Procurorii DNA îl acuză pe pe Călin Popescu Tăriceanu că a primit, când era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. ;Potrivit unui răspuns oficial al DNA, la solicitarea HotNews, faptele au avut legătură cu acoperirea unor cheltuieli din campania electorală cu bani provenind de la o firmă care ar fi obținut „contracte comerciale importante de la statul român”. ;În schimbul acestor foloase materiale, Tăriceanu ar fi intervenit pentru încheierea unor acte adiționale la un contract derulat de companie.

TariceanuFoto: Facebook

CITEȘTE ȘI: Firma austriacă din dosarul lui Tăriceanu - Fujitsu Siemens Computers GmbH care distribuia licențele Microsoft (surse)

UPDATE 12:12 Tăriceanu și-a anulat vizita la Madrid, la congresul ALDE

UPDATE 12.02Cererea DNA pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu a ajuns la Senat

„Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece”, precizează DNA, care a ;transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului privind avizul pentru începerea urmăririi penale.;

Tăriceanu va putea fi urmărit penal doar dacă Senatul va vota pentru acest lucru. ;

Precizările DNA:

„Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. ;

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl privește pe demnitar, actualmente senator, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului. În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide.

Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale și pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să își formuleze apărările într-un cadru procesual legal. În această etapă a procesului penal, toate persoanele vizate beneficiază de prezumția de nevinovăție”

CITEȘTE ȘI: DNA solicită Senatului urmărirea penală a lui Tăriceanu, pentru luare de mită

CITEȘTE ȘI: Tăriceanu, după informațiile privind noul său dosar: Trăim parcă scenariul „Salvați-l pe Lazăr” / Sunt unii ”la butoane” care se gândesc că își pot păstra funcțiile