Patriarhul Daniel: Patriarhul Justinian a ales calea unei darze rezistente camuflate uneori sub un discurs "favorabil" pentru liderii comunisti. A fost patriarh in perioada celei mai aprige prigoniri a Bisericii de catre regimul comunist ateu

de Red. Stiri     HotNews.ro
Marţi, 24 octombrie 2017, 11:50 Actualitate | Esenţial


Patriarhul Daniel a vorbit marti despre rezistenta Bisericii Ortodoxe Romane in timpul "regimului comunist ateu" si l-a omagiat pe Patriarhul Justinian, despre care a spus ca "a ales calea unei dârze rezistențe camuflate uneori sub un discurs <<favorabil>> pentru liderii comuniști". Patriarhul Daniel i-a amintit intr-un discurs pe "mărturisitorii creștini care l-au urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos și în închisorile comuniste, prin împlinirea poruncii Sale de a-i ierta pe prigonitori".

Patriarhul Daniel a sustinut marti un discurs la Congresul Internaţional de Teologie cu tema Viaţa Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului – persecuţie, rezistenţă şi mărturisire. Congresul are loc in perioada 23-29 octombrie 2017, la Palatul Patriarhiei din București.

Iata discursul complet al Patriarhului Daniel:

Congresul Internaţional de Teologie Viaţa Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului – persecuţie, rezistenţă şi mărturisire, organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul Teologic-Educațional, în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, reprezintă un eveniment semnificativ în cadrul manifestărilor prilejuite de Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Congresul se desfășoară în perioada 23-29 octombrie 2017, la Palatul Patriarhiei din București și reunește reprezentanți ai instituțiilor de stat, ierarhi, preoți, profesori și specialiști din țară și din străinătate.

Lucrările congresului sunt structurate în următoarele patru secțiuni:

1. Ostilitatea comunismului ateu față de religie: forme de manifestare;
2. Viața parohiilor, mănăstirilor și a școlilor de teologie în timpul comunismului;
3. Personalitatea, curajul și înțelepciunea Patriarhului Justinian în timpul comunismului;
4. Cinstirea memoriei mărturisitorilor și apărătorilor Ortodoxiei, ca semn de recunoștință și sursă de înnoire spirituală și pastorală azi.

Prin organizarea acestui congres ne propunem să-i omagiem şi să-i comemorăm după cuviinţă pe toţi cei care au fost persecutaţi pentru mărturisirea credinţei ortodoxe, în perioada regimului totalitar comunist.
Inițiativa privind proclamarea în Patriarhia Română a acestui an ca Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului are drept scop cinstirea împlinirii a 40 de ani de la mutarea la Domnul a vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Justinian, precum și a tuturor acelora (ierarhi, preoți și mireni) care au mărturisit și apărat credința ortodoxă în Hristos, în timpul regimului comunist.

Patriarhul Justinian Marina a fost întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române timp de aproape trei decenii (24 mai 1948 - †26 martie 1977) în perioada celei mai aprige prigoniri a Bisericii de către regimul comunist ateu, instalat la putere în România după luna martie 1945. Cu mult curaj și echilibru, diplomație și tenacitate, el a încercat să apere Biserica de loviturile sistematice ale puterii politice, alegând calea unei dârze rezistențe camuflate uneori sub un discurs „favorabil” pentru liderii comuniști. S-a opus din răsputeri abuzurilor și ingerințelor partidului comunist în viața Bisericii și încercării acestuia de a transforma Biserica într-o instituție neputincioasă, în același timp tolerată și discreditată, cu un rol nesemnificativ în societate.

Cunoscând tragedia altor Biserici Ortodoxe care s-au opus fățiș comunismului, Patriarhul Justinian a depus mari eforturi pentru a asigura continuitatea vieţii liturgice şi a Bisericii ca instituţie, pentru ca aceasta din urmă să slujească şi să lumineze în continuare un popor creştin, dar oprimat de un regim politic ateu.

Patriarhul Justinian a fost un promotor al dialogului panortodox și inter-creștin. Paralel cu bogata sa activitate administrativă, edilitară şi cultural-misionară, într-o vreme de dictatură comunistă plină de restricții şi presiuni asupra vieții Bisericii, Patriarhul Justinian a reuşit, cu răbdare constantă şi înțelepciune practică, să dezvolte legături apropiate cu Bisericile Ortodoxe surori şi cu alte comunități creştine. A reprezentat, cu demnitate şi înţelepciune, Biserica Ortodoxă Română pe plan internațional, la întruniri interortodoxe sau la întruniri intercreştine.

Foarte semnificativă a fost vizita reprezentanţilor majorităţii ţărilor ortodoxe la Bucureşti, în 28 februarie 1955, la festivitatea solemnă de proclamare a canonizării unor sfinţi români, programată de Patriarhul Justinian odată cu aniversarea a 70 de ani de la recunoaşterea Autocefaliei Bisericii noastre (1885) și a 30 de ani de la ridicarea ei la rang de Patriarhie (1925). Un motiv în plus de a arăta regimului comunist că Patriarhul are relații de cooperare externă, fapt concretizat prin participarea reprezentanților Bisericilor Ortodoxe surori la evenimentele importante din viața Bisericii Ortodoxe Române.

Lucrarea sa pastorală, misionară, edilitară, culturală şi socială pentru binele Bisericii Ortodoxe Române, reprezintă pentru noi, cei de astăzi, ierarhi, cler şi credincioși, un model luminos de credinţă vie şi de slujire sinceră a Mântuitorului Iisus Hristos şi a Bisericii Sale.

Fermitatea și demnitatea mărturisitorilor creștini care l-au urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos și în închisorile comuniste, prin împlinirea poruncii Sale de a-i ierta pe prigonitori, ne îndeamnă să mărturisim și să apărăm credința noastră ortodoxă în orice timp și situație.

Participarea la acest congres a reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe care au suferit în timpul comunismului este o mărturie comună a cinstirii memoriei celor care au mărturisit şi apărat credinţa ortodoxă, chiar cu preţul vieţii lor în vreme de persecuţie.

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat, să odihnească împreună cu drepţii şi cu mucenicii sufletele tuturor celor care au mărturisit dreapta credință în Dumnezeu şi nu au abandonat Biserica Ortodoxă în vremuri dificile.

Felicităm pe organizatorii acestui congres şi binecuvântăm pe toți participanții, cu speranţa că acest eveniment academic va contribui la intensificarea legăturilor spirituale dintre Bisericile și popoarele noastre ortodoxe, pentru a mărturisi şi promova credinţa creştină ortodoxă într-o societate pluralistă care se confruntă cu multiple crize: morală, socială şi economică, dar şi cu fenomenul secularizării şi al imigraţiei.

În timpul comunismului ateu, întrebarea majoră pentru un creştin era: cum dobândim libertatea de gândire şi acţiune? Astăzi, întrebarea majoră este: ce facem cu libertatea noastră, cum o folosim? Cum comunicăm şi cum cooperăm unii cu alţii pentru a promova misiunea Bisericii în lumea de azi?
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1747 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  corect (Marţi, 24 octombrie 2017, 11:57)

  pehash [utilizator]

  si preafericitul daniel a ales calea darzei rezistente impotriva oricarei chemari la viata umila, departe de limuzine, straie aurite si mese mult prea imbelsugate.
  nu de alta, dar nu vrea sa se confunde cumva cu turma pe care o pastoreste.. :)
  • -7 (11 voturi)    
   Sa intelegem,@pehash, (Marţi, 24 octombrie 2017, 12:49)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   ca esti un apropiat al patriarhului devreme ce ii cunosti programul zilnic, te plimbi cu el in "limuzine",porti si tu "straie aurite" si mananci la "mese imbelsugate"? Nu, esti doar victima cliseelor si a prejudecatilor de nedus la biserica(un ateu convins are argumente nu clisee) si chiar daca patriarhul ar umbla numai pe jos si in zdrente, tot il vei ponegri. Ca atata poti tu.
   • +3 (5 voturi)    
    doare adevarul? (Marţi, 24 octombrie 2017, 13:31)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Nu au toti capii bisericii limuzine de minim 100.000 de euro? Nu umbla Daniel cu o trena de 10 metri si cu nasturi de aur masiv? Nu l-a sustinut popimea pe fata de Ponta in 2014? Nu sustine PSD-ul la fiecare alegeri contra angajat preotesele pe la primarie? L-ai vazut pe Teoctist vrodata coborind din limuzina si cu nasturi de aur masiv? Indemnau preotii pe vremea lui poporul cu cine sa voteze?
    • 0 (4 voturi)    
     Exemplu de 'conlucrare' a psd cu preotii (Marţi, 24 octombrie 2017, 15:27)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Ziarul "Gandul": Mircea Govor, seful PSD Satu-Mare inaintea turului2(prezidentiale 2014) catre directorii de deconcentrate,de scoli, si preotii din judet:„Deci nu se mai poate. Dacă vreţi să lucrăm bine împreună, bine, dacă nu cu asta basta. (...) Cei care nu veţi avea rezultate în turul doi, cât sunt eu în Consiliul Judeţean şi cât am posibilitate, nu o să primiţi niciun cinci bani. Când se repartizează bugetul – zero! şi garantez că niciunul nu mai primeşte nimic. Staţi şi muriţi, asta e viaţa"..Mircea Govor este in prezent cercetat penal pt mai multe fapte de coruptie.
     • +1 (3 voturi)    
      Cum a napastuit PSD popimea ! (Marţi, 24 octombrie 2017, 15:51)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

      Govor era nemultumit de CALITATEA "conlucrarii" din primul tur !

      Ar fi fost altceva daca ar fi fost nemultumit de LIPSA "conlucrarii" !
      • 0 (0 voturi)    
       PSD-ul a incalcat legea (Marţi, 24 octombrie 2017, 18:45)

       Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

       Cultele din Romania primesc subventii de stat(legea 489/2006) iar psd-ul a incercat un santaj ordinar cu aceste subventii. In final, Ponta n-a iesit presedinte iar seful psd din Satu Mare( si nu numai el) s-a ales cu dosar penal. Restul e cancan de nedus la biserica.
   • +1 (1 vot)    
    Desigur.. (Marţi, 24 octombrie 2017, 19:28)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Mi s-a parut mie. De fapt el incearca sa ajunga cat mai aproape de Dumnezeu, nu? Pe un munte de bani.. :)
    Tu chiar nu iti dai seama cat de penibil esti cand incerci sa iei apararea BOR?.. Este atat de evident ca sunt toti fix opusul a ceea ce scrie in Noul Testament, ca trebuie sa fii analfabet sa-i mai urmezi. Si realitatea asta este, doar analfabetii si ipocritii mai ajung prin bisericile ortodoxe din Romania. https://www.youtube.com/watch?v=zSTyHok4RqY
 • +7 (11 voturi)    
  asha e, mare om, mare caracter (Marţi, 24 octombrie 2017, 12:04)

  bogdan1477 [utilizator]

  "Patriarhul Justinian a ales calea unei darze rezistente camuflate uneori sub un discurs "favorabil" pentru liderii comunisti. A fost patriarh in perioada celei mai aprige prigoniri a Bisericii de catre regimul comunist ateu"

  In schimb in regimul comunist democratic al lui Putin, vedem cum patriarhul cu pricina e mina in mina cu Putinprostind poporul cit poate. Cam acelasi rol si l-ar dori si Daniel al nostru, sa fie mina dreapta a PSD, explicindu-ne din mertsane de 100.000 de euro ce bine ne este cu PSD la putere.
 • +11 (13 voturi)    
  Sunt sigur! (Marţi, 24 octombrie 2017, 12:05)

  GorillaKilla [utilizator]

  „Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!” a spus Justinian Marina, patriarhul României.
 • +12 (16 voturi)    
  Foarte bine camuflajul (Marţi, 24 octombrie 2017, 12:30)

  Bogdan_100 [utilizator]

  cu colaborari Securiste, pomenirea calailor comunisti la slujbe, indemnul de a se supune ateilor comunisti, etc.
 • +6 (8 voturi)    
  Curat-murdar coane Fanica! (Marţi, 24 octombrie 2017, 12:55)

  Alui [utilizator]

  Deci comunistii cei rai au dat bisericii ortodoxe toate bisericile si manastirile greco-catolice.
  Popii/calugarii ortodocsi care au stat la inchisoare au fost in majoritate legionarii notorii sau simpatizanti.
  Oricum tovarasul Justinian Marina nu le-a luat niciodata apararea, chiar celor nevinovati, cum a fost Nicolae Steinhardt.
  Acelasi tovaras, il lauda pe Ceausescu si-l pupa undeva si cersea favoruri. Vedeti cererea lui la Ceausescu pentru o masina Mercedes. Daca nu ma insel, Ceausescu i-a aprobat un ARO.
 • +7 (9 voturi)    
  Darza rezistenta camuflata sub un discurs favorabi (Marţi, 24 octombrie 2017, 13:00)

  Susufler0 [utilizator]

  De fapt a fost vorba de o capitulare pana ce vin vremuri "mai bune" !

  De rezistat au incercat sa reziste enoriasii pe ici pe colo, asezanandu-se in fata buldozerelor si a excavatoarelor !

  Nu-i vorba ca nici enoriasii nu au "exagerat" in lupta lor, cum de exemplu au facut-o catolicii in Polonia sau in Ungaria !

  PS. Dar asta-i alta poveste ! Pana una-alta Daniel mai are un pic si-l transforma in martir pe Justinian !
 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 octombrie 2017, 13:01)

  [anonim]

  • -1 (3 voturi)    
   Test de credinta a lui Iustinian (Marţi, 24 octombrie 2017, 15:03)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui

   In vremea de pastorire a lui s-au reeditat: "Biblia sinodală", în două ediţii (1968 şi 1975); "Noul Testament"; toate cărţile de cult, fiecare în mai multe ediţii, aproape toate manualele necesare pentru învăţământul teologic superior şi seminarial, o serie de lucrări cu caracter teologic, istoric, scrise de ierarhi, profesori de teologie, preoţi, sau teze de doctorat.
   S-au construit din temelie 302 biserici, au fost reparate sau restaurate alte 2345 biserici, dintre care monumente istorice 999, iar dintre acestea 128 mânăstiri, schituri şi alte aşezăminte monahale. Pe lângă bisericile nou construite care au fost împodobite cu pictură, în alte 271 de biserici pictura a fost restaurată.
   A căutat să ţină piept, pe cât a putut, atacurilor îndreptate împotriva Bisericii El a menţinut strâns unite rândurile clerului, a sprijinit pe condamnaţii politici dintre preoţii şi călugării eliberaţi din puşcării şi a restaurat multe biserici şi mănăstiri, înfruntând sancţiunile, ameninţările şi chiar domiciliul forţat la care, pentru o vreme(6 luni la Dragoslavele) a fost supus.
 • +2 (4 voturi)    
  ... (Marţi, 24 octombrie 2017, 13:05)

  tirolez [utilizator]

  Era plina tara de camuflati din astia. Ceilalti, mai putin darji, stateau la coada pentru ratia de lapte/paine.
 • +5 (7 voturi)    
  Justinian s-a camuflat atat de bine (Marţi, 24 octombrie 2017, 13:12)

  emilia32 [utilizator]

  incat lumea l-a confundat cu un comunist autentic !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by