​Câteva zeci de elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” au protestat miercuri dimineață în curtea școlii față de intenția primăriei de a evacua clădirea pentru lucrări de consolidare. Elevii s-au alăturat astfel protestului organizat de o parte dintre profesori, care marți au stat în fața liceului și nu au intrat la ore criticând numirea echipei de directori de către Inspectoratul Școlar Municipal din urmă cu câteva zile.

Protest elevi SincaiFoto: Facebook - Cristi Dimitriu

Elevii au stat în curte distanțați și cu pancarte din foi A4 pe care au scris „Și eu sunt Șincai”.

Profesorii și-au continuat protestul la rândul lor și, din informațiile noastre, vor continua acțiunile de protest până o rezolvare a situației.

Sursa foto: Facebook - Cristi Dimitriu

Marți dimineață, treizeci de profesori - jumătate din totalul acestora - au protestat față de intenția de evacuare a Colegiului Șincai și față de numirea noii echipe de directori de către Inspectoratul Școlar (ISMB), acuzând faptul că, deși consiliul profesoral votase o propunere de echipă de directori și o trimisese către inspectorat, instituția a numit pe altcineva.

Actuala directoare a Colegiului este Luminiția Gheorghiu, numită după demisia Marietei Popa, la rândul său numită pe 4 ianuarie în această funcție, care, din informațiile Hotnews.ro, a vorbit despre faptul că este „expert în relocare”.

Primăria Sectorului 4 a depus pe 4 februarie o cerere în instanță pentru o ordonanță președințială de evacuare a colegiului Șincai, care urmează să fie discutată de către Judecătoria Sectorului 4 pe 16 februarie.

Pe rolul instanței se află un alt proces, intentat după ce Consiliul de Administrație a refuzat relocarea colegiului cerută de primăria condusă de Daniel Băluță. Primul termen al procesului va fi în 15 martie.

Și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a implicat în acest scandal. Acesta a avut marți o întâlnire cu o parte dintre profesori și, din sursele noastre, urmează să aibă o întâlnire și cu primarul Sectorului 4 până vineri.

Cîmpeanu a declarat că nu va fi pusă în aplicare în acest an școlar ordonanța președințială de evacuare a Colegiului Național „Gheorghe Șincai” și a susținut că va fi găsită o soluție fără să fie nevoie de instanță.

"Deși există ordonanță președințială de evacuare, aceasta nu va fi pusă în practică pe parcursul acestui an școlar. Doi - nu s-a luat o decizie de relocare”, a declarat Cîmpeanu la Digi24, după o întâlnire avută cu șase profesori de la Șincai, în contextul protestului organizat dimineață de către jumătate dintre cadrele didactice.

El susține că toate aceste lucruri vor fi discutate și se declară "convins" că se va găsi o soluție astfel încât problemele să fie rezolvate în sistemul de educație, nu în instanță.

"Există disponibilitate de dialog din partea profesorilor și sunt convins că și din celelalte părți există disponibilitate la dialog. Există mai multe variante de relocare care vor fi stabilite de comun acord între școală - inspectorat- primărie - părinți - minister”, a mai spus Cîmpeanu.

El a precizat că va merge în vizită la Șincai până la finalul săptămânii.

Complicatul caz de la Gheorghe Șincai

Mai mulți părinți, urmați de o parte dintre profesorii de la Șincai au transmis petiții luna trecută pentru a se opri relocarea solicitată de primăria Sectorului 4.

Atât părinții, cât și profesorii pun la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea de patrimoniu în care se află Șincai, a cărei construcție a fost finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II și acuză primăria condusă de Daniel Băluță de lipsă de transparență.

„Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti. Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de Primăria Sectorului 4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie”, arată în scrisoarea deschisă transmisă președintelui României cei 26 de profesori semnatari.

Reprezentanții Primăriei Sector 4 au declarat atunci pentru HotNews.ro că nu doresc să comenteze speța deoarece este pe rol un proces cu Consiliul de Administrație al liceului în ceea ce privește mutarea elevilor temporar în altă locație.

Citește mai multe despre problema relocării Colegiului Șincai aici