​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit dimineață la Colegiul Național „Gheoghe Șincai” la ora 10.00, pentru a discuta problema relocării, împreună cu primarul sectorului 4 Daniel Băluță. În fața liceului, dar și în curte, a fost întâmpinat de zeci de persoane care protestau față de intenția de relocare a colegiului pentru lucrări de reabilitare.

Protest Gh. SincaiFoto: captura video

UPDATE Întâlnirea s-a încheiat în jurul orei 12.30.

Elevi, părinți sau susținători ai acestuia au scandat „Hoții” și au ridicat pancarte din foi A4 pe care scria mesajul „Și eu sunt Șincai”.

Sunt prezenți și jandarmi și polițiști.

Printre aceștia se află și câteva persoane care susțin primăria și acțiunea de reabilitare.

Sursa foto: Cristi Dimitriu - Facebook

Discuțiile au loc cu profesorii, conducerea școlii și reprezentanți ai părinților.

„Important este ca acest colegiu, la nivel de infrastructură, de cadre didactice, elevi, să intre pe calea normală a unui colegiu înființat acum mai bine de un secol. Nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar. Elevii vor avea șansa în continuare să se pregătească pentru bacalaureat. Cunosc datele, am afirmat public că nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar”, a spus ministrul, potrivit Mediafax.

„Cu certitudine colegiul nu se va reloca până la finalul acestui an. Ordonanta presedintiala are legatura cu graficul relocării”, a declarat la rândul său Băluță jurnaliștilor, referindu-se la faptul că primăria a cerut în instanță o ordonanță președințială de evacuare a clădirii construite în 1928.

Aceasta va fi luată în discuție de Judecătoria Sectorului 4 în ședință pe 16 februarie.

„Această clădire este o clădire cu risc seismic 2 și nu are securitate la incendiu”, a precizat primarul Sectorului 4.

Cîmpeanu: Sunt mai multe soluții de relocare, după ce se încheie acest an școlar

"Nu există niciuna dintre părţi care să nege importanţa derulării procesului educaţional în aşa fel încât elevii să nu aibă de suferit pe parcursul acestui an şcolar. După ce se va fi încheiat acest an şcolar, sunt mai multe soluţii de relocare. Vom vedea care sunt cele acceptabile pentru elevi şi părinţi, în aşa fel încât, într-o perioadă cât mai scurtă şi cu o calitate cât mai bună a lucrărilor de refacere, de care are nevoie această clădire istorică finalizată în anul 1928, să se facă aşa cum cu siguranţă îşi doresc cu toţii", a afirmat ministrul Cîmpeanu, citat de Agerpres.

În opinia sa, în cazul în care lucrările s-ar desfăşura fără relocare, acestea vor avea o durată mai lungă şi se vor finaliza cu o calitate mai scăzută, creând totodată un disconfort pentru elevi şi profesori.

"Am încercat şi o altă variantă: lucrările de reabilitare, restaurare, consolidare fără o relocare au o durată mult mai lungă. Se finalizează cu o calitate mult mai scăzută şi creează un disconfort continuu atât elevilor, cât şi profesorilor. Este propria mea opinie consolidată. (...) Sunt convins că va exista această înţelegere în interesul elevilor care vor avea examene naţionale de susţinut sau examene naţionale", a spus Cîmpeanu.

O săptămână de proteste

Protestele au început marți, când jumătate dintre profesorii de la Șincai au refuzat să mai intre la ore, o parte dintre aceștia protestând cu pancarte din foi A4 în fața școlii. Profesorii au acuzat Inspectoratul Școlar București că au numit o echipă de director - director adjunct în urmă cu câteva zile deși consiliul profesoral votase și propusese către inspectorat alți profesori pentru a ocupa posturile.

Potrivit acestora, numirea directorilor este legată de intenția de relocare.

Noua directoare a școlii este Luminița Gheorghiu. Aceasta a fost numită din rândul profesorilor de la Șincai după ce precedenta directoare, Marieta Popa, a demisionat, după doar o lună în funcție.

Miercuri, câteva zeci de elevi s-au alăturat profesorilor și au protestat distanțați în curtea liceului, cu coli de hârtie cu mesajul „Și eu sunt Șincai”, iar joi mai mulți elevi au protestat pe trotuarul din fața liceului.

Pe rolul instanței se află un alt proces, intentat după ce Consiliul de Administrație a refuzat relocarea colegiului cerută de primăria condusă de Daniel Băluță. Primul termen al procesului va fi în 15 martie.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut și marți o întâlnire cu o parte dintre profesori și, din sursele noastre, urmează să aibă o întâlnire și cu primarul Sectorului 4 până vineri.

Ministrul a dat asigurări că nu va fi pusă în aplicare în acest an școlar ordonanța președințială de evacuare a Colegiului Național „Gheorghe Șincai” și a susținut că va fi găsită o soluție fără să fie nevoie de instanță.

"Deși există ordonanță președințială de evacuare, aceasta nu va fi pusă în practică pe parcursul acestui an școlar. Doi - nu s-a luat o decizie de relocare”, a declarat Cîmpeanu la Digi24, după o întâlnire avută cu șase profesori de la Șincai, în contextul protestului organizat dimineață de către jumătate dintre cadrele didactice.

El susține că toate aceste lucruri vor fi discutate și se declară "convins" că se va găsi o soluție astfel încât problemele să fie rezolvate în sistemul de educație, nu în instanță.

"Există disponibilitate de dialog din partea profesorilor și sunt convins că și din celelalte părți există disponibilitate la dialog. Există mai multe variante de relocare care vor fi stabilite de comun acord între școală - inspectorat- primărie - părinți - minister”, a mai spus Cîmpeanu.

Complicatul caz de la Gheorghe Șincai

Mai mulți părinți, urmați de o parte dintre profesorii de la Șincai au transmis petiții luna trecută pentru a se opri relocarea solicitată de primăria Sectorului 4.

Atât părinții, cât și profesorii pun la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea de patrimoniu în care se află Șincai, a cărei construcție a fost finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II și acuză primăria condusă de Daniel Băluță de lipsă de transparență.

„Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti. Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de Primăria Sectorului 4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie”, arată în scrisoarea deschisă transmisă președintelui României cei 26 de profesori semnatari.

Reprezentanții Primăriei Sector 4 au declarat atunci pentru HotNews.ro că nu doresc să comenteze speța deoarece este pe rol un proces cu Consiliul de Administrație al liceului în ceea ce privește mutarea elevilor temporar în altă locație.

Citește mai multe despre problema relocării Colegiului Șincai aici

Se actualizează