabbagh pe Twitter.

O sursă guvernamentală nu a confirmat informația. Mai mulți miniștri ai cabinetului, inclusiv ministrul afacerilor Greg Clark, s-au abținut de la vot, care s-a încheiat cu o înfrângere pentru guvern.

Update 23.43: Ministrul german de externe, Heiko Maas, a salutat miercuri votul parlamentarilor britanici de respingere a parasirii Uniunii Europene fără acord ca fiind "un semn al rațiunii".

Într-un tweet, Maas a adăugat: "Lipsa acordului nu este în interesul nimănui, am făcut întotdeauna clar acest lucru".

Update 23.23: Guvernul trebuie să vină cu planuri caresăpermită parlamentului să voteze asupra unei serii de opțiuni pentru a depăși impasul cauzat de Brexit, altfel parlamentarii vor prelua controlul asupra plecăriiMarii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat miercuri un parlamentar laburist.

"Guvernul ar trebui să prezinte planuri de a organiza voturi orientative cu privire la diferite opțiuni, inclusiv o uniune vamală, astfel încât să putem merge mai departe", a spus Yvette Cooper, parlamentar care a condus eforturile de a scoate Brexit-ul de sub controlul guvernului.

"Dacă prim-ministrul nu varezolva această problemă și nu va construi un consens în ceea ce privește calea de urmat, atunci va trebui s-o facă Parlamentul", a afirmat ea într-o declarație.

Update 22.51: Un purtător de cuvânt al primului ministru, Theresa May, a declarat că miniștrii care au votat miercuri împotriva instrucțiunilor guvernului, sunt așteptați să demisioneze, însă nu a spus dacă cei care s-au abținut ar trebui, de asemenea, să demisioneze.

Patru miniștri din cabinet, printre care ministrul muncii și pensiilor Amber Rudd, ministrul justiției David Gauke, ministrul afacerilor Greg Clarke și ministrul scoțian David Mundell s-au abținut de la moțiune.

"Dacă votați împotriva guvernului, se așteaptă să demisionați", a spus purtătorul de cuvânt.

Update 22.39: Guvernul britanic va propune joi solicitarea unei amanari a Brexit-ului până pe 30 iunie dacă parlamentul aprobă un acord pentru părăsirea Uniunii Europene până în 20 martie, a declarat miercuri John Bercow.

Parlamentarii urmează să voteze o eventuală prelungire joi, când guvernul va mai spune că, dacă un acord nu a fost aprobat de parlament până în 20 martie, este puțin probabil ca Uniunea Europeană să aprobe orice extindere la summit-ul său din 21-22 martie fără un motiv special.

Dacă acordul va fi adoptat până la data de 20 martie, "atunci guvernul va căuta un acord cu Uniunea Europeană pentru o prelungire unică ... pentru o perioadă care se încheie la 30 iunie 2019 în scopul de a adopta legislația UE de ieșire necesară", a declarat parlamentului Speaker-ul John Bercow.

Amendamentul, care prevede "excluderea posibilităţii ieşirii Marii Britanii din UE fără acord Brexit în orice circumstanţe", a fost aprobat cu un raport de voturi de 321 la 278.

Deși moțiunea aprobată nu are forță juridică și, în cele din urmă, nu poate împiedica o ieșire fără acord după o posibilă amânare, ea poartă o forță politică considerabilă, maiales că a demonstrat o rebeliune substanțială din partea membrilor partidului lui May.

După doi ani și jumătate de negocieri și două încercări eșuate de a accepta acordul Brexit propus de May, votul împotriva unei ieșiri fără acord lasă încontinuare semne de întrebare referitor la cum, când și în ce condiții va părăsiMarea Britanie clubul la care s-a alăturat în 1973.

După ce parlamentarii i-au zdrobit la vot propunerea pentru a doua oară marți, May a declarat că această este în continuareceamai bună opțiune.

Lirasterlină a atins nivelul maximal zilei și s-a îndreptat spre cel maimare câștig zilnic din 2019.

Întimp ce criza britanică se apropie de final, diplomații și investitorii văd patru opțiuni principale: o amânare, trecerea propunerii lui May în ultima clipă, o ieșire accidentală fără acord sau un alt referendum.