Părinții de la Colegiul Gheorghe Șincai au transmis o petiție președintelui României și Guvernului împotriva relocării elevilor / Primăria Sectorului 4 spune că vrea să consolideze clădirea

de I.Roșca, C.Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 15 ianuarie 2021, 20:02 Actualitate | Educatie


Colegiul Naţional Gheorghe Şincai
Foto: Hotnews
Mai mulți părinți ai elevilor de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Sectorul 4 al Capitalei au transmis vineri mai multor instituții, printre care Ministerului Educației și Președintelui României, o petiție împotriva relocării elevilor și profesorilor, așa cum dorește primăria Sectorului 4, în vederea realizării unor lucrări de consolidare. Reprezentanții Primăriei Sector 4 au declarat pentru HotNews.ro că nu doresc să comenteze speța deoarece este pe rol un proces cu Consiliul de Administrație al liceului în ceea ce privește mutarea elevilor temporar în altă locație.

”Așteptăm hotărârea instanței și nu luăm nicio decizie până nu se pronunță instanța”, au declarat aceștia.

În petiție, părinții pun la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea, a cărei construcție a fost finalizată în 1928, s-ar încadra la gradul al doilea de risc seismic, și acuză primăria de lipsă de transparență cu privire la procedură și spațiul de relocare. Reprezentanții Primăriei Sector 4 au declarat pentru HotNews.ro că nu doresc să comenteze speța deoarece este pe rol un proces cu Consiliul de Administrație al liceului în ceea ce privește mutarea elevilor temporar în altă locație.


Ce acuză părinții

George Mocanu, unul dintre părinții care s-au ocupat de strângerea documentelor și a semnăturilor pentru această petiție a precizat pentru HotNews.ro că, la momentul depunerii, petiția avea 431 de semnături.

Ce solicită părinții în această petiție:

„1. Renunțarea la relocarea Colegiului Național Gheorghe Șincai în sediul Colegiului Tehnic Miron Nicolescu alături de multe alte unități de învățământ, așa cum este avută în vedere în prezent de Primăria Sectorului 4; renunțarea la relocarea Colegiului Național Gheorghe Șincai într-un spațiu care nu prezintă garanții pentru desfășurarea procesului educațional în conformitate cu interesul superior al copilului și în condiții de siguranță;

2. Asigurarea unei informări corecte a părinților și elevilor cu privire la procesul de relocare a Colegiului Național Gheorghe Șincai, consultarea părinților cu privire la locul unde urmează să fie relocată această unitate de învățământ;

3. Asigurarea unui spațiu adecvat pentru desfășurarea activității școlare în condiții la nivelul unui Colegiu Național în eventualitatea relocării Colegiului Național Gheorghe Șincai.”

Mocanu a explicat că, inițial, primăria ar fi vrut să mute elevii și profesorii în clădirea Colegiului Petru Rareș. Acolo se află acum relocați elevii Colegiului Mihai Eminescu. Primăria ulterior a dat în judecată Consiliul de Administrație al Colegiului Șincai pentru că acesta a refuzat relocarea, iar procesul este în desfășurare.

Părinții nu doresc însă relocarea în sediul Colegiului Tehnic Miron Nicolescu din bd-ul Metalurgiei nr. 89, acolo unde se discută să fie mutați.

„Fiul meu s-a înscris în urma examenului la Șincai. În fisă, adresa Șincai apare cea de acum din calea Șerban Vodă 169. Eu ca părinte nu am fost informat că există posibilitatea ca copilul meu să plece de acolo. Majoritatea celor care au optat pentru Șincai au optat și pentru clădire, pentru accesibilitate. De trei luni de zile, ceea ce înseamnă comunicarea este bătaie de joc” a mai spus Mocanu pentru HotNews.ro.

„Primăria Sectorului 4 refuză în mod constant să comunice public locul unde urmează să fie relocat Colegiul Național Gheorghe Șincai, cel mai insistent zvon fiind că urmează ca relocarea să aibă loc în sediul Colegiului Tehnic Miron Nicolescu din bd-ul Metalurgiei nr. 89. Ceea ce este important este faptul că în această locație, situată la periferia municipiului București, urmează să își desfășoare activitatea mai multe unități de învățământ tehnologic: Liceul Tehnologic Dacia, Colegiul Tehnic Miron Nicolescu, Liceul Teologic Adventist Ștefan Demetrescu. De asemenea, prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 4 nr.159/14.10.2020 s-a aprobat sprijinirea domeniului educațional liceal din orașul Popești Leordeni prin asigurarea condițiilor de studiu și școlarizare a elevilor în cadrul Liceului Tehnologic Dacia, precum și în incinta imobilului Colegiului Tehnic Miron Nicolescu. Prin urmare, este evident că în imobilul situat în Bvd. Metalurgiei nr.89 (clădirea Colegiului Tehnic Miron Nicolescu) își vor desfășura activitatea școlară un număr foarte mare de elevi, astfel ca o posibilă relocare a elevilor Colegiului Național Gheorghe Șincai (peste 1000 de elevi la care se adaugă cadrele didactice si personalul nedidactic, auxiliar) în această locație ar duce la o supraaglomerare de neacceptat în condițiile actuale epidemiologice,” se arată în textul petiției.

Potrivit lui Mocanu, expertiza pe baza căreia Primăria vrea sa mute colectivul în altă parte ar fi fost folosită ca „sperietoare” pentru părinți.

„Prima chestiune este legată de faptul că această clădire nu apare în lista primăriei actualizată cu clădirile cu risc seismic. Ceea ce mi s-a părut de la început extrem de dubios. Dacă ai o clădire publică în care își desfășoară activitatea niște copii și ai o expertiză în urma căreia rezultă faptul că prezintă risc seismic mi se pare ieșit din comun faptul că nu te duci să înscrii clădirea respectivă. Altă problemă legată de expertiză este că a fost folosită să sperie părinții, pentru că în autorizația de construcție emisă de Primăria Municipiului București lucrările care sunt prevăzute sunt lucrări de amenajări interioare și exterioare, adică zugrăveală. Nu apare consolidarea”, a declarat acesta pentru Hotnews.ro.

„Primăria are o transparență groaznică în ceea ce privește comunicarea cu părinții” a adăugat el.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Sectorului 4 la solicitarea HotNews.ro, clădirea este monument istoric de categorie B - interes local. Unul din obiectivele primăriei este renovarea pentru obținerea autorizației ISU.

În martie 2019, instituția a comandat o documentație ”pentru executare lucrări amenajări interioare și exterioare în vederea modernizării, reabilitării termice și obținerii Autorizației ISU, respectiv Autorizația de funcționare pentru unitatea de învățământ, iar în raportul de evaluare seismică aferente se precizează că imobilul este încadrat în clasa II de risc seismic. Documentația a fost realizată de firma S.C. CONCRETE & DESIGN SOLUTIONS S.R.L. , iar expertiza a fost întocmită de ing. Dumitru Dan Popescu, expert tehnic atestat MLPAT și inginer Victor Nedriță, expert tehnic atestat Ministerul Culturii.

”Clădirea a fost consolidată în perioada 1994 în baza proiectului 23040 întocmit de Institutul Proiect București. În urma evaluării seismice efectuate, gradul de asigurare seismică R3 la corpurile A,B și D a rezultat cu o valoare inferioară celei de 0,65, corpurile fiind încadrate în clasa II-a de risc seismic, necesitând luarea unor măsuri de consolidare. Măsurile de consolidare propuse constau în placarea cu mortar beton armat (MBA) în grosime de 8 cm a pereților din corpurile A, B și D. Măsurile de consolidare propuse vor integra intervențiile asupra structurii executate în 1994”, se arată în expertiză.

Pe 27 iulie 2020, Primăria Sectorului 4 a încheiat cu firma Construcții Erbașu S.A. un contract în valoare de 17,6 milioane lei pentru executarea lucrărilor.

Printr-o adresă din 21.05.2020, firma care a făcut expertiza și documentația pentru consolidarea și reabilitarea liceului a transmis Primăriei că ”întrucât lucrările de consolidare prevăzute cuprind un volum important de lucrări constând în săpături, desfaceri, sprijiniri, transport materiale, operații care implică respectarea unor măsuri de protecția muncii, aceste măsuri nu pot fi executate decât cu mutarea elevilor și a personalului didactic din colegiu, pentru eliberarea spațiilor de lucru și evitarea producerii unor accidente”.

 • Pe 7 iulie 2020, Primăria Sectorului 4 a transmis conducerii liceului un document în care anunță că începând cu 11 septembrie 2020, unitatea de învățământ va fi relocată pe o perioadă de 15 luni la Liceul Traian Vuia, de pe strada V.V. Stanciu, în zona Timpuri Noi. Clădirea era modernizată și disponibilă, potrivit sursei citate.
 • Pe 24 august, Primăria revine cu cererea de relocare și cere discutarea în Consiliul de Administrație al liceului.
 • Pe 25 august 2020, conducerea liceului a comunicat Primăriei că va discuta propunerea în Consiliul de administrație.
 • Printr-o adresă transmisă pe 4 septembrie 2020, conducerea liceului transmite Primăriei Sector 4 că este împotrivă.
 • ”În urma discuțiilor purtate, Consiliul de Administrație al Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” consideră că nu este momentul potrivit pentru a avea loc această relocare. În ceea ce privește transferul patrimoniului mobil al școlii către ordonatorul superior de credite, votul C.A. al școlii este împotrivă”, se arată în adresă. Această decizie este atacată de Primăria Sectorului 4 în instanță și se așteaptă sentința.
 • Pe 21 septembrie 2020, Primăria Sectorului 4 a obținut de la Primăria Capitalei autorizația de construire pentru modernizarea, reabilitarea liceului și obținerea autorizației de securitate la incendiu. Autorizația are aviz de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, emis în iunie 2020, pentru aceste lucrări.

Ce prevede această autorizație, consultată de HotNews.ro: ”Lucrările vor consta în amenajări interioare și exterioare în vedere modernizării, rebilitării termice și obținerea autorizației de securitate la incendiu. La exterior se vor realiza lucrări pregătitoare de reparare și asanare a fațadelor, reabilitare, renovare soclu, reabilitare, renovare la tencuieli de câmp, inclusiv calcane, lucrări de reabilitare, renovare la tencuieli, la ancadramente ferestre, brâuri cornise, reparații la tâmplăria exterioară existentă din lemn și înlocuire, dacă este cazul, cu tâmplări din lemn stratificat cu geam termoziloant, similarp, repararea tâmplăriei interioare originale, recondiționarea elementelor din fier forjat, lucrări de tinihigerie, lucrări la învelitoare, ignifugare lambriuri interioare, reabilitare grupuri sanitare.
Orice alte lucrări sunt interzise.”

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


9376 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  Lăsați aerele (Vineri, 15 ianuarie 2021, 22:18)

  Vali_B [utilizator]

  Părinți infatuați și aroganți care nu vor ca odraslele lor sa calce la "periferia orașului" unde trăiesc 'ai săraci care nu sunt de nivelul lor. Ar sta sa le cada clădirea aia in cap doar sa nu cumva sa le scadă rangul dacă ajung la Metalurgiei sau în alta locație care nu e ultra centrala. Hai sa nu mai reabilitam nimic ca sa nu supărăm arogantii cu influente și aere de burghezi ofiliți. Lăsați primăria sa reabiliteze monumentul ala!
  • -4 (10 voturi)    
   Lic Sincai (Vineri, 15 ianuarie 2021, 23:18)

   mirnic [utilizator] i-a raspuns lui Vali_B

   Acesti copii au dat un examen si au ales liceul si in functie de zona in care locuiesc. Nu cred ca este corect sa-i trimiti la periferie printr-o decizie unilaterala a primarieii. Acel spatiu pus la dispozitie de primarie la liceul Miron Nicolescu nu ar acoperi nici macar necesarul pentru elevii Liceului Sincai.
   Dar nu ma mira comentariul dvs, Ne bucuram ca primarul reabiliteaza cladirile, nu conteaza ca distruge un liceu, un corp profesoral cu rezultate foarte bune si viitorul unor copii.
   S-ar putea gasi solutii corecte, assa cum s-a intamplat si in alte sectoare. dar primaria nu este in stare sa acorde burse sau conditii de combatere a pandemiei.
   In primavara primaria sectorului 4 nu a reusit sa cumpere nici macar un termometru digital pentru Liceul Sincai. Nu cred ca este vorba de aroganta ci de dorinta de a pastra niste conditii rezonabile pentru elevi.
   • +2 (2 voturi)    
    Una-i una alta-i alta (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 10:25)

    Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui mirnic

    Ca nu e corect sunt de acord.
    Nu numai ca nu e corect nici nu este legal. Eu am reusit partial sa fac dreptate dupa ce am gasit hotararea de consiliu privind aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru sincai si nu numai.

    In privinta spatiuluii impropriu , ma indoiesc ca aveti dreptate. S-au spart multi bani europeni pentru Miron Nicolescu. Vorbim de zeci de milioane (incusiv dotari de IT)
    Si numai spatiile de cazare sunt pentru 2000 de elevi.
 • +2 (8 voturi)    
  stai asa (Vineri, 15 ianuarie 2021, 23:48)

  transpenibilus [utilizator]

  Ce treaba are PRESEDINTELE ROMANIEI cu cladirea unei scoli dintr-o localitate din Romania???
  • -1 (1 vot)    
   :) (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 10:29)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   In fata abuzurilor doamnei directoare de la DAUI, nu e suficient Presedintele, trebuie sesizata CE pentru incalcarea legislatiei de achizitii.
   Eu stiu cum deciziile DAUI au convins elevii sa-si caute viitorul in alta tara.
   In sectorul 4 daca esti la liceu, nu esti important: poti sa nu primesti bursa, sa te mute cu liceul intr-o scoala generala. DAUI crede ca poate face absolut orice...
   Mai ales ca au contract pentru asistenta juridica care ...
   Cautati pe SEAP, managementul responsabilitatii :)
 • +3 (5 voturi)    
  Daca... (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 8:40)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  ...se produce un cutremur in perioada de reabilitare a cladirii si aceasta este avariata grav, ce vor spune parintii: "Multumim ca nu erau acolo copiii !" ?
  • +4 (4 voturi)    
   oamenii (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 10:30)

   mihnea1976 [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Daca nu se consolideaza si cade cladirea pe copii aceeasi parinti vor iesi in strada sa acuze primaria ca nu a luat masuri.E greu cu oamenii.Greu de inteles.
  • +2 (4 voturi)    
   orice e posibil (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 10:32)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Intrebarea este alta:
   1. de ce sunt liceele la sectoare?
   2. de ce ar fi preocupati primarii de liceele bune, daca numarul de elevi din sectorul respectiv este 1/6 din numarul de elevi?
   3. De ce nu se implica Inspectoratul scolar?
   4. De ce nu se gasesc soluti de relocare in aceiasi zona (aproape de metrou) ? chiar si in alt sector?
 • -1 (3 voturi)    
  Sa fim solidari si nu mincinosi (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 10:21)

  Casargoz [utilizator]

  Sunt catva precizari de facut:
  1. daca colegiul Miron NIcolescu nu este folosit cineva din DAUI sau proimarie sector 4 merge la puscarie.
  2. Conform hotarilor luate in CTE primarie sector 4 nu a fost vorba ca initial sa se mute in clădirea Colegiului Petru Rareș. Asta a fost o manevra a primarului sectoului 4 care are rude inscrise in Colegiul Sincai. Fiind un abuz grosolan au renuntat..
  In ceea ce priveste relocarea, primaria a facut un abuz prin modificarea retelei scolare contrar legii.

  In rest ii doresc domnului Mocanu ssuccesuri in a se lupta cu o afacere de 200 de milioane de euro. Atat gestioneaza DAUI si la fonduri au acces doar doua firme.
 • 0 (0 voturi)    
  . (Luni, 18 ianuarie 2021, 10:28)

  rbratu [utilizator]

  Si eu care credeam ca fac petitie sa dubleze alocatiile si sa redeschida mai degraba scolile... off, off, mai, mai...
 • 0 (0 voturi)    
  scoli (Luni, 18 ianuarie 2021, 12:57)

  Carmen12 [utilizator]

  Deci nu vor reabilitare, modernizare... bravo, ma!
 • 0 (0 voturi)    
  reabilitare liceul Gh Sincai Bucuresti (Joi, 11 februarie 2021, 19:59)

  Flo1945 [utilizator]

  Daca ultimul paragraf mentioneaza TOATE lucrarile de executat din Autorizatie, atunci nu este vorba de consolidarea cladirii. Sunt numai lucrari care se pot executa etapizat, fara relocarea liceului. La toate blocurile reabilitate termic, la care s-au executat lucrari la fatada, terasa, subsol, inlocuire tamplarie, locatarii nu au fost evacuati. In Autorizatie nu sunt specificate lucrari de consolidare structurala. Chiar si astfel de lucrari se pot executa etapizat, fiind vorba de corpuri distincte de cladire. Reabilitarea unei cladiri de asemenea importanta merita toata atentia si o analiza mai profesionosta. Cred ca CA trebuie sa-si apropie un ExpertTehnic neutru care sa le citeasca toate documentele. Primaria trebuie sa prezinte transparent toate capitolele proiectului - investigatii de teren, rezultatele Expertizei Tehnice, solutii adoptate, grafice de esalonare, si, pentru ca afirmatiile sa fie credibile, sa prezinte transparent si Devizul lucrarii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by