Afacerea plagiatelor Consiliul National de Etica a fost revocat. Ordinul ministrului Educatiei a fost publicat in Monitorul Oficial

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 9 decembrie 2015, 12:26 Actualitate | Esenţial


Ordinul ministrului Educatiei de revocare a Consiliului National de Etica
Foto: Monitorul Oficial
Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial ordinul care revoca Consiliul National de Etica. Concret, ordinul semnat de ministrul Adrian Curaj abroga regulamentul de organizare si functionare a institutiei, precum si componenta acestui for care a i-a spalat de plagiat pe Victor Ponta si pe Gabriel Oprea. Amintim ca noul ministru a anuntat in urma cu o saptamana ca va revoca CNE, care nu se va mai ocupa de analiza tezelor de doctorat.

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial marti, 8 decembrie 2015, Ordinul prin care revoca Consiliul National de Etica. Este vorba despre forul care a constatat ca nici Victor Ponta si nici Gabriel Oprea nu ar fi plagiat in tezele lor de doctorat, desi verdictul Universitatii din Bucuresti a fost de confirmare a plagiatului.

Ordinul nr. 5.873 din 4 decembrie 2015 este semnat de ministrul Adrian Curaj si abroga ordinul nr. 4.393/2012 dat de fostul ministru Liviu Pop, care stabilea atat regulamentul de organizare si functionare a institutiei, cat si numele membrilor Consiliului National de Etica.

Amintim ca Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a anuntat pe 3 decembrie 2015 ca va revoca Consiliul National de Etica. Tot atunci, ministrul a declarat ca aceasta institutie va primi alte sarcini si ca va institui un nou mecanism care sa verifice suspiciunile de plagiat. Sursa si detalii

Anuntul de revocare a CNE a venit, insa, dupa ce tot Ministerul Educatiei a anuntat ca acest Consiliu urmeaza sa analizeze acuzatiile de plagiat si din Guvernul Ciolos. Concret, Emilia Sercan a aratat intr-o analiza publicata in Pressone.ro ca mare parte din teza de doctorat a noului ministru de Interne, Petre Toba, este copiata "ad litteram". Ca urmare a acestor dezvaluiri, premierul Dacian Ciolos a anuntat: "Am cerut si ministrului educatiei, Adrian Curaj, sa vina cat mai repede cu o analiza in urma consultarii comisiei de etica, care are aceasta responsabilitate", iar Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat ca CNE se va intruni pentru a analiza teza de doctorat a ministrului Petre Toba.

HotNews.ro a avertizat, atunci, ca soarta ministrului Petre Toba ar urma sa fie decisa de acelasi Consiliu de Etica ce i-a spalat de plagiat pe Ponta si Oprea.

Membrii CNE revocati (sursa)

1. Vergil Muraru - vicepresedinte: semneaza raportele care spun ca Victor Ponta si Gabriel Oprea nu au plagiat

Vergil Muraru a fost membru al Consiliului National de Etica din iunie 2012 si pana acum, fiind numit de catre ministrul interimar de la acea vreme Liviu Marian Pop. Muraru a fost adus in CNE cu cateva zile inainte ca forul in componenta numita de Daniel Funeriu sa se pronunte pe plagiatul lui Ioan Mang.    

Vergil Muraru a facut, asadar, parte din acest Consiliu atat atunci cand a decis ca Victor Ponta nu ar fi plagiat (desi CNATDCU decisese ca e plagiat, dar a fost desfiintat, si decizie de plagiat a dat si Universitatea din Bucuresti), cat si la momentul unei alte hotarari care a contrazis dovezile publice si analizele profesorilor: ca Gabriel Oprea nu ar fi plagiat. Vergil Muraru a semnat chiar, in calitate de vicepresedinte al institutiei, cele doua rapoarte prin care CNE a dat verdicte de ne-plagiat.

Site-ul CNE nu furnizeaza niciun CV al membrilor sai, iar in cazul lui Vergil Muraru precizeaza doar ca lucreaza la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare. Vergil Muraru este doctor inginer, iar o lista cu lucrari semnate si de el poate fi accesata aici.

2. Constantin Ciutacu - a facut parte din CNE cand forul l-a albit pe Gabriel Oprea

Constantin Ciutacu
Foto: Agerpres
Constantin Ciutacu a fost membru al Consiliului din iulie 2012 si pana acum. El a fost numit in acest for dupa ce CNE a decis ca Ponta nu a plagiat si dupa demisia a 3 membri. Constantin Ciutacu a facut parte, asadar, din Consiliul National de Etica atunci cand acesta l-a "albit" de acuzatiile de plagiat pe Gabriel Oprea.

Constantin Ciutacu este din 2007 director general adjunct al Institutului National de Cercetari Economice "Costin C. Kiritescu", in perioada 2004 - 2007 a fost vicepresedinte-secretar de stat al Consiliului Concurentei, in 2002-2004 a fost director general adjunct al Institutului National de Cercetari Economice, iar in 2003-2004 a fost director stiintific in cadrul acestuia (sursa si detalii)

Potrivit unui CV citat de HotNews.ro in 2012, dar care nu mai poate fi accesat in prezent, Ciutacu este din 2002 Conducator stiintific de doctorate la Institutul National de Cercetari Economice, preda din 1995 la Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, din 1972 pana in 1988 a fost cadru didactic universitar asociat la Facultatea de Economie Agrara, Facultatea de Contabilitate, Facultatea de Comert - Academia de Studii Economice, iar in 1986 a obtinut titlul de doctor in economie la Academia de Studii Economice.

3. Doru Vladimir Puscasu - membru in CNE la ambele verdicte de neplagiat

Doru Vladimir Puscasu a fost membru al Consiliului National de Etica din iunie 2012 si pana acum, fiind numit de catre ministrul interimar de la acea vreme Liviu Marian Pop. El a facut parte din CNE cand acest for a dat ambele decizii pe plagiat in cazurile Ponta si Oprea.

Este director stiintific in consiliul director al CEPROCIM si membru in consiliul de administratie al institutiei, a absolvit Facultatea de Chimie Industriala la Universitatea Politehnica Timisoara, promotia 1971, a obtinut titlul de doctor inginer in 1986, iar in 1999 a absolvit cursul de Management si Relatii Internationale la Scuola di Direzione Aziendale dell Universita Luigi Bocconi, Milano (sursa si detalii). 

4. Florin Ionescu - membru CNE la ambele verdicte de neplagiat

Florin Ionescu a fost singurul membru din aceasta ultima componenta a Consiliului National de Etica care lucra la o universitate din strainatate, potrivit scurtei prezentari existente pe site-ul CNE. Este profesor doctor la Steinbeis University Berlin, iar in 1981 a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti (sursa). Vezi aici detalii despre activitatea sa

Florin Ionescu a fost membru CNE din iunie 2012, a fost numit tot de Liviu Pop si a fost in acest Consiliu si la verdictul "Ponta nu a plagiat", si la verdictul "Oprea nu a plagiat".  

5. Petru Andea - deputat PSD, membru CNE la ambele verdicte de neplagiat

Petru Andea
Foto: Agerpres
Petru Andea a fost adus in Consiliul National de Etica de Liviu Pop, in iunie 2012, fiind membru atunci cand institutia a emis ambele verdicte de neplagiat contrazise fundamental de dovezile publice si de Universitatea din Bucuresti. Petru Andea a fost deputat PSD din 2000 pana in 2008, activitate pe care a reluat-o in 2012 si pe care o exercita si in prezent.

Andea este profesor universitar la Universitatea Politehnica Timisoara, a fost decan al Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica a Universitatii Politehnice Timisoara si director al Agentiei Nationale pentru Calificari in perioada 2009-2010.

In perioada 2000-2008, a fost membru al Consiliului National al PSD, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor. Vezi aici CV-ul lui Petru Andea

6. Victor Stoica - membru CNE la ambele verdicte de neplagiat

Victor Stoica a fost si el membru CNE din iunie 2012, fiind adus de Liviu Pop in timp ce fostii membri ai Consiliului se pregateau de un verdict in cazul Ioan Mang.

Este membru al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti (sursa), a fost decan al Facultatii de Medicina, membru al Colegiului Medicilor din Bucuresti si presedinte al filialei din Bucuresti a Societatii Romane de Medicina Interna (sursa si detalii aici).

7. Nicolae Burnete - membru CNE la ambele verdicte de neplagiat

Nicolae Burnete
Foto: CV Nicolae Burnete
Nicolae Burnete a fost si el membru al CNE din iunie 2012 si pana acum, fiind adus de Liviu Pop. A fost membru atunci cand Consiliul i-a absolvit de plagiat pe Ponta si pe Oprea. Este membru in scoala doctorata a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, profesor al Facultatii de Mecanica, iar din 2004 pana in 2012 a fost decan al acestei facultati si membru in senatul universitatii (sursa si detalii).

In 1985 a obtinut diploma de inginer in Mecanica Agricola la Institutul Politehnic Cluj-Napoca - sef de promotie, iar in iulie 2004 a facut un stagiu de Instruire in biodiesel in Toulouse, Franta, in mai 2004 instruire in biodiesel la Universitat Hohenheim, Germania (vezi aici CV-ul lui Nicolae Burnete).

8. Luca Iamandi - a facut parte din comisia care in 2011 i-a acordat titlul de doctor lui Petre Toba

Luca Iamandi
Foto: Agerpres
Luca Iamandi a venit in Consiliul National de Etica la putin timp dupa verdictul de neplagiat dat lui Victor Ponta. El a facut parte, insa, si din comisia care in 2011 i-a acordat titlul de doctor lui Petre Toba, potrivit pressone.ro.

Tudor Prisecaru, secretar de stat pe cercetare, a declarat pentru HotNews.ro saptamana trecuta, atunci cand Ministerul Educatiei anunta ca CNE se va pronunta pe plagiatul lui Toba, ca Luca Iamandi va "participa la cvorum, dar nu are drept de vot" in sedinta in care CNE ar fi urmat sa discute acuzatia de plagiat adusa lui Petre Toba.

Luca Iamandi a fost din 2008 pana in 2011 rectorul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, anterior a fost decan al Facultatii de Drept (Politie), iar in 1997-2001 a fost sef al Inspectoratului de Politie al judetului Galati. In 1998 a devenit doctor in stiinte economice la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, iar in 2007 a obtinut diploma de doctor in stiinte juridice la Academia de Studii Economice din Bucuresti (sursa si detalii).

9. Stefan Grigoras - membru al CNE la verdictul de neplagiat dat lui Gabriel Oprea

Stefan Grigoras
Foto: mec.tuiasi.ro
Stefan Grigoras a fost numit in Consiliu la scurt timp dupa verdictul de neplagiat dat de CNE lui Victor Ponta, ca urmare a demisiei a 3 membri. Este profesor universitar, doctor inginer la Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi, in 1975 a absolvit Facultatea de Mecanica, Sectia T.C.M, in 1989 a obtinut titlul de doctor in inginerie mecanica, iar din 1990 preda la Catedra "Organe de masini si utilaje" a Universitatii Tehnice din Iasi (sursa si detalii).

Consiliul National de Etica a ramas fara presedinte din vara, cand Paul Dobrescu a demisionat, a declarat pentru HotNews.ro Tudor Prisecaru, seful cercetarii romanesti.

Initial, sedinta stabilita de membrii CNE pentru discutii era pe 11 decembrie, insa dupa ce premierul Dacian Ciolos a solicitat "rapid" o analiza din partea acestui for asupra suspiciunilor de plagiat din teza de doctorat a lui Petre Toba, membrii CNE au decis ca se vor intalni mai devreme, pe 4 decembrie. "Intalnirea era maine [4 decembrie 2015 - n.red.]. Consiliul de Etica nu mai este functional", a declarat pe 3 decembrie ministrul Adrian Curaj.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7146 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Plagiat. (Miercuri, 9 decembrie 2015, 13:14)

  MirceaGeorgescu1 [anonim]

  Sa-i rada pe toti analfabetii! Dar sa dea si banii pe care i-au luat in plus, in urma dobandirii, statutului de doctor.
 • +5 (5 voturi)    
  Ciolos nu uita : ATACA CORUPTIA !!! (Miercuri, 9 decembrie 2015, 13:24)

  CORUPTIA PSD apara CORUPTIA PSD ! [anonim]

  DUPA modelul PSD(KGB) CORUPTIA apara CORUPTIA sau eliberat avize albe pentru PLAGIAT-NEPLAGIAT .

  Ramane de vazut cum bate TOBA si noua COMISIE de PLAGIAT-NEPLAGIAT (FURAT-NEFURAT depinde de culoarea PARTIDULUI )
 • +7 (7 voturi)    
  unde sunt membrii cu studii juridice? (Miercuri, 9 decembrie 2015, 13:51)

  Gabriela [anonim]

  Din membrii prezentati nici unul nu are studii in domeniul tezelor de doctoral ale celor 2 persoane. Iar membrul din strainatate e un pic matematician...
 • +10 (10 voturi)    
  sa batem Toba! (Miercuri, 9 decembrie 2015, 13:53)

  outside_the_wall [utilizator]

  Prima data m-am bucurat ca a demis consiliul acela corupt si am zis: "Uite, domnule, un om plin de curaj!", dar acum, realizez ca e bine, dar e si rau. Rau dintr-un alt punct de vedere, si unul important! Decizia lui Curaj de a demite consiliul chiar inainte de a se pronunta in privinta palgiatul lui Toba (unul chiar mai nasol decat al lui Ponta), e mizerabila. E comparabila cu cea a lui Liviu Pop Sindicat care a demis vechiul consiliu inainte sa se pronunte in privinta plagiatului lui Ponta. Se pare ca totul e politica, iar imixtiunile politice in educatie sunt nocive. Plagiatele lor sunt OK, dar ale altora nu. Se judeca cu dubla masura, in functie de partidela care trag sfor prin consilii. A doua deamagire in legatura cu Curaj e ca cere sfaturi de la Consiliul Rectorilor, o adunare de corupti! Sper ca macar Ciolos nu va dezamagi si il va demite pe Toba, carand sa-i fie analizata teza!
  • -2 (4 voturi)    
   si cum ar fi rezolvat problema? (Miercuri, 9 decembrie 2015, 14:12)

   Gabriela [anonim] i-a raspuns lui outside_the_wall

   daca ii lasa, analizau teza, spuneau ca e plagiat (presiunea maselor, faptul ca nu e de-al lor) si noi ne bucuram ca e plagiat, acceptam solutia, era demis un ministru care oricum n-a apucat sa faca nimic, dar..... dar asta certifica faptul ca tezele analizate anterior aveau un verdict corec, nu??? nu poti sa zici ca odata esti de acord cu ei si odata nu ;)
   • +3 (3 voturi)    
    nu stu daca decizia era "PLAGIAT" (Miercuri, 9 decembrie 2015, 15:27)

    outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Gabriela

    Avand in vedere sforile politice si faptul ca: "Luca Iamandi a venit in Consiliul National de Etica la putin timp dupa verdictul de neplagiat dat lui Victor Ponta. El a facut parte, insa, si din comisia care in 2011 i-a acordat titlul de doctor lui Petre Toba, potrivit pressone.ro. "
   • +2 (2 voturi)    
    Decizia de plagiat sau nu (Joi, 10 decembrie 2015, 8:26)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Gabriela

    Se ia simplu cu un software specializat. E o chestiune simpla. Problema este decizia politica a comisiei ce nu a tinut cont de evidente. Persoanele respective au preferat sa se compromita profesional pentru a obtine favorurile puternicilor zilei. Acum s-a facut curatenie.
  • +4 (4 voturi)    
   important ar fi fost (Miercuri, 9 decembrie 2015, 15:27)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

   ca sfertodoctii astia sa dispara din functii si din viata publica. Doar ca au obraz de toval si nu o sa vedem asa ceva. Marii specialisti ai Romaniei! Si vrem sa nu fuga in strainatate cei capabili cu adevarat!
  • +2 (2 voturi)    
   Ai remarcat bine.... (Miercuri, 9 decembrie 2015, 23:52)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

   I-a mai dat lui Toba cateva luni pana va fi acuzat de plagiat.
 • +4 (4 voturi)    
  Foarte bine (Miercuri, 9 decembrie 2015, 14:05)

  ana [anonim]

  Speram ca toate tezele plagiate, indifferent de autor si complici, de partidul din care face parte autorul, sa fie identificate si argumentata decizia., care inseamna transparenta si , in cele din urma, credibilitate.
  Iar autorii sa suporte nu numai demisia , dar si consecintele furtului intellectual.
  Succes in continuare, Dle Ministru!
 • +5 (5 voturi)    
  In sfarsit, vesti bune (Miercuri, 9 decembrie 2015, 14:29)

  midufi [utilizator]

  Bravo! Parca ne mai apropiem un pic de tarile civilizate...
  Pe cand o vorba buna despre abramburica? Caci ea e cel putin autorul moral...
 • +6 (6 voturi)    
  Mafia doctoratelor (Miercuri, 9 decembrie 2015, 15:21)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Este in toate tara dar mai ales in universitatile private. Salariile umflate si ulterior pensiile umflate le vor plati generatiile viitoare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by