​Mai mulți elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” au protestat joi pe trotuarul din fața liceului, aceasta fiind a treia zi de proteste ale profesorilor și elevilor față de încercarea de evacuare a clădirii de către Primăria Sectorului 4 și intenția de relocare.

Sincai: Elevii protestează in fata liceuluiFoto: Captura video
  • Ministrul Educației va merge la Șincai vineri dimineață pentru o întâlnire cu profesorii și directorii colegiului, la care va participa și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, dar și reprezentanți ai părinților

Protestele au început marți, când jumătate dintre profesorii de la Șincai au refuzat să mai intre la ore, o parte dintre aceștia protestând cu pancarte din foi A4 în fața școlii. Profesorii au acuzat Inspectoratul Școlar București că au numit o echipă de director - director adjunct în urmă cu câteva zile deși consiliul profesoral votase și propusese către inspectorat alți profesori pentru a ocupa posturile.

Potrivit acestora, numirea directorilor este legată de intenția de relocare.

Noua directoare a școlii este Luminița Gheorghiu. Aceasta a fost numită din rândul profesorilor de la Șincai după ce precedenta directoare, Marieta Popa, a demisionat, după doar o lună în funcție.

Miercuri, câteva zeci de elevi s-au alăturat profesorilor și au protestat distanțați în curtea liceului, cu coli de hârtie cu mesajul „Și eu sunt Șincai”.

Surse din școală au declarat pentru HotNews.ro că directoarea școlii

a încuiat poarta liceului joi dimineață, nelăsând profesorii să intre cu mașinile în curte. Aceștia au chemat un echipaj de poliție care a discutat cu directoara, au mai declarat sursele citate.

Cei circa 30 de profesori au continuat protestul și joi, o parte dintre aceștia în curtea școlii, restul acasă, unde ar trebui să susțină orele online.

De precizat că doar elevii de clasa a XII-a participă fizic la ore, Bucureștiul fiind în scenariul galben, iar clasele a IX-a - a XI-a învață online.

Sursa foto: Captura video Facebook - Cartierul Tineretului

Amintim că primăria Sectorului 4 a depus pe 4 februarie o cerere în instanță pentru o ordonanță președințială de evacuare a colegiului Șincai, care urmează să fie discutată de către Judecătoria Sectorului 4 pe 16 februarie.

Pe rolul instanței se află un alt proces, intentat după ce Consiliul de Administrație a refuzat relocarea colegiului cerută de primăria condusă de Daniel Băluță. Primul termen al procesului va fi în 15 martie.

  • În scandalul de Șincai s-a implicat și ministrul Educației, care va merge vineri la ora 10.00 la liceu pentru a discuta despre această situație cu profesorii și directorii școlii, dar și cu reprezentanți ai părinților
  • La întâlnire va participa și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a confirmat purtătorul de cuvânt pentru HotNews.ro.

Cîmpeanu a avut marți o întâlnire cu o parte dintre profesori și, din sursele noastre, urmează să aibă o întâlnire și cu primarul Sectorului 4 până vineri.

Ministrul a dat asigurări că nu va fi pusă în aplicare în acest an școlar ordonanța președințială de evacuare a Colegiului Național „Gheorghe Șincai” și a susținut că va fi găsită o soluție fără să fie nevoie de instanță.

"Deși există ordonanță președințială de evacuare, aceasta nu va fi pusă în practică pe parcursul acestui an școlar. Doi - nu s-a luat o decizie de relocare”, a declarat Cîmpeanu la Digi24, după o întâlnire avută cu șase profesori de la Șincai, în contextul protestului organizat dimineață de către jumătate dintre cadrele didactice.

El susține că toate aceste lucruri vor fi discutate și se declară "convins" că se va găsi o soluție astfel încât problemele să fie rezolvate în sistemul de educație, nu în instanță.

"Există disponibilitate de dialog din partea profesorilor și sunt convins că și din celelalte părți există disponibilitate la dialog. Există mai multe variante de relocare care vor fi stabilite de comun acord între școală - inspectorat- primărie - părinți - minister”, a mai spus Cîmpeanu.

Complicatul caz de la Gheorghe Șincai

Mai mulți părinți, urmați de o parte dintre profesorii de la Șincai au transmis petiții luna trecută pentru a se opri relocarea solicitată de primăria Sectorului 4.

Atât părinții, cât și profesorii pun la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea de patrimoniu în care se află Șincai, a cărei construcție a fost finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II și acuză primăria condusă de Daniel Băluță de lipsă de transparență.

„Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti. Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de Primăria Sectorului 4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie”, arată în scrisoarea deschisă transmisă președintelui României cei 26 de profesori semnatari.

Reprezentanții Primăriei Sector 4 au declarat atunci pentru HotNews.ro că nu doresc să comenteze speța deoarece este pe rol un proces cu Consiliul de Administrație al liceului în ceea ce privește mutarea elevilor temporar în altă locație.

Citește mai multe despre problema relocării Colegiului Șincai aici