Miscare rapida a Executivului in scandalul ciobanilor: Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta care amana doua prevederi ale Legii Vanatorii, prevederi care i-au scos in strada pe ciobani. E vorba despre prevederea care limita numarul de caini la stana, precum si prevederea care interzicea pasunatul animalelor domestice in terenul agricol intre 6 decembrie si 24 aprilie.

Dacian CiolosFoto: HotNews / Dan Popescu

Anuntul a fost facut de Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului.

Practic, Ordonanta de Urgenta adoptata azi de guvern prevede prorogarea (amanarea) pana in luna aprilie a punctelor c) si k) de la Alineatul 1) al Articolului 23 din Legea Vanatorii din 2006 (care fusese modificata prin Legea 149/2015). Iata cum suna aceste prevederi legale, amanate acum pana in aprilie:

"Art. 23:

(1) In scopul gestionarii durabile a faunei cinegetice, se interzic:

---

c) pasunatul animalelor domestice in terenul agricol intre 6 decembrie si 24 aprilie;

---

k) permiterea insotirii turmelor si cirezilor de catre caini insotitori al caror numar este mai mare de 3 in zona de munte, de 2 in zona de deal si de 1 la campie; in acest numar se includ si cainii care asigura paza stanei

"Guvernul isi mentine rezerve legate prin modificare prin OUG a unui act normativ. Pana la sfarsitul lunii aprilie vom gasi o varianta de a solutiona definitiv, sunt in Parlament o serie de initiative pe aceasta chestiune, dar poate si Guvernul sa vina cu o solutie. Vrem sa gasim o formula de intelegere si cu legislativul", a declarat Dan Suciu.

Reamintim ca ieri a avut loc un protest masiv al ciobanilor in fata Parlamentului. Pastorii au protestat fata de limitarea numarului de caini la stana si fata de interzicerea pasunatului pe durata iernii.

Amenzile acordate deja pentru nerespectarea prevederilor de pana acum vor fi platite. "Nu putem interveni retroactiv in iertarea unor decizii care aveau suport legal. Evident ca vorbim de o legislatie care intelegem ca pana si initiatorii acestei legislatii nu mai sunt de acord cu prevederile ei, ceea ce, sigur, a creat un disconfort. Din momentul publicarii in Monitorul Oficial, chestiunea va fi reglata. Avem un termen de gratie pana in 25 aprilie", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Citeste si: