Acuzațiile care i se aduc lui Călin Popescu Tăriceanu au legătură cu firma austriacă Fujitsu Siemens Computers GmbH, care era distribuitor al licențelor Microsoft, susțin surse oficiale, pentru HotNews. Chiar dacă DNA nu a precizat oficial legătura cu Microsoft, Călin Popescu Tăriceanu a invocat acest lucru în prima reacție la informațiile privind noul său dosar.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

CITEȘTE ȘI: Cine sunt semnatarii Hotărârilor de Guvern în baza cărora s-au cumpărat licențe Microsoft din 2003 pâna în 2013

De altfel, în anul 2008, au fost încheiat, în baza unor hotărâri de guvern, două acte adiționale la Contractul comercial de închiriere licențe din 15.04.2004, menționau procurorii, în 2016, în cazul instituirii controlului judiciar asupra unor Hotăran Silviu și Artopolescu Ovidiu, reprezentanți ai Microsoft România, și Florică Claudiu, reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Miercuri seară, Călin Popescu Tăriceanu a invocat cazul Microsoft și hotărârile de guvern.

„În al treilea rând, în timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licențelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăți s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licențelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft amenința că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulți bani. În fața acestor evidențe, să vorbești despre acuzații de mită, este lipsit de sens”, a scris el pe Facebook.

Procurorii DNA îl acuză pe pe Călin Popescu Tăriceanu că a primit, când era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.Potrivit unui răspuns oficial al DNA, faptele au avut legătură cu acoperirea unor cheltuieli din campania electorală cu bani provenind de la o firmă care ar fi obținut „contracte comerciale importante de la statul român”.

În schimbul acestor foloase materiale, Tăriceanu ar fi intervenit pentru încheierea unor acte adiționale la un contract derulat de companie. „Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece”, precizează DNA, care a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului privind avizul pentru începerea urmăririi penale. Tăriceanu va putea fi urmărit penal doar dacă Senatul va vota pentru acest lucru.