​Actualizat

Cazul Colegiului Șincai, după implicarea autorităților: Ministrul educației anunță protocol legat de relocare/ Fostă directoare: „Protocolul este praf în ochi” / Reprezentant al părinților: „Nu s-a soluționat nimic, Șincai riscă să ajungă în stradă”

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Vineri, 12 februarie 2021, 14:57 Actualitate | Educatie


Cimpeanu si Baluta intre protestarii de la Sincai
Foto: Facebook - Cristi Dimitriu
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, după întâlnirea avută la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” cu primarul Sectorului 4, directorii școlii și profesorii contestatari că relocarea liceului, pe durata lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii, va face obiectul unui protocol, astfel încât elevii să aibă garanţia că actualul semestru se va încheia în această locaţie. Acest protocol este văzut însă drept „praf în ochi” de către profesorii care protestează față de măsura de relocare și față de noua echipă de directori. La rândul său, reprezentantul părinților afirmă că nimic nu s-a soluționat la întâlnire, iar Șincai „riscă să rămână în stradă”.

„Cu certitudine colegiul nu se va reloca până la finalul acestui an. Ordonanta presedintiala are legatura cu graficul relocării”, a declarat Băluță jurnaliștilor la sosire, referindu-se la faptul că primăria a cerut în instanță o ordonanță președințială de evacuare a clădirii construite în 1928. Aceasta va fi luată în discuție de Judecătoria Sectorului 4 în ședință pe 16 februarie.

„Această clădire este o clădire cu risc seismic 2 și nu are securitate la incendiu”, a precizat primarul Sectorului 4.

Relocarea "va face obiectul unui protocol semnat de şcoală, Inspectorat, Primărie şi minister, prin care toţi părinţii şi toţi elevii să aibă garanţia că acest semestru se încheie în această locaţie, în cele mai bune condiţii. Pentru viitor, domnul primar va prezenta 3-4-5-6 variante, (...) pe care, în dialog cu reprezentanţii profesorilor, elevilor şi părinţilor le vor analiza pentru a se lua cea mai bună soluţie, (...) care să fie acceptată. De asemenea, apreciez şi mulţumesc colectivului de cadre didactice care, chiar dacă au păreri împărţite, cu toţii au fost de acord să reia cursurile normal, începând cu ziua de luni", a afirmat ministrul educației după întâlnire, citat de Agerpres.

La rândul său, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a susţinut că, în cele din urmă, "toată lumea" a înţeles că este o problemă legată de siguranţa elevilor.

"Cea mai importantă parte a zilei de astăzi este că, în cele din urmă, toată lumea a înțeles că aici este o problemă legată de siguranța copiilor, de siguranța profesorilor. De aici celelalte soluţii legate de posibilitățile de relocare vin de la sine", a declarat Băluţă, potrivit Agerpres.

El a spus că din septembrie cursurile se vor desfășura într-o altă locaţie, fără a menționa unde.

 • Amintim că pe 2 octombrie anul trecut, Primăria Sectorului 4 a solicitat sprijinul "de îndată" al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al Prefecturii Capitalei în vederea consolidării şi reabilitării clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai". Administraţia locală explica atunci că imobilul, monument istoric, a fost expertizat şi încadrat în clasa de risc seismic 2, "ceea ce înseamnă că fiecare zi în plus petrecută de elevi şi de personalul didactic şi nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securităţii şi integrităţii fizice a persoanelor".

Silvia Musătoiu, fost director la Șincai: Întâlnire fără finalitate. Protocolul este praf în ochi, făcut de ei între ei

„A fost o întâlnire fără finalitate. Au venit toți exact cum spunea secretarul de stat la radio, într-o emisiune - spunea că o să se întâlnească cu direcțiunea, cu primăria și cu inspectoratul. Atunci am întrebat de ce se întâlnesc ei între ei. Astăzi s-au întâlnit ieri între ei, eram și noi acolo dar asta nu înseamnă că a luat cineva în seamă ce am spus noi. Au evitat sistematic răspunsul la întrebarea „unde ne mutați?”, primarul a fost întrebat de mai multe ori, nu a răspuns nicio clipă la această întrebare. Pentru că nu are unde. Deci sigur că promisiunea va fi ținută, pentru că oricum putea să ne mute. Nu avea unde”, a declarat pentru HotNews.ro Silvia Mușătoiu, director al Colegiului Șincai până în iunie 2019, unul dintre cei circa 30 de profesori care au protestat săptămâna aceasta.

Despre protocolul anunțat, aceasta a afirmat că „Este praf în ochii opiniei publice. Nu a fost o negociere la masă, să vedem care sunt avantajele sau dezavantajele. A fost o chestiune de prezentare a autorității - noi vom face și vom face asta și vouă o să vă fie bine, credeți-ne pe cuvânt.”

„Protocolul minunat este praf în ochi, pentru că prevede că nu ne va muta până în septembrie, ceea ce oricum nu se întâmpla. Este un protocol între ei și ei. Asta vrem, să bifăm o promisiune onorată?”, a mai spus ea.

Musătoiu a anunțat că de luni profesorii reiau orele, însă din punct de vedere administrativ școala nu va putea fi condusă, pentru că nu există un Consiliu de Administrație.

„De luni intrăm la ore oricum. Noi știam exact, pentru că așa am decis noi de la bun început. Noi mergem la ore pentru copii, nu pentru primar, pentru direcțiune.

„Au fost adresate două solicitări - primăria să își retragă chemarea în judecată în ambele chestiuni și inspectorul să își retragă echipa propusă de directori. Niciun răspuns clar. Nu vor avea încotro însă, pentru că un director nu poate să conducă o școală fără cancelaria lui, nu se poate reuni Consiliul de Administrație (CA)”, a spus aceasta.

Ea a explicat că în momentul de față CA a rămas fără un membru după ce ea a demisionat, iar majoritatea din consiliul profesoral, care ar trebui să numească un membru nou în Consiliul de Administrație, nu va avea cvorum, întrucât majoritatea profesorilor se opun acestor decizii.

„Administrativ școala nu va funcționa și nu vor putea spune că nu știau”, a adăugat profesoara de matematică.

Reprezentant al părinților: „Nu s-a soluționat nimic. Primarul Daniel Băluță a respins toate cererile noastre, Șincai riscă să ajungă în stradă”

„Nu s-a soluționat nimic, cererile părinților au fost trei simple și clare: 1. Prmăria să isi retragă plangerile intentate în instanță, 2. parintii sa fie informati în mod corect despre ceeea ce se întamplă în privința elevilor și a școlii și 3. renovarea să fie facută fără relocarea elevilor, din niste motive foarte simple: primaria sectorului 4 a dat peste cap procesul educațional din mai multe unițăți de învățământ - avem cazurile de la (liceele) Traian Vuia, Eminescu, Mircea Vulcănescu și nu vrem să se întâmple la fel și la Șincai.

Primarul a respins toate cele trei cereri, dar a zis că o să dialogam. Ar fi fost furmos din partea lui să își retragă acțiunile în instanță dar a spus clar că nu”, a declarat pentru HotNews.ro George Mocanu, tatăl unui elev de la Șincai care s-a ocupat de strângerea de semnături pentru petiția părinților și care a participat la întâlnire ca vicepreședintele al Consiliului reprezentativ al părinților.

Despre protocolul anunțat de ministrul Educației, acesta a declarat că este o „acțiune de PR”. „El oricum nu putea sa ne evacueze pentru că în planul de invățământ era specificat clar (unde se desfășoară orele).”

Potrivit lui Mocanu, primarul Sectorului 4 Daniel Băluță „a refuzat să facă cea mai mică incercare de a face această „zugrăvire” a colegiului Șincai fără relocarea elevilor”. „Dl Băluță a spus că nu se poate pentru că firmele care fac lucrări nu vor să își asume desfășuraea lucrărilor cu elevii în clădire. Însă liceul are mai multe corpuri. Liceul Iulia Hașdeu așa a fost renovat.”

Legat de asigurările date ministrul Educației că relocarea nu va avea loc în acest an, Mocanu a afirmat: „Din punct de vedere legal, această declarație are valoare zero. Pentru că în momentul în care instanța se va pronunța în favoarea evacuării, vom avea o decizia a instanței. Dl Băluță va veni și va spune ca este o decizie a instanței și trebuie pusă în aplicare. Ministrul nu are niciun mecansim prin care sa blocheze evacuarea.”

„Intâlnirea asta nu ne-a dus nicăieri. Foarte pe scurt, liceul Șincai riscă să rămână în stradă. Avem de-a face cu măsuri de forță brută. De exemplu, la protestul de astăzi s-au infiltrat și niște „băieți de bine” printre elevi. Chestiunea asta reprezintă un act la limita violenței”, a încheiat Mocanu.

Cîmpeanu: Sunt mai multe soluții de relocare, după ce se încheie acest an școlar

"Nu există niciuna dintre părţi care să nege importanţa derulării procesului educaţional în aşa fel încât elevii să nu aibă de suferit pe parcursul acestui an şcolar. După ce se va fi încheiat acest an şcolar, sunt mai multe soluţii de relocare. Vom vedea care sunt cele acceptabile pentru elevi şi părinţi, în aşa fel încât, într-o perioadă cât mai scurtă şi cu o calitate cât mai bună a lucrărilor de refacere, de care are nevoie această clădire istorică finalizată în anul 1928, să se facă aşa cum cu siguranţă îşi doresc cu toţii", a afirmat ministrul Cîmpeanu, citat de Agerpres, înainte de ședință.

"Am încercat şi o altă variantă: lucrările de reabilitare, restaurare, consolidare fără o relocare au o durată mult mai lungă. Se finalizează cu o calitate mult mai scăzută şi creează un disconfort continuu atât elevilor, cât şi profesorilor. Este propria mea opinie consolidată. (...) Sunt convins că va exista această înţelegere în interesul elevilor care vor avea examene naţionale de susţinut sau examene naţionale", a spus Cîmpeanu.

O săptămână de proteste

Protestele au început marți, când jumătate dintre profesorii de la Șincai au refuzat să mai intre la ore, o parte dintre aceștia protestând cu pancarte din foi A4 în fața școlii. Profesorii au acuzat Inspectoratul Școlar București că au numit o echipă de director - director adjunct în urmă cu câteva zile deși consiliul profesoral votase și propusese către inspectorat alți profesori pentru a ocupa posturile.

Potrivit acestora, numirea directorilor este legată de intenția de relocare.

Noua directoare a școlii este Luminița Gheorghiu. Aceasta a fost numită din rândul profesorilor de la Șincai după ce precedenta directoare, Marieta Popa, a demisionat, după doar o lună în funcție.

Miercuri, câteva zeci de elevi s-au alăturat profesorilor și au protestat distanțați în curtea liceului, cu coli de hârtie cu mesajul „Și eu sunt Șincai”, iar joi mai mulți elevi au protestat pe trotuarul din fața liceului.

Pe rolul instanței se află un alt proces, intentat după ce Consiliul de Administrație a refuzat relocarea colegiului cerută de primăria condusă de Daniel Băluță. Primul termen al procesului va fi în 15 martie.

Complicatul caz de la Gheorghe Șincai

Mai mulți părinți, urmați de o parte dintre profesorii de la Șincai au transmis petiții luna trecută pentru a se opri relocarea solicitată de primăria Sectorului 4.

Atât părinții, cât și profesorii pun la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea de patrimoniu în care se află Șincai, a cărei construcție a fost finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II și acuză primăria condusă de Daniel Băluță de lipsă de transparență.

„Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti. Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de Primăria Sectorului 4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie”, arată în scrisoarea deschisă transmisă președintelui României cei 26 de profesori semnatari.

Ce spune Primăria sector 4

Reprezentanții Primăriei Sector 4 au declarat atunci pentru HotNews.ro că nu doresc să comenteze speța deoarece este pe rol un proces cu Consiliul de Administrație al liceului în ceea ce privește mutarea elevilor temporar în altă locație.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Sectorului 4 la solicitarea HotNews.ro, clădirea din Calea Șerban Vodă nr. 167 - a cărei construcție a fost finalizată în 1928 - este monument istoric de categorie B - interes local.

În martie 2019, instituția a comandat o documentație ”pentru executare lucrări amenajări interioare și exterioare în vederea modernizării, reabilitării termice și obținerii Autorizației ISU, respectiv Autorizația de funcționare pentru unitatea de învățământ, iar în raportul de evaluare seismică aferente se precizează că imobilul este încadrat în clasa II de risc seismic. Documentația a fost realizată de firma S.C. CONCRETE & DESIGN SOLUTIONS S.R.L., iar expertiza a fost întocmită de ing. Dumitru Dan Popescu, expert tehnic atestat MLPAT și inginer Victor Nedriță, expert tehnic atestat Ministerul Culturii.

”Clădirea a fost consolidată în perioada 1994 în baza proiectului 23040 întocmit de Institutul Proiect București. În urma evaluării seismice efectuate, gradul de asigurare seismică R3 la corpurile A,B și D a rezultat cu o valoare inferioară celei de 0,65, corpurile fiind încadrate în clasa II-a de risc seismic, necesitând luarea unor măsuri de consolidare. Măsurile de consolidare propuse constau în placarea cu mortar beton armat (MBA) în grosime de 8 cm a pereților din corpurile A, B și D. Măsurile de consolidare propuse vor integra intervențiile asupra structurii executate în 1994”, se arată în expertiză.

Pe 27 iulie 2020, Primăria Sectorului 4 a încheiat cu firma Construcții Erbașu S.A. un contract în valoare de 17,6 milioane lei pentru executarea lucrărilor.

Printr-o adresă din 21.05.2020, firma care a făcut expertiza și documentația pentru consolidarea și reabilitarea liceului a transmis Primăriei că ”întrucât lucrările de consolidare prevăzute cuprind un volum important de lucrări constând în săpături, desfaceri, sprijiniri, transport materiale, operații care implică respectarea unor măsuri de protecția muncii, aceste măsuri nu pot fi executate decât cu mutarea elevilor și a personalului didactic din colegiu, pentru eliberarea spațiilor de lucru și evitarea producerii unor accidente”.
 • Pe 7 iulie 2020, Primăria Sectorului 4 a transmis conducerii liceului un document în care anunță că începând cu 11 septembrie 2020, unitatea de învățământ va fi relocată pe o perioadă de 15 luni la Liceul Traian Vuia, de pe strada V.V. Stanciu, în zona Timpuri Noi. Clădirea era modernizată și disponibilă, potrivit sursei citate.
 • Pe 24 august, Primăria revine cu cererea de relocare și cere discutarea în Consiliul de Administrație al liceului.
 • Pe 25 august 2020, conducerea liceului a comunicat Primăriei că va discuta propunerea în Consiliul de administrație.
 • Printr-o adresă transmisă pe 4 septembrie 2020, conducerea liceului transmite Primăriei Sector 4 că este împotrivă.
 • ”În urma discuțiilor purtate, Consiliul de Administrație al Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” consideră că nu este momentul potrivit pentru a avea loc această relocare. În ceea ce privește transferul patrimoniului mobil al școlii către ordonatorul superior de credite, votul C.A. al școlii este împotrivă”, se arată în adresă.
 • Pe 21 septembrie 2020, Primăria Sectorului 4 a obținut de la Primăria Capitalei autorizația de construire pentru modernizarea, reabilitarea liceului și obținerea autorizației de securitate la incendiu. Autorizația are aviz de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, emis în iunie 2020, pentru aceste lucrări.
Ce prevede această autorizație de construcție, consultată de HotNews.ro:

”Lucrările vor consta în amenajări interioare și exterioare în vedere modernizării, rebilitării termice și obținerea autorizației de securitate la incendiu. La exterior se vor realiza lucrări pregătitoare de reparare și asanare a fațadelor, reabilitare, renovare soclu, reabilitare, renovare la tencuieli de câmp, inclusiv calcane, lucrări de reabilitare, renovare la tencuieli, la ancadramente ferestre, brâuri cornise, reparații la tâmplăria exterioară existentă din lemn și înlocuire, dacă este cazul, cu tâmplări din lemn stratificat cu geam termoziloant, similarp, repararea tâmplăriei interioare originale, recondiționarea elementelor din fier forjat, lucrări de tinihigerie, lucrări la învelitoare, ignifugare lambriuri interioare, reabilitare grupuri sanitare. Orice alte lucrări sunt interzise.”

La rândul său, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a precizat, într-un răspuns pentru financialintelligence.ro publicat pe 2 februarie:

 • “Vă comunicăm că nu deținem informații privind încadrarea în vreo clasă de risc seismic a imobilului situat în Calea Șerban Vodă nr. 167, sector 4, București, întrucât nu figurează în evidențele noastre ca fiind expertizat tehnic în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 20/1994, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Menționăm că listele imobilelor expertizate din punct de vedere al riscului seismic sunt publicate pe site-ul Primăriei Municipiului București și pot fi consultate la adresa: https://amccrs-pmb.ro/cladiri.”
La acest moment, pe lista clădirile cu risc seismic din București nu figurează și clădirea Colegiului Gheorghe Șincai.
Citește aici despre demisia lui Musătoiu din iunie 2019 și conflictul mai vechi dintre ea și Băluță
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3647 vizualizari

 • -1 (7 voturi)    
  dă Bo$$ (Vineri, 12 februarie 2021, 15:13)

  Casargoz [utilizator]

  A citit DAUI legea :)
  E ilegal conform legii sa modifici rețeaua școlară in timpul anului. Da pentru contracte frumoase ce nu face omu când are 200 de milioane de euro de spart
 • +1 (9 voturi)    
  ... (Vineri, 12 februarie 2021, 15:16)

  rbratu [utilizator]

  Niște anarhiști. Dar pentru redeschiderea școlii nu au mai ieșit în stradă.
  • +5 (5 voturi)    
   solutia scurta (Vineri, 12 februarie 2021, 17:43)

   sauvage [utilizator] i-a raspuns lui rbratu

   Vreti sa va dau eu solutia, Domnule Ministru ? Nu mai pierdeti timpul aiurea, sint alte probleme mai importante cum ar fi ca mai bine de jumatate din elevii tarii de un an nu fac nici un fel de scoala, dar profesorii si-au luat salariile, chiar si cu bonusuri de merit. Aceasta scoala, ca si enorm de multe altele din tara (vorbind de orasele mari deoarece pt cele din rural nici nu are rost sa mai pomenim) nu are autorizatie de functionare. Mai pe romaneste, functioneaza ilegal si expune zilnic, ora de ora, toti copiii la tot felul de riscuri (in articol e vorba doar de cutremur, dar mai sint si sanatate publica, protectia muncii etc). Faceti o scrisoare catre scoala in care sa puneti in vedere directoarei ca unitatea de invatamint sa furnizeze toate autorizatiile, in caz contrar fiind responsabila pentru evenimentele ce se vor produce (accidente sau catastrofe). Va garantez ca in 24 de ore va trimite scrisoare in care sa aveti amabilitatea de a reloca scoala pt ca mai important decit orice este viata si sanatatea copiiilor nu ca ei nu vor sa daca ore pentru o perioada putin mai departe de centrul Capitalei.
 • +4 (6 voturi)    
  / (Vineri, 12 februarie 2021, 15:18)

  Sonics [utilizator]

  Nu vor nicio soluție.
  • +7 (9 voturi)    
   Mai intai ar trebui enuntata problema (Vineri, 12 februarie 2021, 16:15)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Sonics

   O problema clar enuntata este o problema pe jumatate rezolvata.

   Din pacate, in cazul de fata, multe vorbe goale si cateva minciuni evidente:
   1. Cladirea nu apare in lista oficiala la nici o clasă de risc seismic
   2. Desi se insista in articol pe ideea ca a fost construita in 1928, in realitate a fost consolidata in 1994
   3. Anul trecut Primaria Sector 4 a obtinut autorizatie de la PMB ca sa execute niste lucrari, dar nu de consolidare. Fiind clasata ca monument, nu se poate executa asa ceva fara o gramada de autorizatii in plus.
 • -2 (8 voturi)    
  Trebuie scosi cu forta, nu e cladirea profesorilor (Vineri, 12 februarie 2021, 15:30)

  Kivek [utilizator]

  e proprietatea profesorilor sau a parintilor?

  atunci evacuarea. cu ce drept pui stapanire pe cladirea scolii daca nu e proprietatea ta? Daca e in proprietatea primariei si vor sa o consolideze e dreptul primariei.

  nu vor parintii si profesorii sa mearga la scoala in alt loc, OK atunci sa stea acasa
  • +2 (2 voturi)    
   Kivek, n-ai copii (Vineri, 12 februarie 2021, 17:05)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Nu înțelegi cum e sa te plimbi cu mașina prin oraș la ore de vârf pentru a duce/ aduce copilul de la școala.
   Adunat vorbim de ani din viață petrecuți in mașină.
   • 0 (2 voturi)    
    Eu inteleg dar trebuie renovata cladirea 1 an (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 0:10)

    Kivek [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

    nu pot sa inteleg sa stai cu orasul pregatit sa cada pt ca nu vrei sa te plimbi in trafic 1 -2 ani
 • -2 (4 voturi)    
  solutie (Vineri, 12 februarie 2021, 15:46)

  sauvage [utilizator]

  Vreti sa va dau eu solutia, Domnule Ministru ? Nu mai pierdeti timpul aiurea, sint alte probleme mai importante cum ar fi ca mai bine de jumatate din elevii tarii de un an nu fac nici un fel de scoala, dar profesorii si-au luat salariile, chiar si cu bonusuri de merit. Aceasta scoala, ca si enorm de multe altele din tara (vorbind de orasele mari deoarece pt cele din rural nici nu are rost sa mai pomenim) nu are autorizatie de functionare. Mai pe romaneste, functioneaza ilegal si expune zilnic, ora de ora, toti copiii la tot felul de riscuri (in articol e vorba doar de cutremur, dar mai sint si sanatate publica, protectia muncii etc). Faceti o scrisoare catre scoala in care sa puneti in vedere directoarei ca unitatea de invatamint sa furnizeze toate autorizatiile, in caz contrar fiind responsabila pentru evenimentele ce se vor produce (accidente sau catastrofe). Va garantez ca in 24 de ore va trimite scrisoare in care sa aveti amabilitatea de a reloca scoala pt ca mai important decit orice este viata si sanatatea copiiilor nu ca ei nu vor sa daca ore pentru o perioada putin mai departe de centrul Capitalei.
 • +3 (7 voturi)    
  Mafia imobiliara loveste din nou (Vineri, 12 februarie 2021, 16:25)

  ag_123 [utilizator]

  Arata cumva acea expertiza si de ce este nevoie de consolidarea liceului? Nu cumva este din cauza cladirii care s-a inaltat (ilegal) langa liceu?

  Sa tinem minte aceste promisiuni cand relocarea devine permanenta si office building-ul se extinde pe fostul amplasament al liceului Gheorghe Sincai.

  Este un pleonasm sa vorbesti de un primar PSD corupt, nu?
  • +3 (3 voturi)    
   evident (Vineri, 12 februarie 2021, 16:49)

   Dromichetes [utilizator] i-a raspuns lui ag_123

   in Romania avem mafie politica, mafie imobiliara, trafic de persoane, devalizarea bugetului de stat, decizii politico-administrative catastrofale fara ca cei vinovati sa fie trasi la raspundere etc., etc., doar pentru ca nu avem justitie, ci o mafie juridica, mufata foarte bine la banul public, la imunitati si privilegii (precum pensiile speciale si pensionari facute la 40-50 de ani), care tine de sase in timp ce romanul e adus la sapa de lemn de toate jegurile care ne-au condus in ultimii 30 de ani! Atunci cand primul magistrat care a dat o hotărâre judecătorească proasta va fi facut responsabil pentru devalizarea economiei, furtul de bani publici, trafic de persoane s.a.m.d, vom sparge mafia magistratilor si vom incepe sa avem justitie!
   • +1 (1 vot)    
    acuma depinde (Vineri, 12 februarie 2021, 17:47)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Dromichetes

    care partid hotaraste care e magistratul care a distrus eonomia.
    ca e clar, magistratii de de vina.
    politrucienii, in cocina din deal, au dorit numai binele tzarisoarei, la fel si cei din grajdul viktoria. dar nu'i lasa judecatorii, ca unii, zic, unii, nu percuteaza can' primsesc vorba din grajd sau din cocina.
    of, ce dor va e de binom !
    • +3 (3 voturi)    
     uite (Vineri, 12 februarie 2021, 23:15)

     Dromichetes [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     o posibila solutie: reinfiintarea curtilor cu juri interbelice (alcătuite din cetateni cu un comportament social si profesional ireprosabil si care nu sunt inregimentati politic) ca instante de apel supreme si de judecare a abuzurilor magistratilor! Sau ai impresia ca romanul e prost, nu vede si nu intelege cam ce anchete stiu sa faca procurorii nostri sau ce decizii dau judecatorii de la noi, aproape toti cu lucrari de diplome plagiate si apoi promovati doar pe criterii care nu au nici o legatura cu competenta si cinstea? Cam ce crezi ca sentinte vor da asemenea curti cu juri in cazul pedofililor din Braila pe care instanta ii cerceteaza in liberate? sau in cazul clasat al proxenetilor eliberati recent de magistrati ? dar in cazul devalizarii industriei nationale sau in cazul retrocedarilor ilegale? sau in protectia mafiei imobliare si a clanurilor de tip mafiot de astazi? Fiecare asemenea decizie dubioasa a unui judecator sau doasarele fabricate ori tinute la sertar la un procuror ar trebui sa ajunga (in urma unei sesizari argumentate juridic) in dezbaterea curtilor cu juri! Daca se constata incompetenta, coruptie sau orice altceva care a compromis actul de justitie, acel magistrat sa plateasca toata paguba pe care a facut-o el prin protejarea vinovatilor! Sau te sperie o asemenea posibilitate?
     • +1 (1 vot)    
      de acord (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 10:51)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Dromichetes

      curtile cu juri, ca in dreptul anglosaxon, si institutia judecatorului de instructie. care sa avizeze si sa trimita dosarul direct la fond. s'ar castiga mult ca celeritate. si procurorii n'ar mai fi magistrati, ci simpli functionari, la egalitate cu avocatii. ar fi avoccatii statului in proces si consultantii juridici ai politiei in instruorea dosarelor. judecatorul de instructie ar aviza construirea dosarului, assa ca ain final, ar fi gata de trimis la fond. chestia aia cu curtea preliminara, de drepturi si libertati, care lasa criminalii acasa....
 • 0 (2 voturi)    
  Cine este responsabil (Vineri, 12 februarie 2021, 18:26)

  Observatory [utilizator]

  daca va cade tavanul in cap ? Părinții ? Elevii?
  Arunci vreți daune corporale și responsabil este guvernul ca nu dorim sa învățam decât pe aceiasi banca, numai acolo este deșteptăciunea in Banciule alea speciale ?
  Așa guvern așa populație, nici o diferența .
 • +3 (3 voturi)    
  Oare ? (Vineri, 12 februarie 2021, 19:16)

  danmarian [utilizator]

  cat ne facem a uita ? problema de baza - initiala - a fost respingerea conducerii liceului de a semna un act de reparatii -0 mentenanta cu o firma akleasa de "dom premare" ! probabil cu preturi bine umflate - stim noi de ce ! dar ne facem a uita ! pungasia - caci in mod clar este o pungasie la baza - apartine primariei ! se pare ca domnul ministru s-a deplasat de geaba la sincai si a intrat in jocul dubios al primarului ! domnule ministru - guvernul sa trimita o echipa de ancheta la sincai - care sa analizeze situatia cladirii ! se pare ca nu e pe nici o lista a cladirilor cu risc la cutremur (de ce oare se "cutremura" "dom premare" ?) se pare ca in 1994 s-au facut lucrari de consolidare ??!! se pare ca s-a uitat incercarea primariei de a obliga conducerea liceului sa semneze un act dubios cu o societate aleasa cum ? de primarie - "dom premare"
  la vremea respectiva directoarea liceului a preferat sa-si dea demisia in loc sa semneze un act cu iz de pungasie !!! sau am uitat ! noi nu !
  pai domnule ministru : caam pute de la distanta situatia !! nu credeti ? marea gresala ca s-a lasat conducerea scolilor in seama unor indivizi fara nici o pregatire in acest sens : primari - care "semneaza ca primarii" - cu putina sau precara stiinta de carte si dorinta sincera de a ajuta educatia copiilor ! mai bine niste ciubucuri sau alt soi de avantaje - ca de copii se va ocupa .... domnul dumnezeu


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by