Afacerea Plagiatelor Cercetatorii asociatiei Ad Astra: Ne asteptam ca primele teze de doctorat care vor fi publicate sa fie ale membrilor guvernului

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 21 decembrie 2015, 14:53 Actualitate | Esenţial

Acordarea unui titlu academic
Foto: Agerpres
Cercetatorii asociatiei Ad Astra anunta ca asteapta implementarea "cat mai grabnica" a noului mecanism de verificare a suspiciunilor de plagiat din tezele de doctorat. Amintim ca acest mecanism a fost anuntat de ministrul Adrian Curaj intr-un interviu acordat HotNews.ro si prevede ca universitatile vor fi cele care vor acorda si care vor putea sa retraga o diploma de doctor, ca toate tezele vor fi publicate online si ca acordarea titlului de doctor va fi supervizata de CNATDCU. "Ne asteptam ca primele teze de doctorat si de abilitare care vor fi publicate sa fie chiar cele ale membrilor guvernului", anunta cercetatorii.
 • Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a explicat intr-un interviu acordat HotNews.ro care va fi noul mecanism de verificare a plagiatelor: Consiliul National de Etica nu va mai avea nicio atributie in aceasta zona, universitatile vor fi cele care vor acorda si care vor retrage titlurile de doctor, fiecare teza va fi analizata obligatoriu printr-un soft anti-plagiat la nivelul universitatii, iar procesul de acordare a diplomei va fi supervizat de CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare).
 • In cazul in care exista o suspiciune de plagiat si dupa ce universitatea se pronunta asupra ei, atunci CNATDCU apeleaza la o comisie de experti romani si straini, care va da verdictul final. In cadrul aceluiasi interviu, ministrul Curaj a declarat ca tezele de doctorat vor fi facute publice, online. Detalii aici
Asociatia Ad Astra a cercetatorilor de pretutindeni cere ca nu doar tezele de doctorat sa fie publicate, ci si tezele de abilitare [pe baza carora se obtine certificatul de conducator de doctorat - n.red.]. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, cercetatorii spun: "Ne asteptam ca primele teze de doctorat si de abilitare care vor fi publicate sa fie chiar cele ale membrilor guvernului, ale rectorilor si presedintilor senatelor universitare, ale celorlalti demnitari din ministerul educatiei nationale si cercetarii stiintifice, ale membrilor CNATDCU si ale celorlalte comisii centrale".

Comunicatul integral al Asociatiei Ad Astra:

Asociatia Ad Astra saluta abordarea problemei originalitatii si validitatii tezelor de doctorat, asa cum a fost detaliata de dl ministru Adrian Curaj in interviul: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20658293-interviu-exclusiv-ministrul-adrian-curajdespre-plagiatele-lui-ponta-oprea-toba-cine-cum-verifica-acum-inainte-doctoratele-copypaste.htm (Sintetizat in: http://revista22.ro/70250645/in-cazul-acuzatiilor-de-plagiat-se-va-puteaapela-si-la-experti-straini-pentru-verificare.html)

Asteptam cu interes implementarea cat mai grabnica a acestor masuri, ideal inainte de 1 februarie 2016. Consideram ca, asa cum se publica tezele de doctorat, trebuie publicate si cele de abilitare, teze care confera o autoritate mai importanta decat cele de doctorat.

De asemenea, asteptam publicarea urgenta a cv-urilor si a listelor de lucrari stiintifice ale membrilor CNATDCU, la fel ca si ale membrilor celorlalte comisii centrale (CNCS, CCCDI, CNFIS, CEMU etc). Consideram ca acest obiectiv poate fi lesne atins pana la 1 ianuarie 2016.

Obligativitatea publicarii cv-urilor membrilor comisiilor centrale a fost, in general, respectata in perioada 2010-2011, insa in ultimii ani a fost complet abandonata.

Reamintim ca membrii acestor comisii trebuie, conform legii, sa fie personalitati stiintifice. Respectarea acestei cerinte legale este demonstrata tocmai prin continutul acestor CV-uri si al listelor principalelor lucrari stiintifice originale aferente. Absenta din spatiul public a acestor documente este de natura sa alimenteze diverse suspiciuni.

Ne asteptam ca primele teze de doctorat si de abilitare care vor fi publicate sa fie chiar cele ale membrilor guvernului, ale rectorilor si presedintilor senatelor universitare, ale celorlalti demnitari din ministerul educatiei nationale si cercetarii stiintifice, ale membrilor CNATDCU si ale celorlalte comisii centrale.

Asociatia Ad Astra


Citeste si:


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

3691 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  ce distractie urmeaza!! (Luni, 21 decembrie 2015, 15:12)

  lili [anonim]

  Plagiatele in toata splendoarea lor, atunci sa vezi cum au obtinut functii peste functii pe baza de doctorate plagiate!
  Rusine, o tara plina de minciuna si manipulare ordinara!
  • +4 (4 voturi)    
   Mai bine asteptam apoi ne distram (Luni, 21 decembrie 2015, 15:32)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui lili

   pana nu avem probe sa nu ne grabim. Plagiatul a fost larg raspandit in mediul academic Romanesc care a ramas deconectat de la circuitele informationale internationale si care si-a creat propriile criterii si ierarhii.
   • +1 (1 vot)    
    Primii falși doctori. (Luni, 21 decembrie 2015, 16:27)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Primii falși doctori sunt fabricați la Chișinău.99%dintre parlamentarii PSD și aripile lor PC,UNPR,ALDE au diplome de doctori de Chișinău,dar și diplome pentru o a doua,a treia specialitate universitară obținută la Chișinău.În același timp erau parlamentari și președinți de Consilii județene și erau prezenți.Acum obțin și pensii speciale,deci vor să ne fure până la moarte.
  • 0 (4 voturi)    
   Ar trebui un reset (Luni, 21 decembrie 2015, 16:27)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui lili

   In spate sa se ia cazurile grave de plagiat. Nu-mi dau seama, n-am nici o informatie, dar daca la stiinte sociale spre exemplu, ne trezim cu 95% teze plagiate? Desfiintam sistemul?La Stiinte exacte cred ca este mai greu cu plagiatul si ar trebui si pedepsit mai tare daca se descopera. La Tezele de abilitare iti prezinti rezultatele cercetarilor personale sau in echipa din ultima perioada sau pe un subiect. Aici nu trebuie sa introduci nimic original, trebuie doar sa dovedesti ca ai obtinut rezultate originale, pe care le-ai publicat. Deci cam toata teza ar fi normal sa fie un plagiat, un plagiat dupa propriile tale lucrari originale (sau ale echipei din care faci parte). Nu e ca in vest, unde teza de abilitare este o lucrare de cercetare. Asa e legea. Nu stiu cine sunt Ad Astra astia, dar se pare ca habar n-au de sistemul de invatamant romanesc. Probabil sunt sustinatorii autistului Funeriu- un ministru care dorea sa alimenteze cu benzina de avion caii de la caruta invatamantului romanesc. Toate tezele de docorat exista in format electronic la minister, de vreo 5 ani. Daca erau plagiate unele dupa altele trebuiau deja descoperite si nu trebuiau confirmate de CNADTCU. Comunicatul Ad Astra mi se pare cam gargara. Ca si toate declaratiile ministrului. Haideti sa-i vedem teza mai intai.
   • 0 (2 voturi)    
    despre ce reset vorbim aici? (Luni, 21 decembrie 2015, 17:52)

    Reset [anonim] i-a raspuns lui cartofil

    Cum adica? Sa fie pedepsit "mai tare" plagiatul din stiinte exacte decat cel din stiinte sociale?! Buna asta! :-)

    Eu inteleg din pozitia celor din Ad Astra ca tezele de abilitare trebuie publicate pentru ca asa cere legea, nu pentru ca trebuie sa le verificam daca sunt plagiate. Pardon, legea nu mai cere, pentru ca ultimul ordin privind abilitarea (anulat de Ad Astra in instanta, dar nu definitiv, din cate inteleg) nu mai include aceasta prevedere (oare de ce a fost scoasa?).

    Serios? Toate tezele sunt in format electronic la Minister de 5 ani? hahaha Sunteti glumet, domnul meu. Dati-ne va rog si noua link-ul unde avem acces la ele.

    Scrie aici (http://pressone.ro/ministerul-educatiei-face-zid-in-jurul-portalului-antiplagiat/) ca ar fi chiar un portal antiplagiat la Guvern, dar culmea ... nu functioneaza.
    • +1 (3 voturi)    
     Tezele pleaca la minister in format electronic... (Luni, 21 decembrie 2015, 21:37)

     cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Reset

     Dar ca de obicei, daca nu faci parte din sistem, ca Funeriu, faci confuzii. De ce nu le publica CNADTCU asta n-am de unde sa stiu. Tezele de abilitare au fost publicate, in mare masura, pe paginile universitatilor unde au fost sustinute. Nu peste tot, dar oricum, publicarea rezumatului este obligatorie. O metoda clara, corecta, transparenta ar fi publicarea obligatorie a tezei intr-o editura, desemnata de minister, cu ISBN si copyright. Asa se face in Germania. In acest caz, daca copiezi, raspunzi penal, nu ca acum cand te analizeaza diferite comisii si comitii. Lucrarile publicate in reviste ISI de calitate fiti siguri ca sunt verificate antiplagiat. Iar la lucrarile publicate la Cocarlatii din Vale n-ar trebui sa te intereseze daca sunt plagiate, pentru ca n-ar trebui sa intre in nici o promovare sau clasificare. Asa ar disparea problema plagiatelor si dl. ministru nu si-ar pierde timpul aiurea. Iar plagiatele tip ponta nu sunt practic plagiate, sunt niste nesimtiri uriase care trebuie penalizate sever.
     • 0 (0 voturi)    
      tezele SE PUBLICA PE UN SITE al MENCS! (Marţi, 22 decembrie 2015, 10:49)

      Reset [anonim] i-a raspuns lui cartofil

      Vindeti gogosi domnule, sau nu sunteti informat. Sa vedem ce spune legea:

      Legea 1/2011, art. 168, alin. 9:
      [...] Teza de doctorat şi anexele sale se publică pe un site administrat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul drepturilor de autor.

      Cat se poate de clar, nu?
   • +1 (3 voturi)    
    Daca tăceai (Luni, 21 decembrie 2015, 18:05)

    Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Făceați figura de înțelept!
    Ii acuzati pe AdAstra de neștiința iar pe Funeriu de autism (incepe sa recunosc stilul latrinesc) dar recunoașteți fără ezitare (nu sunteti omul ezitărilor, n-asa!? Doar cei slabi ezita, știm...) ca habar n-aveti cine sunt cei din AdAstra! Cat de greu (de cap) sa fie sa vorbești cu nea goagal ca sa afli cine sunt (surpriza: site-ul lor e accesibil oricui), ce-au publicat (surprize surprize!) si pe unde au lucrat (Doamneee! Ce-o fi cu ăștia de isi publica CVurile de poate tot romanul verde iritat de cruciada anti-plagiat sa le vadă?!).
    Nah, ca mi-a scapat! Sunteți cam verde, de cand cu daravera asta cu plagiatele... Altfel n-ati pierde 20 de rânduri care put de la distanța a mea culpa ca sa argumentați cum, uneori, plagiatul e inevitabil!.. :)) Doar e greu sa iti găsești propriile cuvinte atunci cand scrii/conferențiezi despre un subiect in care sunteți as (probabil la Dvs mai e nevoie de un s..) sau asa se presupune, dat fiind titlul de doctor cu care inca va mândriti!
    Pe scurt: mai dragă Tovarășe si iubita Kathy, dacă simplul exercitiu intelectual al exprimării unei idei cu propriile cuvinte va depășește, cel mai probabil nu ati înțeles ideea in cauza (mai sunt si motive de natura medicală, e drept!...), adică nu meritați doctoratul pe care V-ati construit cariera de împroprietărit universitar!
    Un sfat: demisia! Mai devreme sau mai târziu, valul anti-plagiat va va ajunge!
 • +4 (4 voturi)    
  din motive de economie (Luni, 21 decembrie 2015, 15:49)

  mos ion roata [utilizator]

  cand se vor cerceta tezele de doctorat ale guvernului,mai bine s-ar publica doar numele celor care nu au plagiat (in cazul in care exista vreunul).
 • +1 (1 vot)    
  Jale cu Viorel pe post de staroste ! (Luni, 21 decembrie 2015, 16:22)

  Plagarus [utilizator]

  Daca te vrei premier musai sa-ti "tragi " un fake doctorat
  • +3 (3 voturi)    
   Au luat bani pentru doctorate false. (Luni, 21 decembrie 2015, 16:47)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

   V.Ponta și alții au luat mulți ani bani în plus la leafă,pe baza false diplome de doctor.Nu anularea diplomei este problema ci acțiunea penală care urmează pentru păgubirea statului pe baza acestor falsuri.Și pe lângă Ponta,Oprea este plin Parlamentul de astfel de escroci.Termin cu o întrebare.Ce le trebuie doctorate în securitate națională,când habar nu au ce-i aia,ei având alte pregătiri la bază(ing. cu doctorate de juriști și științe sociale)?Nu cred-că se va putea face lumină și dreptate.Avem și falși academicieni!
 • +1 (1 vot)    
  dr plagiator ponta (Luni, 21 decembrie 2015, 16:55)

  Vasilica [anonim]

  Tot se ocoleste subiectul, precedentul anularii tezei lui ponta. Cred ca se incearca tot felul de manipulari ca sa se abata atentia de la cei dovediti - vezi ponta, oprea toba.
 • 0 (0 voturi)    
  concursuri si nu numiri in functie (Luni, 21 decembrie 2015, 23:02)

  vig [anonim]

  Cu sau fara doctorate mizeria incepe cu politicienii, si lipitorii de afise care primesc functii prin numire, fara macar un CV corespunzator, ca sa nu mai zicem de publicarea CV-ului pt orice functie publica, platita din bani publici si concursuri si nu numiri in functie.
  Romani prosti tolereaza in functi oameni prosti, astia se inconjoara de altii asemenea lor si asta duce incet si concret la distrugerea societatii, elitelor, tarii.
  De asta in 25 ani nu avem institutii, nu avem realizari, avem doar coruptie patronata de parlament, SRI, Curtea de Conturi, DICOT< DNA care ani de zile au tolerat si ascuns de parca nu ar fi tot romani si ar trai in tara asta.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version