Deputatul PSD Florentin Gust afirma, intr-un comunicat, ca remarca lipsa de comunicare, coordonare, interventie si competenta a structurilor din MAI si MApN in incidentul aviatic din Cluj, mentionand ca cel putin doi ministri ar trebui sa isi dea demisia sau sa fie demisi, informeaza Mediafax. Potrivit deputatului, nu avem cum sa nu ne punem intrebarea referitoarea la eficienta cheltuirii banilor publici in sisteme de siguranta si de interventie care nu produc rezultate tocmai atunci cand ar fi mai mare nevoie.

Florentin GustFoto: Agerpres

"Sirul de balbaieli si de erori care au urmat incidentul aviatic de la Cluj nu poate ramane fara consecinte politice si administrative. Este nepermis ca doi oameni au murit pentru ca nu au putut primi asistenta medicala la timp. Faptul ca o procedura de interventie nu a functionat intr-o situatie de urgenta are menirea de a pune sub semnul intrebarii intreg sistemul si de a reclama asumarea responsabilitatilor individuale", sustine Gust.

"Salut faptul ca primul-ministru a avut o pozitie foarte ferma si ca a cerut investigarea de urgenta a cauzelor evenimentelor din judetul Cluj. In acelasi timp, nu pot sa nu remarc lipsa de comunicare, de coordonare si, pana la urma, de interventie si de competenta a structurilor din Ministerul Afacerilor Interne si din Ministerul Apararii Nationale. Daca aceste institutii nu pot face fata unui incident in care au fost implicati sapte oameni, oare la ce ne-am putea astepta in cazuri de o gravitate mult mai mare?", scrie Gust.

Acesta considera, ca un gest de demnitate si de responsabilitate politica, ca macar doi ministri ar trebui sa aiba curajul de a-si asuma o demisie dupa evenimentele petrecute in judetul Cluj.

"Daca acest lucru nu se intampla, atunci primul-ministru ar trebui sa faca uz de prerogativa revocarii lor din functie. Faptele sunt de o asemenea gravitate incat semnalul demisiilor sau al demiterilor ar fi in masura sa zguduie un sistem altfel anchilozat si nepregatit sa raspunda realitatii din teren. Daca responsabilitatea nu va fi asumata, atunci nu ne putem decat astepta ca astfel de comportamente si de drame sa se repete in viitor. Nu este posibil ca, intr-o situatie atat de grava, sa nu existe o coordonare clara asigurata de institutiile responsabile", mai scrie Gust.

Premierul Victor Ponta l-a desemnat, marti dimineata, pe vicepremierul Gabriel Oprea sa ii prezinte o informare, pana la sedinta de miercuri a Guvernului, despre modul in care a actionat fiecare institutie in parte in cazul operatiunilor de luni, dupa producerea accidentului aviatic din judetul Cluj

Toate aceste informatii vor fi transmise prim-ministrului, pentru ca, in cursul sedintei de guvern de miercuri, sa fie analizata activitatea fiecarei institutii implicate si sa fie luate masurile care se impun, precizeaza Guvernul.

Amintim ca doi oameni au murit luni dupa ce un avion de mici dimensiuni a cazut, in imprejurari neelucidate inca, in zona de granita dintre judetele Cluj si Alba, victimele fiind gasite de un padurar, la circa sase ore dupa ce unul dintre pasageri a sunat la 112 pentru a anunta accidentul. La momentul anuntarii accidentului, toti cei sapte pasageri erau in viata.

Citeste si: