Autoritățile sanitare americane sunt îngrijorate de un avans "preocupant" al epidemiei de Covid-19 în Statele Unite, în timp ce în America Latină numărul morților a depășit 100.000. Armata australiană a fost chemată în ajutor pentru a lupta împotriva coronavirusului, după apariția unui focar epidemic în Melbourne, al doilea cel mai populat oraș al continentului. Reprezentanții lumii medicale din Marea Britanie au avertizat clasa politică să se pregătească pentru "riscul real" al unui al doilea val al pandemiei.

Coronavirus BraziliaFoto: Ellan Lustosa / Zuma Press / Profimedia

Citește ultimele informații despre pandemie LIVETEXT pe Hotnews:

---------------------------------------------------------------------------------------------

00:16 Bulgaria prelungește până la 15 iulie starea de alertă epidemică

23:19Virusologul italian: "COVID-19 nu va dispărea, toamna noastră va fi ca în abatoarele germane"

23:06NYT: Explicație: De ce COVID-19 se poate răspândi rapid în fabricile de procesare a cărnii

22.30: New York, New Jersey şi Connecticut impun carantină pentru statele americane cu rate ridicate de infecţie

21.40: Cetăţenii din SUA şi Rusia ar putea avea în continuare interdicţie de intrare în UE din cauza coronavirusului (surse)

20:25Israelul folosește din nou tehnologia de monitorizare a serviciilor secrete, după înmulțirea cazurilor de COVID-19

19:21 Directorul OMS crede că vor fi 10 milioane de cazuri de coronavirus săptămâna viitoare

17.26Misterul imunității andine: De ce cred oamenii de știință că locuitorii Anzilor sunt mai rezistenți în fața coronavirusului

16.40 Aplicația StopCovid a alertat doar 14 persoane în 3 săptămâni în Franța / A fost dezinstalată de 460.000 de ori

15.35 Numărul deceselor cauzate de COVID-19 continuă să crească în Iran, ajungând la 9.996, au anunțat miercuri autoritățile iraniene. Bilanțul infecțiilor a ajuns la 212.501, potrivit ultimelor numere făcute publice de ministerul Sănătății iranian

14.41Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite, a declarat că medicii și experții în boli infecțioase asistă la „din ce în ce mai multe” complicații COVID-19 în rândul persoanelor tinere

13.42Tripleți nou-născuți în Mexic au fost testați pozitiv cu coronavirusul într-un caz „fără precedent”, potrivit autorităților locale responsabile de sănătatea publică, experții medicali investigând dacă boala ar fi fost transmisă prin placenta mamei în timpul sarcinii

12.23 Armata australiană a fost chemată în ajutor pentru a lupta împotriva coronavirusului, după apariția unui focar epidemic în Melbourne, al doilea cel mai populat oraș al continentului, scrie AFP.

Statul Victoria a înregistrat de mai mult de o săptămână peste 10 noi cazuri zilnic, în special în Melbourne. Este vorba de o creștere importantă într-o țară în care epidemia părea sub control până acum.

Ministrul Sănătății, Greg Hunt, a afirmat că guvernul federal a propus sprijinul logistic al armatei și că patru state au propus să participe la urmărirea contacților persoanelor infectate.

12.12 Reprezentanții lumii medicale din Marea Britanie au avertizat clasa politică să se pregătească pentru "riscul real" al unui al doilea val al pandemiei.

A doua zi după ce premierul Boris Johnson a anunțat redeschiderea, la începutul lui iulie, a pub-urilor, a restaurantelor, muzeelor și sălilor de cinema, reprezentanții lumii medicale au publicat o scrisoare deschisă în British Medical Journal.

"Deși este dificil de prezis ce formă va lua pandemia în Regatul Unit, dovezile disponibile arată că focare locale sunt din ce în ce mai probabile și că un al doilea val constituie un risc real", afirmă semnatarii, printre care președintele British Medical Association, care reprezintă doctorii din Regat.

11.17 Pandemia de coronavirus a ucis peste 475.000 de oameni în întreaga lume, potrivit bilanțului realizat de AFP pornind de la cifre oficiale.

În total, 477.117 de oameni (pentru 9.263.743 cazuri declarate) au murit. Europa rămâne regiunea cu cei mai mulți morți (193.800, din 2.557.761 cazuri), dar în America Latină se înregistrează cel mai puternic avans (100.378 morți, 2.163.835 cazuri).

-------------

"Următoarele două săptămâni vor fi critice" pentru a răspunde acestui avans "preocupant", a avertizat Dr Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite, în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților.

Contrar a ceea ce a lăsat să înțeleagă Donald Trump, care a evocat o creștere a cazurilor legată de numărul mai mare de teste, Fauci a subliniat că această majorare se datorează în special "contagiunii" între locuitori.

"Și este un lucru care mă îngrijorează într-adevăr", a adăugat el, în condițiile în care în ultimele 24 de ore au fost diagnosticate peste 32.000 de cazuri.

SUA înregistrează cel mai mare număr de decese legate de Covid-19: 121.176, dintre care aproape 800 în ultimele 24 de ore, potrivit datelor universității Johns Hopkins.

În Caraibe și în America Latină, epicentrul actual al epidemiei, bilanțul a depășit marți 100.000 de morți, dintre care peste jumătate în Brazilia.

Peste 200 de polițiști peruvieni au murit din cauza coronavirusului și peste 15.000 au fost contaminați în timp ce încercau să impună respectarea carantinei în această țară care se numără printre cele mai afectate din regiune, alături de Brazilia, Mexic și Chile.

Mexic a înregistrat 6.288 de noi cazuri în ultimele 24 de ore.

În Brazilia, bilanțul oficial este de 52.645 de morți, dintre care 1.374 în ultimele 24 de ore.